Van esnafı yabancı dil öğreniyor

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanlığı tarafından ‘Bir Lisan Bir İnsan’ projesi kapsamında Farsça ve İngilizce dil kursu başlatıldı. Kursun tanıtımında konuşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Van’a gelen misaf

VAN 6.03.2019 23:33:12 0
Van esnafı yabancı dil öğreniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (VESOB) DAKA ortaklığıyla düzenlediği “BİR LİSAN BİR İNSAN PROJESİ” adı altındaki Farsça ve İngilizce dil kursu tanıtım toplantısı Ezberciler İş Merkezi’ndeki İpekyolu Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, VESOB Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, kurum amirleri, kaymakamlar, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve velileri katıldı.

“VAN BİR TURİZM ŞEHRİDİR”
Tanıtım toplantısını açılışında konuşan VESOB Yönetim Kurulu Başkanı İsa Berge, Van’ın bir turizm şehri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Van’ımızın geleceğini turizmde görüyoruz. Her mevsimde ayrı maceraların yaşandığı Van, bir turizm şehridir. Van’a geldiyseniz Van kedisi misali dünyaya sarı mavi bakarsınız. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde oturan deveye benzettiği Van kalesine de çıkmalısınız. Hüsrevpaşa, Kayaçelebi, İzettin Şir camisinin yanı sıra Bartholomeus Kilisesi, Yedi kilise, Altınsaç kilisesi ve Lim manastırı. Akdamar Adası, Tamara’nın aşkına ve tarihe tanıklık ediyor. Muradiye şelalesinin coşkusunu hmek, travertenlerde yürümek ve peri bacalarının Van versiyonu olan Vanadokya’da nefes almak. Van kiliminin motifleri Anadolu’da hayatı anlatırken, flamingolar Erçek gölünü süsler, ters lale ve Van lalesi mutluluk verir size.   
Dünyanın tek sodalı suyu olan Van denizinde gizemini koruyan, bir efsanedir Van Gölü Canavarı. Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan Van balığı inci kefali adeta uçarcasına yaptığı o muhteşem, o görkemli göçü izlediyseniz şanslınız demektir.  Gümüşün kara sevdalısı Van savatlı gümüşü, süsler kadınların gerdanlarını, bileklerini. 
Türkiye’nin en ihtişamlı 10 kalesinden biridir Hoşap kalesi, Gürpınar Nordız koyunu, Çaldıran Gondırme soğuğu, Çatak Kanispi, Van kahvaltısı, Van otlu peyniri, Van keledoşu, Van mavişi, Van florası, Van evleri, Van güvercini, Erciş Bend-i Mahi Köprüsü, Urartuların başkenti Tuşba, Özalp-Saray sınır ticareti, Edremit kız kalesi, Gevaş İzettin Şir Camisi, Tarihi İpekyolu, Müküs Çayı, Erçek gölü flamingoları, Van yayla muzu uşkun, say say bitmez Van’ımızın güzel değerleri.” 
 

İRAN’IN VAN İÇİN ÖNEMİ
İran ile turizmin geliştirilmesi için çaba içinde olacaklarını ifade eden Berge, konuşmasına şöyle devam etti: 
“Biz de bir dünya kenti olan Van’ımızın, yanı başındaki İran turizminden sonuna kadar yararlanması için esnaf ve sanatkarlar olarak büyük bir çaba ve gayret göstereceğiz. Güneşin ve suyun başkenti Van’ımıza gelen yerli ve yabancı turistlerin göreceği çok yer var. Görülecek yerlerde de biz yani esnaf ve sanatkarlar varız. Bu anlamda esnaf ve sanatkarımız bu sorumluluğunun bilincindedir. Esnaf ve sanatkarımızın daha kolay iletişim kurabilmesi için Farsça ve İngilizce dil kursunu, Allah nasip ederse başlatıyoruz. İç turizm kadar dış turizm de son derece önemlidir. İran ise Van için olmazsa olmazdır. 2017’de Van’a yaklaşık 500 bin İranlı misafirimiz geldi. 2018’de ise 1 milyon hedefi kondu ancak İran tarafından yurtdışına çıkış harcına yapılan zam, bir nebze de olsa gelen misafirlerimizin sayısını azalttı. Sayı azalsa da İranlı misafirlerimiz Van’a gelmeye devam ediyor. Finans, ulaşım, giyim, yiyecek içecek, bilişim, eğlence ve kültür sanat gibi alanlarda giderek büyüyen Van’ımıza hizmet veren esnafımızı dil konusunda donanımlı hale getirmek istiyoruz.  Van ekonomisinin temel aktörlerinden olan esnafımız ile İranlı misafirlerimizin iyi bir diyalog kurması gerekiyor. Ayrıca diğer ülkelerden gelen misafirlerimiz için de esnafımızın İngilizceyi bilmesi bir avantaj olacaktır. Sınır ticareti yapan esnafımızın yanı sıra İran ile dış ticaret yapan işadamlarımız da kurslarımıza katılım sağlamışlardır.”

KATKISI OLANLARA TEŞEKKÜR ETTİ
Berge, konuşmasını şöyle tamamladı: 
“Bu meyanda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Mimar Sinan’ın üç kadırga ile ilk eserini yaptığı Van’ı çok önemsiyor. Hükümetimiz her daim kadim şehrimizin esnaf ve sanatkârının yanında olmuştur. Bu nedenle başta Sayın cumhurbaşkanımıza saygılarımızı sunuyoruz. Yaklaşık 2 Bin 500 kişinin giriş çıkış yaptığı ve 1000 TIR’ın giriş çıkış yapabileceği kapasitede modernize edilen Kapıköy sınır kapısını ekonomi konseyimiz ile birlikte yerinde gördük. Van ekonomisine önemli bir katma değer sağlayan bir kapımız var. Kapıköy ile ilgili şüphesiz en büyük katkıyı sunan Bakan yardımcımız Sayın Fatih Çiftçi ‘ye teşekkür ediyorum. Sayın Van Valimiz Mehmet Emin Bilmez, Van’a geldiği günden beri, dur durak bilmeden gönül kazanıyor. Her daim esnaf ve sanatkarımızın yanında oluyor. Çabalarınızla eski günlerde olduğu gibi, Van sevdalısı olduğunuzu ortaya koydunuz. Sayın valim, Van’ımıza, esnafımıza ve sanatkarımıza gösterdiğiniz ilgi nedeniyle size çok çok teşekkür ediyoruz. Esnaf dostunuz, teşekkürler sayın valim. Etkinliklerimizde yanımızda duran, gücümüze güç katan, her telefonumuza içtenlikle cevap veren AK Parti Van İl Başkanımız Sayın Kayhan Türkmenoğlu’na, teşekkür ediyoruz. Van’ımızın ve çevre illerin kalkınmasında büyük rol oynayan, projemize destek veren, DAKA’ya Halil İbrahim bereketi getiren, DAKA Genel Sekreteri Sayın Halil İbrahim Güray’a teşekkür ediyorum. Bize derslik imkanı sağlayan, bu güzelim mekanı tahsis eden Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Nevzat İnanç’a teşekkür ediyorum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Peyami Battal şahsında, üniversitemize teşekkür ediyorum. Kursumuzun Van’ımıza, esnaf ve sanatkarımıza hayır ve bereket getirmesini temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Sayın valimiz başta olmak üzere, kıymetli haziruna esnaf ve sanatkarlarım adına sevgi, saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, programımıza katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

“MİSAFİRE BULDUĞUNU DEĞİL UMDUĞUNU SUNMAK LAZIM”
Daha sonra konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İran’dan gelen turistlerin eğlenme ve alışveriş amacıyla geldiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Kentimizin turizm ve ticari olarak ciddi potansiyeli var. Her esnafımız, her Vanlı hemşerimiz buna destek sunması lazım. Şu anda Türkiye’de ekonomik anlamda en kaliteli il Van. Van’a gelen turistler hem eğlenmeye çalışıyor, hem alışveriş yapıyor, şehrimizin ekonomisine ciddi bir katkısı oluyor. Gelen misafirlerimizin bizden ne istediğini tespit edip, onların beklentilerini karşılayacak tutum davranış ve ortamlar sunmak zorundayız. Misafir bize uymayacak, biz misafire uyacağız. Misafire bulduğunu değil, umduğunu takdim etmek lazım. Onun için işi dilden başlayıp gelen misafirimizi anlamaktan başlayan bu projeyi çok anlamlı buluyorum. Projeye katkı veren, destek veren kurumlarımızı, birliğimizi tebrik ediyorum.”

“ÇELİŞKİLERİMİZ VAR”
İranlı turistlerle ilgili bir takım yanlış yaklaşımların olduğunu, bu durumun da bir çelişki olduğunu ifade eden Vali Bilmez, şunları kaydetti: 
“Biraz kendi içimizde zaman zaman çelişkiler de yaşıyoruz. ‘İranlı gelsin ama eğlenmesin’, ‘İranlı gelsin ama benim gibi yaşasın’, bunlar bizim çelişkilerimizdir. İranlı gelecek, İranlılara istedikleri ortamı biz sunacağız, İranlıların aradığı malı biz üreteceğiz, biz onlara sunacağız, kentimize sahip çıkacağız, kim bu kentte taş üstüne taş koyuyorsa, rengi, dili, ideolojisi, mezhebi, tarikatı, aşireti ne olursa olsun, o bizim için değerlidir. Kim bu kentte yaşayanlara zarar veriyorsa bizim onlara dur dememiz lazım. Bu isterse babamızın oğlu olsun. Bu mantıkla, bu felsefeyle kentimize sahip çıkalım.
İran’la yakaladığımız turizm potansiyelini geliştirelim, yoksa içimizden bir-iki kişinin yapacağı bir yanlış bütün Van’a mal olur. Sonra biz bu treni kaçırırız. Dizimizi çok döveriz. Ne olur bu yakaladığımız fırsatı iyi değerlendirelim. Önümüzdeki günler de Nevruz’un başlayacağı, İran’dan çok sayıda misafirimizin geleceği bir sürece giriyoruz. Gelenlere ne olur misafirperverliğimizi gösterelim. Yine de bu etkinliği başlatan ve bu hayalimizi gerçekleştiren, katkı sunan herkesi tebrik ediyorum.”
Tanıtım toplantısı, katılımcılar için hazırlanan müzik-eğlence programı ile son buldu.    
Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi

 Van Valisi Mehmet Emin Bilmez: Misafir bize uymayacak, biz misafire uyacağız