Uzun süredir bekleniyordu... Van Urartu Müzesi’nin açılışı Ekim’de

Van Kalesi yanında inşa edilen ve yapımı 2017 yılında tamamlanan, bir süredir de eserlerin tasnif işlemlerinin sürdüğü Van Urartu Mezesi’nin Ekim ayı içinde ziyarete açılacağı belirtiliyor.

VAN 15.08.2018 10:29:19 0
Uzun süredir bekleniyordu... Van Urartu Müzesi’nin açılışı Ekim’de
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Edinilen bilgilere göre, klasik eser sergisi yerine modern bir teknikle eserlerin sergileneceği Van Urartu Müzesi’nde teknik elemanlarla yürütülen çalışmalar sonucu tüm tanzim yerleri ve tüm kaideler tamamlandı.

 

İLK ETAPTA 280 ESER
Müzede yürütülen çalışmalarda, eserlerin temizleme çalışmalarının da tamamlandığı belirtildi. 
Eserlerin tanzim yerlerinin netleşmesi ve temizleme işlemlerinin tamamlanması üzerine eserlerin sergilenmesine de başlanacağı ifade edildi. 
Buna göre ilk etapta büyük eserler sergilenecek.
Ağustos ayı içinde 280 büyük eserin sergileneceği ve tüm eserlerin sayım işlemlerinin de ay sonuna kadar tamamlanmış olacağı öğrenildi.

 

ESERLERİN HİKÂYESİ
Müzede eserler, klasik tanzim yerine, modern bir tanzimle sergilenecek. 
Bir tür eserden birkaç tane yerine, her türden sadece bir eser sergilenerek dönemin hikâyesi ortaya çıkarılacak. 
Eserlerin tanzim yerleri de cam, taş, metal vb. gibi kendi içinde bölümlere ayrılıyor.
Müzedeki nem dengeleme cihazının da eserlerin korunmasında büyük bir işlev göreceği ifade ediliyor.

 

VAN’IN ESERLERİ GERİ GETİRİLİYOR
Bu arada, müze yetkililerinin bir süredir bir başka çalışma yürüterek, şimdiye kadar Van’dan bir şekilde çıkan Urartu ve diğer medeniyetlere ait eserleri geri getirttiği öğrenildi. 
Almanya, Ermenistan ve İsrail’de toplam 380 eserin olduğu yönünde bilgiler edinildiği, Adana’dan da 261 eserin tekrar müzeye kazandırıldığı ifade edilirken, Sinop müzesinde olduğu belirlenen ‘Van Tabağı’nın da getirilmesi için diyalog başlatıldığı belirtildi.
Van’a ait diğer eserlerin de getirtilmesi için hem yurt içinde, hem yurt dışında çalışma yapıldığı ifade edildi.

 

ESER YERİNE RESİM
Müzede ayrıca, yurt dışından ve yurt içinden gelecek Van’a ait eserlerin yerleri de tanzim edildi.
Eserler gelene kadar da, her eserin yerine o eserin görselinin tanzim yerlerine bırakılacağı, eser geldikten sonra da görselin kaldırılarak eserin yerine konumlandırılacağı öğrenildi. 

 

MÜZEDE KAÇ ESER VAR?
Müzede son sayım işlemleri henüz tamamlanmadığı için, 2017 eser sayımına göre bilgiler paylaşılıyor.
Buna göre, müzede envanterlik 8 bin, etütlük 22 bin ve diğerleri ile birlikte toplamda ise 105 bin eser bulunuyor. 

 

LABORATUAR İHTİYACI
İlkler arasında sayılacak olan ve Van turizmine büyük katkı yapması beklenen Van Urartu Müzesi’nin çalışmalarını en olumsuz etkileyecek olanın ise, ilde, Restorasyon ve Konservasyon Laboratuarı’nın olmayışı olarak gösteriliyor.
Müzenin bu alanda Diyarbakır’a bağlı olarak çalışma yürüttüğü, müzenin gerçek işlevini görmesi için Van’a mutlaka bir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı’nın kurulması gerektiği belirtiliyor.
Eserlerin Diyarbakır’a gidip gelmesinin hem maliyet açısından, hem de yoldaki yıpranma ve diğer sorunlar açısından riskli olduğu ifade ediliyor.

 

AÇILIŞ EKİM’DE
2012 yılında temeli atılan ve 2017 yılında da eser sayım ve tasnif işlemleri dışında çevre düzenlemesiyle birlikte ana gövdesi ve iç dizaynı büyük ölçüde tamamlanan müzenin 18 Mayıs Müzeler Günü’nde ziyarete açılması bekleniyordu.
Ancak yüklenici firma ile yaşanan sıkıntılardan dolayı bu sürenin aşıldığı, açılışın kesin olarak Ekim ayı içinde yapılacağı belirtildi.

 

VAN’DAKİ MÜZECİLİK TARİHİ
Birçok uygarlığa mekân olan ve 3 bin yıllık bir tarihe ışık tutacak tarihi eserleri bağrında taşıyan Van’da müze düşüncesi ilk olarak 1932 yılında oluştu. 
O zamana kadar Van’da Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Mustafa Noyan’ın girişimleriyle toplatılan eserler için bir depo binası inşa edilerek müzenin ilk altyapısı oluşturulmuş oldu. 
Eserler depoya sığmayacak kadar artınca da bu kez, 1945 yılında, Van Müze Memurluğu kuruldu. 
Eserlerin teşhir ve tanıtımı için Memurluk statüsü de ihtiyaca cevap vermeyince, 1972 yılında Müze Müdürlüğü kuruldu ve Van’ın yanı sıra Hakkâri ve Ağrı’dan toplanan ve satın alınan eserler bu binada ziyaretlere açıldı.

 

DEPREMLE GELEN YENİ DÜZENLEME
50 bin dolayında eserin biriktiği binada yer darlığı nedeniyle az sayıda eserin teşhir imkânı bulması sık sık eleştirilere neden oldu, bunun üzerine Bakanlık, müze binasının hemen karşısında bulunan arsada ek bir binanın inşası için yerel yetkililere talimat verdi.  
Ancak 2011 yılında yaşanan depremle müze binası kullanılamaz hale gelince, bu projeden vazgeçilerek Van Kalesi yanında Van Urartu Müzesi adıyla yeni bir binanın temeli atıldı. 

 

SAYILI MÜZELERDEN OLACAK
Van Urartu Müzesi’nin kapasite, yapılan yeni düzenleme ve yer alan eserler açısından Türkiye’deki sayılı müzeler arasında yer alacağı belirtiliyor.
Yetkililer, “100 binin üzerindeki eserleriyle, daha büyük kapasitesi ve çok amaçlı yapısıyla birlikte eserlerin tanziminde benimsenen modern tarzı ve çevre düzenlemesiyle, Van Urartu Müze’sinin, Türkiye’nin sayılı müzeleri arasında yer alacağını” söylüyor.

 

KENDİ YAĞIYLA KAVRULACAK
Van Urartu Müzesi ile ilgili en farklı gelişme ise, bundan böyle eserlerin çeşitliliği ve eserlerin toplandığı alan ile ilgili olacak.
Şimdiye kadar Ağrı ve Hakkâri’den de eser toplayan ve satın alan müze müdürlüğünün bundan böyle sadece Van bölgesinde eser edinebileceği belirtildi. 
Bakanlığın “Her ile bir müze” projesi kapsamında Ağrı’da müze binası açılırken, Hakkâri’de de Meydan Medrese’nin müze yapılacağı ve bu ilde elde edilen eserlerin burada toplanacağı öğrenildi.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: