“VAN BELEDİYESİ PROJE ÜRETMEDE YETERSİZ”

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği (VEDDER), son günlerde yaşanan ekonomik sıkıntılar ve bölgede yaşanan olaylardan dolayı güven ortamının sarsılması nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşandığını, Belediyenin de soruna yönelik proje ?

VAN 30.11.2015 14:50:38 0
“VAN BELEDİYESİ PROJE ÜRETMEDE YETERSİZ”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 7 Haziran seçimlerinden sonra bölgede tırmanan şiddet olaylarının olumsuz etkisi sürüyor. Olayların yaşandığı bölgede, yatırımcıların yatırım yapmadığı ve bundan dolayı ekonomik sıkıntıların oluştuğu belirtildi.

Van gündemini İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendiren VEDDER Başkanı Orhan Özdek, şu ana dek kentte istihdamı sağlayacak bir projenin olmadığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin de proje üretmekte yetersiz kaldığını dile getirdi.

VAN DIŞINA YAPILAN YATIRIMLAR İLİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR KAYIP OLDU”

Kaotik ortamdan dolayı yatırımcıların Van dışına yatırım yapmasının Van için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Özdek, “2011 yılında yaşamış olduğumuz iki şiddetli depremin ardından, Van’da ekonomik olarak bir gerileme meydana geldi. Bu ekonomik ve sosyal gerileme, insanımızı gerçek anlamda darboğaza soktu. İlimizdeki sanayicimiz, iş adamımız, tüccarımız ve esnafımız ekonomik olarak çok ciddi sıkıntılar çekti ve yatırımların çoğu sekteye uğradı. Bu anlamda Van halkında ciddi bir birlik anlayışı oluşmadı. Bundan dolayı Vanlı iş adamları, sanayiciler ve tüccarlar il dışında yatırım yapmayı uygun buldu. Bu da ilimiz adına büyük bir kayıp oldu. Bundan dolayı yatırımcılar, karşısında puslu bir hava gördüğü için il dışına yatırım yapmayı uygun görüyor.” dedi.

 

VAN’DA GÜVEN ORTAMI SAĞLANMALI”

Kent genelinde güvensizlik ortamının hakim olduğunu ve bundan dolayı altyapı sorunlarının oluştuğunu ileri süren Özdek, “İlimizde bir güven ortamı sağlanmadı. Bundan dolayı kentimizde altyapı sorunları, kalkınma ile ilgili sorunlar, stratejik gelişim ile ilgili sorunlar vardır. Bu sorunları aşmak için kentin dinamiklerinin bir araya gelmesi lazım. Bir araya geldikten sonra da, ilimize yeni bir vizyon katmaları lazım. Böylelikle yatırımcılar için de bir güven ortamı sağlanması gerekiyor. Güven ortamı ciddi bir gereksinimdir ve bunun derhal hayata geçirilmesi gerekmektedir. Van'daki yetkililere, ilimizin sıkıntılarını göz ardı etmemelerini söylüyoruz. Siyasi kaotik ortam Van'ın ekonomisini altüst etmiş durumda. Oysa yatırımcılar da kentimize yatırım yapmak istiyor. Bu noktada yetkililerin her zaman önceliği Van olmalı ve bununla beraber öncelik ekonomi ve kalkınma olmalıdır.” şeklinde konuştu.

“YENİ İMARIN KENTİMİZE HİÇBİR FAYDASI YOKTUR”

Van'a en son kazandırılan 15 hektarlık imar alanının çok anlamsız olduğunu sözlerine ekleyen Özdek, şunları söyledi:

“Van'a 15 hektarlık bir imar kazandırıldı. İlimize kazandırılan 15 hektarlık imar da, insanların canını acıtacak, mağdur edecek,  kentin sosyal yaşamına aykırı olacak bir imardır. Bu kazandırılan imar üçüncü sınıf bir imardır ve sağlıklı olduğuna kesinlikle inanmıyoruz. Kazandırılan 15 hektarlık İmar planı ilimizi bir kaosa itmiş ve ticareti durdurmuştur. Hangi boyuttan bakarsanız bakın, bu yeni imarın kentimize hiçbir faydası yoktur.”ifadelerini kullandı.

 

“BELEDİYE PROJE ÜRETME KONUSUNDA YETERSİZ”

Son olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nin proje üretemediğini söyleyen Özdek, “Van Büyükşehir Belediyesi’nin diğer illerdeki belediyeler gibi Van'a katkı sunduğunu düşünmüyorum. Hiçbir siyasi görüşe mensup olmadan, bir sivil olarak bunu dile getirmek istiyorum; Van Büyükşehir Belediyesi’nin kentimize katkı sunması gerekmektedir. Belediyenin ekonomik ve sosyal koşullarına da sahip olduğunu biliyorum. Bu ekonomik koşullarını ilimizin sorunlarına harcanmasını istiyorum. Belediyenin proje üretme konusunda da yetersiz olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)