Van Balığı yasağa rağmen satılıyor-pişiriliyor

15 Nisan'da avlanma yasağı başlayan ve dolayısıyla satışı da yasaklanan Van Balığı, buna rağmen gizlice avlanıp satılıyor. Van Balığı'nın seyyar tezgahlarda satılmasına zabıtanın, göz yumup-yummadığı ise merak konusu.

VAN 3.05.2016 22:00:08 0
Van Balığı yasağa rağmen satılıyor-pişiriliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bölge: Serkan Aslan
    Van Balığı'nın üç ay süreyle avlanması yasaklanmasına rağmen aradan geçen iki haftalık süre zarfında yine bazı bölgelerde avlanıp seyyar tezgâhlarda satılıyor. Bazı vatandaşlar duyarlı davranıp balık almazken, bazıları ise almayı tercih ediyor.
         Son yıllarda Van Balığı'nın belirlenen tarihlerde avlanma yasağı konusunda kentteki birçok kurum ve kuruluştan destek geliyor. Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere, belediyeler ve kaymakamlıklar da Van Balığı'nın 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında avlanma yasağı olduğuna dair bilgilendirmeler yapıyor.
Van Büyükşehir Belediyesi de iki hafta önce 15 Nisan'da başlayan Van Balığı avlanma yasağına ilişkin kentin birçok noktasına bilgilendirici afişler asmıştı. Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan Van Balığı'nın üreme dönemine girmesi nedeniyle üç ay sürecek avlanma yasağı ile ilgili bilgilendirme yapılmıştı. Yine diğer kurumların web sitesinde ve belirlenen birçok yere yapıştırılan el ilanı, afişlerle söz konusu yasak anlatılmaya çalışılmıştı. Öte yandan yasağa rağmen balık avlanması ve satılması durumunda ilgili numaralara şikayet edilmesi kararlaştırılmıştı.

     Tüm bu önlem ve duyurulara rağmen bazı kendini bilmezlerin gizlice balık avladığı ve birileri aracılığıyla kentin belli bölgelerinde seyyar tezgahlarda sattığı görülüyor. Bazı fırınların da yasağa rağmen balık pişirdiği görülüyor.
Duyarlı vatandaşlar ise, balık üremesine saygı çerçevesinde, bu durumun kente yakışmadığını yorumluyor.