Tuşba’da sivrisinek ve haşereyle mücadele çalışmaları…

Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Tuşbalıların daha rahat bir yaşantı sürdürebilmesi için ilkbaharda başlattığı larva ve ULV ilaçlama çalışmalarını 3 ekip ve 11 personel ile 45 noktada sürdürüyor.

VAN 3.09.2015 17:02:20 0
Tuşba’da sivrisinek ve haşereyle mücadele çalışmaları…
Tarih: 01.01.0001 00:00
İnsan ve hayvanlardan kan emmeleri, hızla üremeleri ve çok sayıda öldürücü hastalık etkenini taşımaları sebebiyle sağlık, ekonomik ve kaliteli hayat yönünden en önemli vektör, dünyada üç bine yakın türü bilinen sivrisinekler ve haşerelerin ana üreme kaynağı olan sulak alanların sivrisinek ve parazit larvalarına karşı ilaçlama faaliyetlerini 1 Nisan tarihinde başlatan Tuşba Belediyesi ekipleri, halk sağlığını korumak için elinden gelen çabayı gösteriyor.
 İlaçlama çalışmaları sayesinde bu bölgelerdeki sivrisineklerin yumurta, larva ve uçkun dönemlerinde mücadele yapılmaktadır.
1 Haziran tarihinden itibaren de ULV karşı mücadelesini toplam 3 ekip, 11 personel ile 45 mahalledeki noktalarda sürdürmektedir.
 
“BİYOLOJİK İLAÇLAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”
Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, “Halkımızın rahat bir yaşam sürdürebilmesi için Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz tarafından gerekli tedbirleri alınarak düzenli biyolojik ilaçlama programı ile çalışmalarımız aralıksız devam ediyor.
 İlaçlama çalışması yapılmadan önce göl, gölet, dere, sazlık gibi alanlarda numune alınarak sivrisinek larva popülasyon yoğunluğunu belirleyerek ilaçlamanın gerekli olup olmadığını, ilaçlama yapılacak ise dozu ve süresi ekiplerce tespit edildikten sonra yoğunluk durumuna göre ilaç dozunu artırarak sık sık ilaçlama yapılmaktadır. İlaçlamadan sonra faklı günlerde numune alarak tekrardan popülasyonu kontrol ederek popülasyon ne kadar düştüğünü kontrol ediliyor ve tekrardan ilaçlamanın gerekli olup olmadığını tespit etmekteyiz. Popülasyonun düşük olan yerlerde ise daha az ilaç veya hiç biyolojik ilaç kullanmaktayız" dedi.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada sivrisineklerle ilgili de detaylara yer verildi. Açıklamada, “Gündüzleri üreme yerleri çevresinde dinlenen sivrisinekler güneş batımı ile birlikte çiftleşmek veya beslenmek için uçmaya başlarlar. Sivrisinekler zayıf uçucudurlar. Genellikle kendi güçleriyle üredikleri yerlerden 500-1000 m’den fazla uzaklara uçmayı tercih etmezler. Sivrisinekler sıtma, filariazis, deng, sarı humma ve ensefalomyelitis gibi viral veya parazitik hastalıkları insanlara bulaştırarak salgınlara yol açarlar. Dişileri insanlardan ve çiftlik hayvanlarından kan emdikleri için ayrıca rahatsız edici olmaları yönünden de mücadeleleri önemlidir”
 
67 MAHALLEDE DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI…
Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi, haşereyle biyolojik mücadelenin yanı sıra Van'da bir ilki de gerçekleştirerek 67 mahallede dezenfekte çalışmalarını da yapıyor.
Halk sağlığını tehdit eden canlılara karşı çöp ve hayvan gübresinin döküldüğü alanlarda dezenfekte çalışmaları yapıyor.
 Tuşba Belediyesi sınırlarında bulunan mahallelerin tümünde hem çöp konteynırlarında, hem de poşetleme sistemi olan yerlerde dezenfektan çalışmaları yapıldığını söyleyen Başkan Özgökçe, "Çöp konteynırları, hayvan gübreleri ve benzeri alanlarda karasinekler her döllenme sonrasında ortalama 100-150 tane yumurta bırakmaktadır. Bu yumurtalar gelişimini aynı alanda bulunan mikro organizmalar yardımı ile sağlarlar. Dezenfekte çalışmasında kullandığımız ilaç bu alanlarda mikro organizmaların yüzeylerini kaplayarak gelişimlerini ve yumurtaların beslenmesini engelleyerek karasineklerin üremesi önlenmektedir” ifadelerini kullandı.
Havaların iyice ısındığı bu günlerde ilçe sınırları içerisinde bulunan tüm okulların başta bodrum katları gibi rutubetli alanlarında üremeye başlayan hamam böcekleri ve haşerelere karşı da mücadele başlatan Tuşba Belediyesi ekipleri, başta ilk ve ortaokullar olmak üzere tüm okullarda denetimlerini sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Sağlığı Birimi, bu çalışmalarla okulların açıldığı zaman hem öğrencilerin sağlığını tehdit eden haşerelerden korunmuş olacak hem de çocukların sağlıklı bir ortamda eğitimlerine devam etmesi sağlanacak.
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerinin, kullandığı ilaçların halk sağlığı alanında haşere mücadelesinde kullanılmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ilaçlar olduğunu ve insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuz etkisi bulunmadığını da ifade eden Başkan Özgökçe, “Vatandaşlarımızın günlük yaşamını etkilemeyecek sağlıklı ve güvenilir mücadele metodu olan ilaçlama yapılarak böylelikle bu ortamlarda insan ile evcil ve yaban hayvanların sağlığını tehdit edecek olumsuzlukların önüne geçiliyor. Vatandaşlarımızın haşere konusundaki her türlü şikayetlerini, dilek ve temennilerini Tuşba Belediyesi bünyesinde kurulan çağrı merkezimize (444 60 11) 7/24 yapabileceklerdir” dedi.

Bölge Gazetesi Haber Merkezi