Unutulur mu?

Tarihler 23 Ekim 2011'i gösteriyordu. Sıradan bir gündü. Kimisi işinde gücünde, kimisi düğünde dernekte, kimisi evinde, kimisi piknikte.... Hayat olağan akışında sürüp gidiyordu... Taki saatler 13:41'i gösterene dek! Tam bu saatte sanki k

VAN 24.10.2016 10:17:44 0
Unutulur mu?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Mürsel Öner

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 5 yıl geçti. Ülke tarihinin en büyük depremlerinden biri olarak kayıtlara geçen 23 Ekim Van depreminde 604 kişi yaşamını yitirmişti. Özellikle Van merkez ve Erciş ilçesinde büyük hasara yol açan depremde yaşamını yitirenlerin yanı sıra, 222 kişi de enkaz altından sağ olarak çıkarılmıştı. On binlerce yapının zarar gördüğü, çok sayıda yapının yıkıldığı depremin üzerinden 5 yıl geçti.

TAM KORKULAR YENİLMEYE BAŞLANMIŞTI Kİ...

23 Ekim 2011 günü saat 13.41'de, merkeze 17 km. uzaklıktaki Tabanlı köyü merkezli meydana gelen depremin ardından kentte büyük sıkıntılar yaşanmıştı. Bu tarihten sonra kentte yaşayanların çok büyük bir bölümü çadırlarda yaşamaya başlamıştı. Ancak depreminden üzerinden biraz zaman geçmeye başlayınca, evleri hasar görmemiş ya da az hasar görmüş olanlar korkularını yenip yeniden evlerine girmeye başladı. Tam korkular yenilmeye, hayat normale dönmeye yüz tutmuşken bu kez 9 Kasım 2011 tarihinde 5,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi. Bu deprem de yine büyük bir yıkıma sebep oldu. İlk depremde 604 kişinin hayatını kaybettiği Van'da, ikinci depremde de 40 kişi daha yıkılan binaların enkazı altına kalarak hayatını kaybetti. Böylelikle depremlerde hayatını kaybeden insan sayısı 644'ü buldu.

İkinci büyük deprem, birinci depremin korkusunu yenmeye başlayan halkın tüm korkularını yeniden hortlattı. Bu tarihten sonra kentteki panik havası tavan yaptı. Öyle ki halkın büyük bir kısmı kenti terk etmek durumunda kaldı. Çok sayıda vatandaşın başka illere giderek bir süre dışarıda yaşamasına sebep olun ikinci depremden sonra, kentte kalanlar da çadırlarda, ve kurulan konteynerlerde yaşamını sürdürdü. Hemen hergün meydana gelen çok sayıda artçı sarsıntı da halkın depremi unutmasına fırsat vermedi.

Deprem sonrası çetin kışla da mücadele eden vatandaşlar çok büyük bir felaketi bu şekilde yaşarken, depremin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçtikten sonra yapımı tamamlanan TOKİ konutları depremzedelere teslim edilmeye başlandı. Halk yavaş yavaş TOKİ konutlarına yerleşirken, depremin izleri de ortadan kaldırılmaya başlandı.

Ancak depremin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen kentin bir çok noktasında depremin izlerine rastlamak hala mümkün. Bunların başında da yıkılmayı bekleyen yapılar geliyor.

DEPREM ANMASI BUGÜN

Bu arada depremin 5. yıl anması bugün çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilecek. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Yerleşkesinde, Müdürlük tarafından organize edilecek olan anma kapsamında Kuranı Kerim Tilaveti ve dua, konuşmalar, sinevizyon gösterisi, öğrencilere deprem eğitimi, arama kurtarma tatbikatı, arama kurtarma araçlarının tanıtımı ve son olarak da deprem fotoğrafları sergisi gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Mürsel Öner