Tuşba’daki halk plajı Cuma günü açılıyor

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin çalışmalarıyla çöp ve pislikten arındırılan Yukarı Van Denizi ‘Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajı, 6 Kasım Cuma günü hizmete açılıyor.

VAN 4.07.2018 14:37:38 0
Tuşba’daki halk plajı Cuma günü açılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ulusal Mavi Bayrak Ödülü Türkiye’de ilk kez denizlerin kıyı şeridinin dışında Anadolu’da bir göle verildi.

 Tuşba Belediyesi’nin girişimleri sonucu Van Gölü’nün Mollakasım kıyı şeridi de Ulusal Mavi Bayrak Ödülü’ne layık görüldü.

   Ulusal Mavi Bayrak Ödülü’ne layık görülen Van Gölü, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe’nin girişimleri sonucu, özellikle turizm için önemli bir cazibe merkezi olması gereken göl bu anlamda adeta öldü denilmekteydi.

   Yaz aylarında hafta sonu günü birlik göl kıyısına giden tatilcilerin attıkları çöpler nedeniyle adet şehir çöplüğünü andıran sahil 2014 yılında Van’ın Büyükşehir statüsünü kazanmasıyla kurulan Tuşba Belediyesi tarafında adeta yeniden keşfedilen sahilde düzenli çevre temizliği yapılmaya başlandı. Çöplükten ve mezbelelikten geçilmeyen göl kıyısı adeta yaşanır bir hale dönüştürüldü.

 

   TUŞBA BELEDİYESİ İLE TURİZME KAZANDIRILAN VAN GÖLÜ SAHİLİNE ÖDÜL

   Belediye Başkanı Özgökçe’nin bizzat kendisinin katılarak yapılan çevre temizliği kampanyaları ile hak ettiği değeri gören sahilde tatilciler için çöp konteynırları bırakıldı, sahilde görevlendirilen personel tarafında ise düzenli olarak çevre temizliği yapıldı. Bölge halkına temizlik ve çevre koruma açısında farkındalık oluşturmak adına çok ciddi eğitim çalışmaları programlı olarak gerçekleştirildi.

   Başkan Özgökçe’nin büyük emekler vererek çöp ve pislikten arındırılan Yukarı Van Denizi ‘Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajı’na kavuşmuş oldu.

   Geçen yıldan beri başlatılan çalışmalar son aşamaya geldiği Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajı 6 Temmuz’da düzenlenecek bir törenle Van Gölü Sahiline Türk Bayrağı, Tuşba Belediyesi’nin Bayrağı ile Mavi Bayrak göndere çekilecektir.

   Arıtma tesisi, 190 metrekarelik idari bina, mescit, cankurtaran kulesi, duşakabinler, büfe, tuvaletler, otoparkı ve peyzaj çalışmaları tamamlanarak açılışa hazır hale getirildi.

   Tuşba Belediyesi’nin girişimleri ile gerçekleştirilen, Van Denizi’nin kıyı ile çevre temizliği ve sahil düzenlemeleriyle bölgemizde tatilcilerin ve kadirşinas Vanlıların rahat yüzebilecekleri halk plajlarına ihtiyaç vardır. Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajı, bu ihtiyaca büyük ölçüde cevap verecek. Bundan böyle Van Denizinin kıyısında hem bölge insanları hem de başta İran olmak üzere tüm komşu ülkelerden milyonları aşacak ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olacaktır.

   Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çok önemli denetim ve kontrolleri sonucunda 33 kritere göre yapılan değerlendirmelerinde Van’ın Tuşba ilçesindeki Mollakasım sahili bu ödülü almaya hak kazandı. Deniz suyu analizleri, plajı kullananların memnuniyeti, su sporları ve yüzme alanının ayrılması, acil durum planı, çevre yönetimi ve engelliler için olanakları içeren kriterleriyle Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajı, Ulusal Mavi Bayrak Ödülü’ne layık görüldü.

 

    “MAVİ BAYRAKLI PLAJIMIZ ÖNEMLİ BİR PROJE”

    Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe; “Öncelikle Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajımızın tüm halkımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Ülkemizde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Koordinasyonu’nda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda ise Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE Koordinasyonu’nda dünyada 50 ülkede uygulanıyor. Merkezi Danimarka Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, Mavi Bayrak Programını çok hassas olarak yürütmektedir. Mavi Bayraklı Halk Plajı Ödülüne hak kazanmak çok kolay olmamaktadır. Tuşba Belediyemiz Fen İşleri ile Park ve Bahçeler müdürlükleri tarafından yürütülen Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajımız şimdiden vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği projelerimizin başında geliyor. Allahın izni ile plajımızı 6 Temmuz Cuma günü başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uluslararası ve Ulusal Çevre Eğitim Vakfı temsilcileri, milletvekillerimiz ve Sayın Valimiz ile il protokolümüzün katılımlarıyla ‘Mavi Bayrağımızı’ göndere çekerek plajımızı halkımızın hizmetine sunacağız” dedi.

 

    BAŞKAN ÖZGÖKÇE: VAN HALKI ARTIK YÜZÜNÜ VAN DENİZİ’NE DÖNDÜ

   Vanlıların bugüne kadar hep sırtını Van Denizi’ne (Van Gölü’ne) çevirdiklerini, ilk kez Van’ın yükselen değeri Tuşba Belediyesi ile Van ve bölge halkı artık yüzünü Van Denizi’ne döndüğünü kaydeden Başkan Özgökçe, “Yaklaşık bin 648 metre rakımlı ve 400 kilometrelik sahile sahip Van Denizi kıyısında rahat yüzülebilecek en büyük, ilk ve tek halk plajımız şimdiden vatandaşların sabırsızlıkla beklediği yerlerin başında geliyor. Vanlılar ve turistler gittikleri ıssız koylarda yüzebilecekleri bir uygun yer bulunmadığı gibi her şeyden mahrum kalıyordu. Şimdi Tuşba Belediyemizin yaptığı bu Mollakasım Mavi Bayraklı Halk Plajı ile tüm sıkıntılarımız bitiyor.  Öncelikli çalışmalarımız içerisinde değerlendirdiğimiz plajımıza arıtma tesisi kazandırdık. Plajımız çevre dostu bir plaj olacaktır. Vanlılar için Van Denizi büyük bir nimet iken bugüne kadar zahmeti, angaryası sıkıntılarını çeken vefalı ve kadirşinas Vanlılar bundan böyle sefasını, huzur ve mutluluğunu yaşayacaktır. Su sporları, su ürünleri, suyoluyla ulaşım başta olmak üzere maddi ve manevi kazanç dönemi başlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyecilik alanında bizlere rehber olarak her daim halka hizmet hakka hizmet düsturuyla gece gündüz projeler üretip, 4 yılda adeta 40 yıllık hizmeti bölgeye kazandırmanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz. Gerek modern tesisleriyle, gerek idari binası, cankurtaranı, kafeteryası, büfesi ve engelli kardeşlerimizin ve herkes için yapılan araç gereçleri ile Türkiye’nin hatırı sayılır plajları arasında olacaktır. Şimdiden tüm halkımıza ve Van'ın aziz misafirlerine hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.       

 

    DENİZ SUYU 15 GÜN ARAYLA ANALİZ EDİLİYOR

    Temiz deniz ve plajın göstergesi olan Ulusal Mavi Bayraklı Plaj ve Marinalarda sezon içerisinde 15 gün arayla deniz suyu analizleri yapılıyor. Ayrıca plaj ve marinayı kullananların güvenliğini öngören cankurtaran bulundurulması, su sporları ile yüzme alanı ayrılması, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlanması mavi bayraklı plajların önemli kriterleri arasında bulunuyor.