Van Ekonomi Konseyi olarak;

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a arzımızdır

VAN 30.03.2017 12:00:31 0
 Van Ekonomi Konseyi olarak;
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van Ekonomik Konseyi 1 Nisan’da ilimizi ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a sunulmak üzere kentin çözüm bekleyen sorunlarını görüşmek üzere toplandı.

Van Ekonomi Konseyi Dönem Başkanlığını yürüten Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın çağrısı ile bir araya gelen Ekonomi Konsey üyeleri kentin kronik sorunlarını Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ulaştırmak üzere 3 gündem maddesini görüştü.

Toplantı sonunda ortak kararla aşağıda belirtilen sorunları Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dikkatine arz etme kararı alındı.

1. VERGİ TERKİNİ: 2011 yılında meydana gelen iki yıkıcı deprem nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilmesinin ardından 6 yıldan bu yana biriken Vergi Borçlarının terkin edilmesi, Van Ekonomisi açısından çok önemli bir durumdur. Biriken Vergi Borçları ve Mücbir Sebep Halinin devam etmesi nedeniyle kentte bulunan vergi mükelleflerinin mağduriyetleri devam ederken, bu durum kent ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Aynı Zamanda Yatırım ortamını olumsuz etkileyen bu mücbir sebep halinin sonlandırılmasını, Biriken Gelir ve Kurumlar Vergilerinin kısmı terkini ile uzun vadede tahsilâtın sağlanması talep edildi. (Belediyelere Uygulanan 144 ay vadenin uygulanması)

2. KUZEY VANGÖLÜ DEMİRYOLU HATTI: Sınır İli olan Van’ın Dış Ticarette en önemli ulaşım yolu Türkiye – İran demiryolu hattıdır. Buna istinaden Van – Tatvan Feribotlarının yetersiz olması, zaman kaybı, navlun maliyetlerinin yüksek olması özellikle dış ticaret açısından olumsuzluklar doğurmaktadır. Bu nedenle Vangölü Kuzey Demiryolu Hattı’nın acilen yatırım programına alınması ve projenin bitirilmesi bölgemiz ekonomisine büyük ivme kazandıracaktır. Projenin tamamlanması ile ülkemizin batısı ile demiryolu hattı güçlendirilmiş olacak. Ayrıca Dış Ticaret açısından da büyük katma değer sağlayacaktır.

3. VANGÖLÜ KORUMA KANUNUNUN ÇIKARILMASI: Bir dünya değeri olan Van Gölü maalesef her türlü çevresel tehdit ile karşı karşıyadır. Bu tehditler Vangölü’ne büyük zarar verdiği gibi, bölgenin ekosistemini de olumsuz etkilemektedir. Bir dünya değeri olan Van Gölü’nün çevresel etkilerden korunması için Vangölü Korumu Kanunu çıkarılarak, Gölün koruması garanti altına alınacaktır. Gölün kurtarılmasına yönelik projelerin geliştirilmesi ile Van Gölü hak ettiği değeri görecektir.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Van Ticaret Borsası

Van Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliği Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası

Van İŞGEM Van Ziraat Odası

Van Genç İşadamları Derneği Van Şoförler ve Otomobilciler Odası

Van Sanayici ve İş Adamları Derneği TÜMSİAD VAN

MÜSİAD VAN Van TEKNOKENT A.Ş.

Van Perakendeciler Derneği