Uzmanlardan Kurban Bayramı uyarısı

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kurban Bayramı'nda nasıl beslenilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

VAN 2.10.2014 10:17:35 0
Uzmanlardan Kurban Bayramı uyarısı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin Kurban Bayramı’nda beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.


İmren, yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin, Kurban Bayramında yağsız veya az yağlı etleri tercih etmesi, kısıtlı miktarlarda tüketmesi ve aşırıya kaçmaması gerektiğini belirtti


Etin tüketilmesi ve pişirilmesi konusunda önemli uyarı

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen İmren, “Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Kavurma yapılacaksa, az yağda ve sebzelerle birlikte (soğan sarımsak, domates, biber,maydanoz..vb) yapılması besin içeriği açısından yararlı olacaktır. Kavurmalar  ya da bol etli yemeklerin,  daha çok öğle saatlerinde yenmesi tercih edilmelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşmeye’’ sebep olmayacak şekilde ayarlanmalı.” ifadelerini kullandı.


“Etler yemeklik olacak şekilde derin dondurucuda saklanmalıdır”


Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi nedeniyle kesim öncesi ve kesim sonrası hijyen kurallarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirten İmren,  “ Kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) gereken hassasiyet gösterilmelidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.” diye konuştu.


Etlerin, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesinin  sağlanması gerektiğini söyleyen İmren, “Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Sevdiklerinizle beraber nice sağlıklı, huzurlu bayramlar geçirmenizi temenni ederim.” ifadelerini kullandı.