Van Cezaevi, güneş kollektörü ile donatıldı

Van Cezaevi’ne, yıllık 70 bin TL elektrik tasarrufu sağlanacak, doğaya 145 ton CO2 salımı engellenecek güneş kolektörleri donatıldı.

VAN 16.12.2014 15:35:16 0
Van Cezaevi, güneş kollektörü ile donatıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye’de karasal iklimin en sert yaşandığı illerden biri olan Van’da bulunan Cezaevi artık suyunu güneş enerjisi ile ısıtacak. Ezinç A.Ş tarafından kurulan toplam 400 adet güneş kollektörü sayesinde kuruma yıllık 62 bin 655 m3 doğalgaz,  70 bin TL elektrik tasarrufu sağlanacak. Güneş kollektörleri sayesinde doğaya 145 ton karbondioksit salımı da engellenmiş olacak.
İklim koşulları Türkiye’den çok daha sert olan ve yıllık güneşlenme süreleri çok az olan Avrupa’nın Kuzey ülkelerinde güneş enerjisi kurulu gücü Türkiye’nin yaklaşık 300 kat üstünde bulunuyor. Türkiye’de de yıllardır Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğun olarak kullanılan güneş enerjisi bilinçlenme arttıkça tüm bölgelere yayılıyor. Sert iklim koşullarına sahip olan ve kışları çok uzun geçiren Van’da bulunan Van Cezaevi de artık güneş enerjisi ile ısınacak.
Türkiye’nin en büyük güneş kollektörü üreticisi Ezinç A.Ş tarafından 25 gün gibi kısa bir sürede kurulan 400 adet güneş kollektöründen oluşan Güneş Enerjisi Santrali sayesinde Cezaevi’nin suyu güneş enerjisi ile ısınacak. Sistem Cezaevinde mahkumların toplam sıcak su ihiyacını yaz döneminde ilave herhangi bir enerji kaynağına ihtiyaç olmadan karşılamak, kış aylarında ise ön ısıtmasını yapmak amacı ile kuruldu. 912 metrekare alana kurulan 400  adet  güneş  kollektörü ile   sistemin  toplam  kurulu  gücü 640 KW  ısıl  gücünde  olacak. Kullanım  sıcak suyu  için  gerekli  ısı  ihtiyacının yüzde 60’ı  bu  sistemden karşılacak.
 
“İklim sert, ancak güneşlenme süresi yeterli”
Ezinç A.Ş Genel Müdürü Mahmut Ezinç, Van’ın kışları  çok  sert geçirmesine karşın aynı  oranda çok ciddi  kapasitede  güneşlenme  miktarına  sahip  olduğunu belirterek, “Van’da yıllık  m2  alan  başına  1640 kWh  ışınım  gelmektedir. Bu  doğrultuda  kurmuş  olduğumuz  güneş enerji sisteminden yıllık  767 MWh ısı  enerjisi  üretilmesi  hedeflenmektedir. Proje  günde  50 m3  sıcak  su üretilmek  üzere  tasarlanmıştır. Yaz  aylarında  sistem verimliliği  yüzde 80 – 90   civarında,  kış  aylarında  ise  yüzde 40 ile  50 oranında  değişmektedir. Yıllık  62 bin 655 m3  doğalgaz  tasarrufu  hedeflenmektedir. Bunun parasal  karşılığı  ise  yıllık  70 bin TL’dir. Doğaya katkısı ise yıllık  145 ton  CO2 eşdeğeri salımı engellenecektir” dedi.
Ezinç, Türkiye’nin birçok bölgesinde devam eden bölge hastaneleri, cezaevleri, öğrenci yurtları, askeri birlik ve karakollar gibi pek çok kamu kurumuyla proje uygulamasının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi