Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan: Balda ciddi bir verim düşüklüğü var!

Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bal üretiminde bu yıl mevsim koşullarından kaynaklı olarak ciddi bir verim düşüklüğü yaşandığını, yeterince beslenmeyen arılarda da yüzde 70 oranında ölüm olduğunu söyledi.

VAN 7.11.2018 10:32:08 0
Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan: Balda ciddi bir verim düşüklüğü var!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Arazi ve bitki yapısı nedeniyle, Van’daki geçim kaynaklarından birini de, arıcılık oluşturuyor. Van’da çok sayıda aile arıcılık yaparak geçimini sağlarken, bazı civar il ve ilçeler de Van’da üretilen baldan tüketiyor.

BAHARLA BİRLİKTE KIRSALA ÇIKIYORLAR

Arıcılar, bahar aylarında havaların düzelmesiyle birlikte arı kovanlarını alarak, Gevaş, Çatak, Gürpınar, Bahçesaray, Muradiye, Erciş gibi ilçelerin kırsal kesimine taşıyarak sezona başlıyorlar.

Arıcılar, havaların ve doğadaki bitki düzeninin arı için elverişsiz hale geldiği Eylül-Ekim aylarında da hasatlarını toplayarak, geri dönüyor ve bir sonraki sezon için arıları uygun bir mekâna taşıyorlar. 

 

MEVSİM KOŞULLARININ ETKİSİ

Balın verimini ve arının çoğalmasını etkileyen ise, iklim koşulları oluyor.  

Arı ve bal, uygun iklim koşullarında daha verimli olabiliyor. 

Van’da bu yıl bahar aylarının çok yağışlı, yaz aylarının ise kurak geçmesi nedeniyle ciddi sorunların ortaya çıktığı belirtiliyor. 

 

“CİDDİ BİR DÜŞÜŞ VAR”

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Van Arıcılar Birliği Başkanı Halil Tandoğan, “Bu yıl bal üretiminde ciddi bir düşüş yaşandığını” söyledi.

“Sezona geriden başladıklarını” ifade eden Tandoğan, “İlkbaharda çok yağış oldu, ilk başta yağışlardan umutluyduk ama bitki iyi olmadı. 
Yağışlar engel oldu. Yaz geç geldi ve sezona geriden başladık. Yeterince kuluçka olmadı ve dolayısıyla balda bu sezon ciddi bir düşüş söz konusu” dedi.

 

ARIDA ÖLÜM

Yeterince beslenemediği için arı ölümleri başladığını belirten Tandoğan, “Dahası ve en önemlisi arının durumuyla ilgili. Verimi geçtik, arı ölümleri başladı. Yüzde 70 civarında bir arı ölümü gerçekleşmiş durumda şimdiye kadar, ki bu durum daha da devam edecek. Kötü olan bu.” diye konuştu.

 

SICAK İLLERE GÖTÜRECEKLER

Arı ölümlerini engellemek için arıcıların çare aradıklarını ve bu nedenle çözüm olarak ilk etapta kovanları sıcak illere taşıdıklarını ifade eden Tandoğan, şunları kaydetti:
“Bu verim düşüklüğüne karşılık olarak bal fiyatlarında yüzde 50 gibi bir yükseliş oldu, ancak arı ölümlerini göz önüne aldığımızda bu gelecek sezon için üreticiye yüzde yüz zarar olarak yansıyacak. Sezona zararla başlayacak bal üreticisi. Şu anda güneydeki illere götürüyorlar ve tabi ölümleri engellemek için çeşitli besleyici ilaçlar kullanacaklar. Ancak dediğim gibi bu sezondan en olumsuz etkilenen arı oldu, dolayısıyla üretim az oldu ve arıcılar da ciddi bir zararla kapattı sezonu.”
Özel Haber: Adil HARMANCI