“Uluslararası Kültür Sanat ve Toplum Sempozyumu“ start aldı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan “Uluslararası Kültür Sanat ve Toplum Sempozyumu” start aldı.

VAN 18.10.2018 17:15:08 0
“Uluslararası Kültür Sanat ve Toplum Sempozyumu“ start aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

İpekyolu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 18-20 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek olan sempozyum, Elit World Otel’de yapılan açılışla, sosyal bilimler ve güzel sanatlar alanlarında, farklı disiplinlerde emek veren yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 250 akademisyen ve araştırmacının katılımı ile başladı.
Sempozyuma, ev sahibi sıfatıyla İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Gevaş ve Tuşba Belediyesi ile VEDAŞ yetkilileri katıldı.

 

KÜLTÜR EROZYONUNA DİKKAT ÇEKTİ
Sempozyumun açılışında konuşan Van YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Çiçek, ulusal ve uluslar arası kültürün toplum üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Her iki kültürün kaçınılmaz kültür yapıları olduğunu, bu nedenle buna göre bir tutum sergilemek gerektiğini ifade eden Çiçek, şunları söyledi:
“Sempozyumumuzun ana temasını toplum, kültür ve sanat oluşturmaktadır. Kültürü genel olarak insanın evrene yaptıkları katkıları olarak değerlendirebiliriz. Ama aynı zamanda kültür, bir toplumu diğer toplumdan farklı kılan, kuşaktan kuşağa aktarılan manevi unsurların tümünü kapsar. Bu nedenle biz, her türlü özgün kültürden, yani ulusal kültürden bahsedeceğimiz gibi, toplumlar arası ilişkiden doğan uluslar arası bir kültürden de söz etmek mümkün. Değişim her kültürün yazgısıdır. Fakat günümüzde dijital çağla beraber küresel faktörler, kendi kültürlerini diğer toplumlara dayatmakta, ulusal kültürleri marjinalleştirmekte ve diğer toplumlarda bir kültür bunalımı yaşamaktadır. Bu da toplumsal ve sosyal krizleri beraberinde getirmektedir. Bu nedenle bizim hem kendi kültürümüzle hem de uluslararası kültürle bütünleşebilen gençler yetiştirmek gibi bir yükümlülüğümüz var. Peki, bu mümkün mü? Burada Mevlana’nın da işaret ettiği gibi, onda iyi ne varsa alacağım, ben de iyi ne varsa ona vereceğim, böylece kültür erozyonunun önüne geçebiliriz.  Zaten kendi kültürümüzle yetinmeye çalıştığımızda, kendi içimize kapanırız ve donarız.”

 

SEMPOZYUMA DAİR
Sempozyuma ilişkin de bilgi veren Çiçek, “Bizim sempozyumumuz gibi bu tür etkinlikler, hem kendi kültürümüzü tartışmak, hem de başka kültürleri tartışmak, topluma katkıda bulunmak, kültüre katkıda bulunmak gibi bir misyon üstlenirler. Bizim bu sempozyuma bu bağlamda 250 bildiri ile müracaat edilmişti. 250 bildiriden 210’u sunuma değer bulundu. Aynı zamanda sergimiz var, Sanat ve Eser Kurulumuz başvuran eserlerden 77 eseri sergilemeye değer buldu. Eserlerimiz İpekyolu Belediyesi’nde sergilenecektir. Sempozyumumuzun hayırlı ve yararlı olmasını diliyorum.” diye kaydetti. 

 

“DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
İpekyolu Kaymakamı ve İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk de, sempozyumu düzenleyenlere ve katılanlara teşekkür etti ve başarılar diledi.  
Van’da düzenlenecek bu tür etkinliklere destek vermeye devam edeceklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu:
“Van şimdi güzel şeylerle anılıyor, festivaller, sempozyumlar şehri oldu Van, eskisi gibi kötü şeylerle anılmıyor. Ben elbette festivalin bilimsel tarafıyla ilgili konuşmayacağım sadece bir kaymakam olarak, bir sosyal bilimci olarak şunu söyleyeceğim; Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi var, biliyorsunuz, bu hiyerarşi içerisinde zorunlu olanlar var, yeme, içme, cinsel ihtiyaç, güvenlik konsepti gibi… Bunlar olmazsa olmaz. Aslında Maslow’un bu tezinde toplumların kendilerini geliştirmesi mantığı yatıyor. Burada uluslararası kültür ve toplum sempozyumu yapıyoruz, bu şu anlama geliyor, demek ki ülkemiz, özellikle Van’ımız belli ölçüdeki sorunları çözmüş, kültür ve sanatı da artık konuşmaya başlamış, ben de diyorum ki artık Van’ımız kendini gerçekleştirme yolunda çok daha yakın bir noktaya gelmiş. Dolayısıyla ben bu sempozyumun hem Van’ımız için hem ülkemiz için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Belediye olarak bu sempozyuma destek olduk, bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz. Ben tekrar bu sempozyumun ilimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Düzenlenmesinde emeği geçen her kese çok teşekkür ediyorum.”

 

“DOĞRU İŞ…”
Van YYÜ Rektör vekili Prof. Dr. Murat Demirel de yaptığı konuşmada, yaşanan gecikmeden dolayı katılımcılardan özür diledi.
Van YYÜ tarafından son yıllarda kongre ve sempozyum anlamında önemli etkinlikler yapıldığını ifade eden Demirel, şunları söyledi:
“Üniversitemiz son yıllarda fen ve sağlık dışında, sosyal bilimlerde yoğun bir şekilde kongre ve sempozyum düzenlemekte. Bunlardan birisi geçen hafta düzenlemiş olduğumuz Müzik, Sağlık ve Dans Sempozyumu. Şimdi de kültür ve toplum sempozyumu… Burada da mimarlar var, sosyal bilimciler var, ilahiyatçılar var. Dolayısıyla herhalde güzellik burada… Birçok mesleğin bir araya gelip, bir masa etrafında veya salonda tartışılması ve sonuçta herkesin kabul edeceği bir fikrin ortaya çıkmasını sağlama adına doğru bir iş olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan, kongremize katılan misafirlerimizin sunumlarının başarılı geçmesini, sosyal ve kültürel çalışmalarımızın güzel geçmesini, kongremizin Van’ımıza ülkemize ve üniversitemize hayırlar getirmesi temennisiyle tekrar hoş geldiniz diyorum. Üniversitemiz adına hepinize saygılar sunuyorum.”
Yapılan konuşmaların ardından, sempozyuma katkısı bulunanlara plaketleri sunuldu.
Verilen aranın ardından da, sunumlara geçildi. 
Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: