“Van Depremi 37 atom bombasına denktir“

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Van'da meydana gelen depremin oluşturduğu enerjinin 37 atom bombasına denk olduğunu açıklandı.

VAN 23.10.2013 21:18:09 0
“Van Depremi 37 atom bombasına denktir“
Tarih: 01.01.0001 00:00
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, depremin oluşturduğu enerjinin, Hiroşima'ya atılan atom bombasının 33,2 katına, meydana gelen artçılar da hesaba katıldığında, açığa çıkan enerjinin 37 atom bombasına denk olduğu hesaplandığı belirtildi.

Bir yılda 11 bin den fazla artçı deprem
Yapılan açıklamada 23 Ekim 2011 ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van'da yaşanan depremler, Van ve ilçelerinde çok kuvvetli bir şekilde hissedilmiş olup, bölgenin yapı stoğu nedeniyle yıkıcı hasarın meydana getirdiğini hatırlatarak, depremden sonraki ilk 1 yıllık zaman diliminde 11bin den fazla artçı deprem olduğu söylendi.

Van depremlerinde Başbakanlık AFAD'ın koordinasyonunda çok büyük bir sınav verildiği belirtilen açıklama şöyle devam etti.

İki depremde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1.966 vatandaşımız yaralanmıştır. Arama-kurtarma ekiplerimiz tarafından 252 vatandaşımız enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştır. İlk andan itibaren başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcımız Beşir ATALAY olmak üzere tüm bakanlarımız Van'lı kardeşlerimizin yanında olmuştur. Devletimiz, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve vatandaşlarımız afet anında yapılması gerekli olan tüm eylemleri büyük bir işbirliği ve dayanışma ruhu ile yerine getirmiştir. Depremin olmasını müteakip hızlı bir reaksiyon gösterilmiş, depreme ilk 20 dakikada müdahale edilmiştir" denildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Deprem sonrasında ki çalışmalarını ise şu şekilde sıraladı;

"-18 gün içinde bölgede 13 çadırkent kurduk, 75 bin çadır dağıttık.

-Van ve Erciş'te bulunan 2 oda, banyo, mutfak ve tuvaletten oluşan 21m²'lik 30.000 konteynerde 175 bin vatandaşımızı barındırdık.

-Altyapısı devletimiz tarafından yapılan 35 konteynerkentteki vatandaşlarımıza, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçları da ücretsiz sunduk.

-Erciş'te kurulan 8 aşevinde günlük ortalama 81 bin, Van'da kurulan 3 merkez aşevinde ise günlük ortalama 60 bin öğün sıcak yemek dağıttık.

-AFAD - TOKİ - Van Valiliği'nin işbirliğiyle depremin 39. gününde, Van ve Erciş'te afet konutlarının temelini attık.

-15 bin 341 adet afet konutunun inşaatını Ağustos 2012 tarihi itibariyle tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmeye başladık. İlk depremin birinci yıl dönümü olan 23 Ekim 2012 tarihinde, Sayın Başbakanımızın katılımlarıyla gerçekleşen bir tören ile tüm hak sahiplerine konutlarını teslim ettik. Konutlarla birlikte; okul, sağlık ocağı, cami ve ticaret merkezi gibi donatıları da tamamlayarak halkımızın hizmetine sunduk.

-Yapılan çalışmalar için Van'a aktardığımız toplam kaynak 5.5 milyar TL'yi geçmiştir.

-Çalışmalarımız sonucu; söz verdiğimiz gibi başardık ve depremden sonra 1 yıl içinde Van'ı yeniden ayağa kaldırdık. Depremin 2. yılında ise gerek yatırım, gerekse hizmet sektöründe çalışmalar yürüten tüm kurumlarımızın katkılarıyla güzel şehrimiz Van, depremin etkilerinden hızla sıyrıldı ve her yönüyle eskisinden çok daha güzel bir çehreye kavuştu. (Mehmet Aldemir - İLKHA)