Van ekonomisi ‘SOS’ veriyor!

CHP İl Başkanı Şen depremin 3’ncü yılını değerlendirdi:

VAN 24.10.2014 09:36:17 0
Van ekonomisi ‘SOS’ veriyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van depreminin 3’üncü yılının geride bırakıldığı dün depreme dair bir değerlendirme yapan CHP Van İl Başkanı Cemal Şen kentte deprem sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek; “İlde ciddi nakit döngü sorunu yaşanırken, dönen çeklerde Van ekonomisinin SOS verdiğini gösteriyor. Binlerce İş-Kur elamanının sorunu orta yerde dururken, vergi terkini ve benzeri konularda kolaylıktan kaçınılması piyasayı daraltan etkenlerin başında geliyor. Ayrıca TOKİ’lerdeki sağlık, su, ulaşım, enerji ve yakıt sorunları da gittikçe derinleşiyor.” Dedi.

Cumhuriyet Halk Parti Van İl Başkanlığı 2011 yılında yaşanılan iki büyük depremin 3’ücü yılı münasebetiyle bir açıklama yaptı. CHP İl binasında yapılan açıklama yapan İl Başkanı Cemal Şen, depremin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Van’da halen sorunların olduğuna vurgu yaptı. Şen ayrıca depremde hayatını kaybedenleri de unutmayarak hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Şen son olarak ise TOKİ yapımlarının Van’ın demografik yapısını bozduğunu belirterek, var olan sorunların biran önce çözülmesi adına adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Açıklamaya ilk olarak depremde hayatını kaybeden 644 insana Allah’tan rahmet dileyerek başlayan CHP İl Başkanı Cemal Şen, şu ifadelere yer verdi: “23 Ekim 2011’de saat 13.41’de meydana gelen Van depreminin üzerinden 3 yıl geçti. İlk depremde hayatını kaybeden vatandaşımız 604 iken bu sayı, ikinci depremde toplamda 644’e ulaştı. Yaralı sayısı ise binlerle ifade ediliyor. Ben bir kez daha hayatını kaybeden insanlarımız için Allah’tan rahmet diliyorum.”

ŞEN: VAN EKONOMİSİ SOS VERİYOR

2011 yılında yaşanılan depremlerinde ardından 3 yıl geçmesine rağmen Van’da ekonomik bir durgunluğun olduğunu ifade eden Şen, “Tabi depremin beraberinde getirdiği sorunlar bunlarla sınırlı değil. On binlerce ev ve iş yerinin hasar görmesi, yine on binlerce insanın yerinden olması ve bu sorunların hala devam etmesi küçümsenmeyecek kadar büyük sorun teşkil ediyor. 3 yılı geride bırakmamıza rağmen sorunlar hala çözülebilmiş değil. Ve ne önemlisi de ekonomide ciddi bir durgunluk söz konusudur. İlde ciddi nakit döngü sorunu yaşanırken, dönen çeklerde Van ekonomisinin SOS verdiğini gösteriyor. Binlerce İş-Kur elamanının sorunu orta yerde dururken, vergi terkini ve benzeri konularda kolaylıktan kaçınılması piyasayı daraltan etkenlerin başında geliyor. Ayrıca TOKİ’lerdeki sağlık, su, ulaşım, enerji ve yakıt sorunları da gittikçe derinleşiyor.” Dedi.

“TOKİ’LER VAN’IN DEMOGRAFİĞİNİ BOZDU”

Depremden soran kalıcı çözümler yerine diğer basit çözümlere başvurulduğunu dile getiren Başkan Şen son olarak TOKİ konutlarının Van’ın demografiği bozduğu sözlerine ekledi. Şen şunlara yer verdi: “Aradan uzun süre geçmesine rağmen buradaki sorunlar çözülebilmiş değil. Kalıcı çözümler yerine iş, deyim yerindeyse pansuman tedavileriyle geçiştirilmeye çalışılıyor. Ama artık mızrak çuvala sığmıyor. Edremit, Kalecik, Bostaniçi ve Erciş’te bu sorunlar yüzünden halen yüzlerce konut boş duruyor. Hâlbuki yerinde konut uygulamasına geçilseydi ne bu tür sorunlar yaşanırdı nede akrabalar komşular birbirinden uzak kalırdı. TOKİ’nin yaptığı uygulama bir anlamda Van’ın demografik yapısını bozdu. İnsanlar bir birinden uzaklaştırılarak, 90 metrekarelik kutucuklara hapsedildi. Bu sorunlar ışığında Van depremi ve beraberinde getirdiği sorunlar bir kez daha masaya yatırılarak, ciddi ve kalıcı çözümler üretilmeli. Sorunların ertelenmesi hiçbir anlamda fayda getiremediği gibi, kangrenleşmeye doğru gittiğimizi gösteriyor. Burada bize düşen görev neyse şimdiden yapmaya hazırız.”


Önder ALTINAL – Şehrivan