ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMIYORUZ

Van'da son zamanlarda tartışma konusu olan STÖ, kurum ve kuruluşlar arasındaki diyalogsuzluk sorunları çıkmaza itiyor. Diyalogsuzluğa sitem eden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Yunus

VAN 5.03.2015 09:39:50 0
ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMIYORUZ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Van'da Sivil Toplum Örgütleri, Kurum ve Kuruluşlar arasındaki diyalogsuzluk devam ediyor. Hemen hemen her platformda öne çıkan ve somut bir şekilde görülen bu diyalogsuzluk kentteki sorunları çıkmaza sokuyor. Van'ın geleceğinin tartışıldığı bir toplantıda bile ilgililer bir araya gelmekten aciz kalırken, kent bu diyalogsuzluk ve iletişimsizlik nedeniyle her geçen gün daha kötüye doğru sürükleniyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Yunus Haylaz diyalogsuzluktan yakınırken, Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Yaşar da; "Kent artık bu iletişimsizliği kaldıramıyor" dedi.

HAYLAZ: BİZE GÜLÜYORLAR
TMMOB'un kent için önemli bir dinamik olduğunu belirten Haylaz, "2014 yılının Haziran ayında bu görevi devraldım. 12 köklü bileşenimiz var. Daha önceki dönemde bu görevi yürüten arkadaşlarımız bu işi çok ciddiye almamışlar. Bunun zorluğunu ise şimdi biz yaşıyoruz. TMMOB olarak bir toplantıya katıldığımızda neredeyse bize gülüyorlar. Neden gülüyorsunuz diye sorduğumuzda ise geçmiş dönemleri örnek göstererek eleştirilerini dile getiriyorlar. TMMOB üyesi bile olmayan bazı arkadaşlar çok önemli toplantılara katılıp TMMOB adına konuşabiliyor. Bu da kent için ve TMMOB için tasnif etmediğimiz davranışlardır. Herkes görevi ne ise onla ilgili konuşmalıdır. Konuşması gerekenler bile bunlar yüzünden konuşamıyor. Bu şekildeki bir görüntü TMMOB'un imajını da zedeliyor" ifadelerini kullandı.

HAYLAZ: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMIYORUZ
TMMOB'un da kent için üzerine düşeni yapmadığını kabullenen Haylaz, "En büyük sıkıntılarımızdan biri de odalar bazında üyelerle ilgilenmemek. Üyelere TMMOB'un ne olduğunu, nasıl bir dinamik olduğunu anlatabilirsek, daha sağlıklı işler yapabiliriz. Ancak biz anlatamıyoruz. Geçmişten bugüne kadar TMMOB'un işlevini Van'da yerine getiremedik. Sadece yönetimde yer almak için yönetime girerseniz, kente de yazık etmiş olursunuz. TMMOB bundan dolayı Van'da hak ettiği yeri alamıyor. Alan boş kaldığında ise TMMOB adına birileri konuşabiliyor. TMMOB kentteki sorunlar için üzerine düşeni yapmıyor. Van'ı yöneten ve yönetecek kişilere karşı muhalif pozisyonumuzu korumalıyız. Kendi içimizde ciddi bir şekilde muhalifliğin gelişmesi gerekir. Bunu da yerine getirmeliyiz. Kentin yararına gereken ne ise yapmalıyız ve sessiz kalmamalıyız. Kimse yanlış anlamasın. Yapıcı bir muhaliflikten söz ediyorum. Bölgede, ülkede yaşanan olaylara karşı duyarsız kalmamalıyız ve birlikte hareket etmeliyiz. Kentteki en büyük problemlerden biri imar ve çevredir. Bu iki konu çok önemlidir. İmarın kente ciddi anlamda zarar verdiği gözler önündedir. Bu gidişle kentte neredeyse yaşanılabilir alan bırakmayacağız. Çevre alanında ise en büyük sıkıntıyı Van Gölü yaşıyor. Van Gölü kıyısında bulunan bütün belediyelere çağrımız bunu görmeleridir. Bu konuda üstümüze ne düşüyorsa TMMOB olarak biz yapmaya hazırız. Belediyeler bu konuda TMMOB ile birlikte hareket edebilir. Ama kentteki diyalogsuzluk ve iletişimsizlik her şeyi engelliyor" siteminde bulundu.

YAŞAR:BİZİM EKSİKLİĞİMİZDİR
Van'da son zamanlarda tartışma konusu olan STÖ'ler ve Kurum ile Kuruluşlar arasındaki diyalogsuzluk hakkında fikirlerini söyleyen Van Jeoloji Mühendisleri Odası Van İl Temsilcisi Murat Yaşar ise şöyle konuştu:
"Özeleştiri yapmalıyız. TMMOB'un adına neden herkes konuşuyor sorusunu önce kendimize sormalıyız. Çünkü TMMOB'un bileşenleri, üyeleri ve temsilcilikleri kendi sorumluluklarını yerine getirmedikleri için bu sorunu yaşıyoruz. İnsanlar TMMOB'un yokluğunda konuşma gereği ve ihtiyacı duyuyor. Bu sebepten dolayı hak etmeyen insanlar bizim mesleğimiz ve kentin geleceği hakkında fikirler beyan etmeye başlıyor. Bunun da en önemli nedeni bizim eksikliğimizdir. TMMOB bugüne kadar kentte iktidara kaşı cephe almaktan bile çekindi. İnsanların TMMOB üzerinde beklentileri var. Bu nedenle kentin sorunlarından çok 'ben bir yerlere gelebilir miyim?' şeklinde düşünceleri olduğu inancındayım. Ama şunu unutuyorlar ki oturdukları koltuk geçicidir, TMMOB kalıcıdır. Kentin geleceği hakkında herkes kafasına göre bir şey söylerse emin adımlarla yürüyemeyiz."

YAŞAR: CİDDİYE ALINMIYORUZ
"TMMOB hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değildir" diyen Yaşar, son olarak şunları kaydetti:
"Kentteki en büyük problem iletişimsizliktir. Bütün kurumlar birbirinden kopuk. Bu durum kenti kilitliyor. Bugün bir park yaparken bile 'aman alel acele yapalım da başka bir kurum gelip oturmasın' şeklinde uygulamalarımız var. Bu nedenle iletişimsizliğin önüne geçebilmemiz için öncelikle samimi olmamız gerekiyor. Bu kenttin STÖ'leri dikkate alınmalıdır. TMMOB bu kentin en önemli dinamiklerinden biridir. Eğer TMMOB belediyeler, kurumlar ve Valilik tarafından dikkate alınmıyorsa bu en önemli problemlerden biridir. Ciddiye alınmıyoruz. Restleşmekten ziyade, kente el birliği ile bir şeyler katmalıyız. Bir şeye yaramadığımızı düşündüğümüzde ise şevkimiz kırılıyor. Kurumların bize güvenmesi gerekir. TMMOB hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değildir. Eğer bir hata varsa ortada o hatanın çözüm yollarını öneririz ya da birlikte çözmeye çalışırız. Ümit ediyorum ki deprem görmüş bu kenti birlikte tekrar ayağa kaldıracağız."