Van Depreminden Sonra Kaç Bina Yıkıldı

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde ağır hasar gören binaların yıkım çalışmaları sürüyor.

VAN 22.10.2013 18:32:19 0
Van Depreminden Sonra Kaç Bina Yıkıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde ağır hasar gören binaların yıkım çalışmaları sürüyor.

Kentte 2 yıl önce yaşanan depremlerin ardından AFAD uzmanlarınca
Van Merkez, Erciş ve Edremit ilçeleri ile bağlı köylerde geniş kapsamlı hasar tespit çalışması yapıldı.

 Uzmanların, söz konusu yerleşimlerdeki 147 bin 622 konut, 18 bin 735 iş yeri ve 20 bin 209 ahırda yaptığı çalışmalarda, 36 bin 206 konut ile 9 bin 602 ahır ağır hasarlı tespit edildi.

 18 bin 181 konutun da orta hasarlı olarak belirlendiği çalışmalarda, bin 500 kişi, hazırlanan raporlara itirazda bulunurken, öncelikli binalarda çalışma başlatan İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, şimdiye kadar 13 bin binanın yıkımını gerçekleştirdi.

 Vatandaşların da kendi imkanlarıyla 12 bin konutun yıkımını tamamladığı kentte, halen yıkılmayan binalardaki çalışmalar devam ediyor.

AFAD İl Müdürü Cafer Giyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezi, ilçe ve köylerde ağır hasarlı olan konutlardan 25 bininin yıkıldığını belirterek, kentte şu an itibarıyla tehlike oluşturacak herhangi bir yapının söz konusu olmadığını söyledi.

 Yıkım işleminin tamamlanmamasındaki en önemli nedenin, vatandaşların hasar tespit raporlarına itiraz etmesi olduğunu vurgulayan Giyik, "Mahkeme kararı beklendiğinden bazı binalar henüz yıkılmadı. Bunlar aciliyet arz eden binalar olmadığı için yapı tekniği ve başka nedenlerden dolayı ağır hasar tespiti yapılan binalarda, program çerçevesinde yıkım çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.

-"Güçlendirme konusunda en önemli sorun ruhsat"

Orta hasarlı olarak belirlenen 18 bin konutun güçlendirilmesi konusunda istedikleri orana ulaşamadıklarına dikkati çeken Giyik, bunun da konutların ruhsatsız olmasından kaynaklandığını ifade etti.


Kentteki orta hasarlı konutların yüzde 70'inin ruhsatsız olduğuna işaret eden Giyik, şöyle konuştu:

"Ruhsatı olmayan binalara Başbakanlık genelgesine göre güçlendirme işlemi yapılamıyor. Belediye, ruhsatsız olduğu için bu binalara güçlendirme ruhsatı veremiyor.

Bunların sıkıntısını gözönüne alarak süre uzatımı talep ettik. Valilik makamı onaylarsa 25 Ekim 2014'e kadar güçlendirme süresini bir yıl uzatmış olacağız ve bu tarihe kadar güçlendirilmeyen binaların tamamı ağır hasara çekilecek.

 7269 sayılı kanun çerçevesinde de yıkım işlemleri başlayacak. Elektrik, su ve doğal gazları kesilecek. Bu nedenle verilen süre içinde konutların güçlendirilmesi gerekiyor."