Van Depreminin 2. Yıldönümü

Enkazda çekilen fotoğrafıyla Van depreminin simgesi haline gelen 13 yaşındaki Yunus Geray'ın ailesi, iki yıldır unutamadıkları çocukları için hergün gözyaşı döküyor Abla Sibel Geray: 'Okulda...

VAN 22.10.2013 12:05:13 0
Van Depreminin 2. Yıldönümü
Tarih: 01.01.0001 00:00

SITKI YILDIZ - Ali Dağer - Enkazda çekilen fotoğrafıyla Van depreminin simgesi haline gelen 13 yaşındaki Yunus Geray'ın ailesi, iki yıldır unutamadıkları çocukları için hergün gözyaşı döküyor.

Kentte 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki deprem, en fazla Erciş ilçesinde hasara yol açtı.

İlçede 477 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı depremin ardından başlatılan çalışmalarda, kurtarma ekipleri, pazar tatilini internet kafede geçiren 13 yaşındaki Yunus Geray'ın da bulunduğu enkazdan gelen sese yöneldi.

Sırtında ölen birinin bedeni ile tonlarca ağırlıktaki beton yığınlarını taşıyan ve korkulu bakışlarla kurtarılmayı bekleyen küçük Yunus, enkazdan yaralı olarak çıkarıldı.

İlçedeki ilk müdahalenin ardından Erzurum'a sevk edildiği sırada yolda hayatını kaybeden Yunus, enkazdaki korku dolu bakışlarını yansıtan fotoğrafla bir anda depremin simgesi haline geldi.

Patnos'tan ilçeye göç eden 12 nüfuslu Geray ailesinin 9. çocuğu olan ve okuldan arta kalan zamanlarında ilçe merkezinde ayakkabı boyacılığı yapan Yunus'un ölümüyle sarsılan aile, aradan 2 yıl geçmesine rağmen halen çocuklarının acısını yüreğinde yaşıyor.

Depremin 2. yıldönümünde Yunus'un eksikliğinin verdiği acıyı AA muhabiri ile paylaşan anne Müyesser ile abla Sibel Geray, hemen her gün küçük Yunus'un tek ve son fotoğrafına bakarak gözyaşı döküyor.

Türkçe bilmediği için duygularını Kürtçe anlatan anne Müyesser Geray, "Depremden sonra telefon çaldı ve Yunus'un enkaz altında olduğunu söylediler. Bulunduğu yere gittim fakat orada göremedim. Hastaneye gittiğimde oğlumun cenazesi ile karşılaştım" dedi.

İzmir'de üniversite okuyan abla Sibel Geray ise depremin üzerinden iki yıl geçtiğini ve ailesine verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediğini bildirerek, kardeşinin eksikliğini halen hissettiğini söyledi.

Abla Geray, "Özellikle annem Yunus'un yokluğuna hiç alışamadı. Ben İzmir'de okuyorum ve orada gizli gizli ağladığım oluyor. Okuldan izne geldiğimde veya okula gittiğimde ilkin Yunus'u mezarlıkta ziyaret ederek dua okuyorum" diye konuştu. - Van