Van Depremi'nde Kaç Kişi Mahkeme Başvuru Yaptı?

Van Depremi'nde Kaç Kişi Mahkeme Başvuru Yaptı? - Van Haberleri - Van Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman, Van depreminden sonraki hasar tespit çalışmalarına ilşkin, 'Vatandaşlar, depremin ardından yapılan çalışmalar ve doğ

VAN 24.10.2013 12:21:13 0
Van Depremi
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerin ardından yapılan hasar tespit çalışmalarına itiraz eden vatandaşlar, Bölge İdare Mahkemesine müracaat ederek yeniden inceleme yapılmasını talep etti.

Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman yaptığı açıklamada, hasar tespit çalışmalarına itiraz eden 2 bin 500 kişiden bininin, dava açma koşulunu yerine getirmediği için itirazının reddedildiğini söyledi.

Bin 500 dosya hakkında da hukuki sürecin devam ettiğini vurgulayan Karaman, şöyle konuştu:

"Bize gelen dosyalarda genellikle hasar tespiti çalışmalarına ilişkin itirazlar söz konusuydu. Bunlarla ilgili bilirkişi incelemeleri yapılarak raporları bize gönderiliyor. Yaptığımız incelemelerin büyük bir kısmı tamamlandı. Bu bizim için çok önemli bir süreçti ve bu süreci aştık. Keşiflerin yapılması ve bilirkişi raporlarının hazırlanması konusunda önemli bir eşiği geride bıraktık. Ayrıca kamu kurumları hakkında açılan tazminat davaları vardı. Bununla ilgili Erciş ve Van'dan müracaatlar oldu. Bu konuda da bilirkişi raporları geliyor ve önemli bir kısmı tamamlandı."

Kocaeli ve Sakarya'dan istatistiki bilgi alındı

Açılan davalarla ilgili daha önce depremlerin yaşandığı Kocaeli ve Sakarya'dan istatistiki bilgi aldıklarını anlatan Karaman, elde ettikleri bilgilere göre, Van'ın, vatandaşlarla devlet arasındaki uzlaşmazlık konusunda iyi bir örnek teşkil ettiğini belirtti.

Karaman, Van'da açılan dava sayısının diğer illerdekinin 10'da biri kadar olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Vatandaşlar, depremin ardından yapılan çalışmalar ve doğru bilgilendirmeler sonucu dava açma gereği duymadı. Vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi açılan dava sayısını etkiledi. Depremin hemen ertesinde biz görevimizin başında, vatandaşların doğru bilgilendirilmesi için elimizden geleni yaptık. Bize müracaat eden vatandaşlara olası süreci anlatmaya çalıştık. Aynı zamanda depremden sonra konutların yapımına başlanması vatandaşları mutlu etti. Bu nedenlerle açılan dava sayısı diğer illerin gerisinde kaldı. Doğru bilgilendirilen ve söylenenlerin hayata geçtiğini gören insanlar dava açma gereği duymadı. Şu anda gelen bilirkişi raporlarına göre yıkım kararı vermeye başladık. Ancak tazminat davalarıyla ilgili süreç devam ediyor."

Dava ile ilgili dilekçeleri, cevaplamaları için ilgili kurumlara gönderdiklerini ve kurumların da 30 gün içinde bu dilekçelere cevap verdiğini vurgulayan Karaman, vatandaşların, kurumların cevabına itiraz ettiklerini ve bu 4 aşamalı sürecin ardından dosyanın hakimlerin karşısına geldiğini bildirdi.

Karaman, hakimlerin de dosyaların aydınlığa kavuşması için tüm araştırmaları yaptıktan sonra karar vereceğini sözlerine ekledi.