Üniversite Yönetiminde Deprem

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), rektör yardımcılarının istifalarıyla sarsıldı. 2011 yılında rektörlüğe atanan Prof Dr. Peyami Battal ile birlikte rektör yardımcılığı görevine başlayan Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kenan Demi

VAN 5.02.2015 00:13:46 0
Üniversite Yönetiminde Deprem
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İlhan Siyahtaş

Mart ayında yapılacak rektörlük seçimlerinde yeniden aday olduğunu açıklayan YYÜ Rektörü Prof. Dr Peyami Battal istifa sürprizi yaşıyor.

Rektör Prof. Dr. Peyami Battal’ın yardımcılıklarını yapan, Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı - Başkan, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı - Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Demirel ve Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ramazan Şekeroğlu 3 yılı aşkındır yürüttükleri görevlerinden istifa ettiler.

YYÜ camiası ve kamuoyu Demirel ve Şekeroğlu’unun beklenmeyen istifalarını konuşuyor.  Görev süresi içinde 300’e yakın akademik atama yapan YYÜ Rektörü Prof Dr. Peyami Battal yardımcılarının beklenmeyen istifalarını geri almaları için yaptığı girişimlerin sonuçsuz kaldığı öğrenildi.  

İstifa eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ramazan Şekeroğlu mart ayında yapılacak olan YYÜ Rektörlük seçimlerinde rektörlüğe aday olduğunu açıkladı.  İstifasını gazetemize değerlendiren Şekeroğlu Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ile anlaşarak yola çıktıklarını ve yardımcılık görevini kabul ettiklerini, ancak zaman içinde akademik ve idari kararlarda görev paylaşımında tek adamlığın, tek kişilik bir anlayışın hâkim olduğunu görünce istifa etme karı alığını söyledi.  

YYÜ’nin hak ettiği yerde olmadığını da kaydeden Prof. Dr. Mehmet Ramazan Şekeroğlu şunları söyledi: “  YYÜ 33 yıllık bir üniversitedir. Maalesef olması gereken yerde değil.  Üniversitede gelen her yönetim elbette bir şeyler yaptı ama YYÜ’den çok sonra kurulan üniversiteler bizden ilerideler.  Bu tabloya itirazım olduğu için istifa ettim ve aday oldum.  Ben üniversiteyi Van’a yakışan, akademik başarılara imza atan, fiziki, idari anlamda daha iyi yerlere taşımak istiyorum. Aday olmadan önce istifamı sunduğumda Rektör Prof Dr. Peyami Battal istifa kararımdan vazgeçmemi istedi.  Ancak bu kararımdan dönmedim. Dönmeme de mümkün değil. Hataları, yanlışları, eksikleri gördüm ve biliyorum bunları düzeltmek adına göreve talibim.”

 İstifa eden diğer Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Demirel istifası ile ilgili Rektör Battal’ın neden istifa ettiğini bilmediğini belirterek daha fazla konuşmak istemediğini söyledi.

 Rektörlüğe yakın kaynaklar,  Kenan Demirel’in görevi kabul ederken istişareye önem verileceği,   alınan idari ve akademik kararlarda görüş ve düşüncelerinin dikkate alınacağı anlayışı üzerine rektör yardımcılığını kabul ettiğini, ancak Rektör Battal’ın dana sonra kararlarda, yönetimde tek adamlığı tercih etmesi üzerine 2011 yılında istifa girişiminde bulunduğu ileri sürüldü.  Demirel’in Rektör Batal’ın “  en iyi ben bilirim” yönetim anlayışından vicdanen rahatsızlık duyarak istifa ettiği belirtildi. Demirel ve Şeker’den boşalan rektör yardımcılıklarına atama yapılmazken iki ismin YYÜ internet sitesi rektörlük sayfasında isimlerinin bulunması dikkat çekiyor.

 

2011 yılında yapılan rektör seçimlerinde 501 geçerli oyun 166'sını Prof. Dr. Peyami Battal, 161'ini ise Prof. Dr. Özkan Ünal almıştı.  Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül YÖK tarafından gönderilen üç kişilik listeden Battal’ı rektör olarak atamıştı.  İkinci kez aday olan Battal’ın mart ayında yapılacak seçimde alacağı sonuç merak ediliyor.

Kaynak / Editör: VANSESİ - İLHAN SİYAHTAŞ