Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgökçe: “Tarımsal destekler piyasa koşullarına göre belirlenmelidir“

Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, ülkemizde son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmeler ve yükselen döviz kurlarına bağlı olarak çiftcilerin maliyetinin yükseldiğini ve bu süreçte, yerli üretimin desteklenm

VAN 19.09.2018 09:54:00 0
Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özgökçe: “Tarımsal destekler piyasa koşullarına göre belirlenmelidir“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 
Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel, odanın tarımsal danışmanları ve çiftçilerin katılımıyla Köprüler Mahallesi’nde, Silajlık Mısır Paketleme Makinesi’nin tanıtımı yapıldı.  
 
Tarlada, çiftçilere tanıtılan makinenin çalışmaları incelendi.
 
 
MISIR EKİMİNİ YAYGINLAŞTIRACAK
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, makinenin Van için önemine değinerek, “Bu makine ilimizde, silajlık mısır ekiminin yaygınlaşmasına vesile olacaktır. Silajlık mısırın besi değeri oldukça yüksektir. Dekara yaklaşık olarak ilimizde 4-5 ton verim alınabilmektedir.” dedi.
 
 
 ÇİFTÇİ ZAMLARDAN OLUMSUZ ETKİLENDİ
 
Mazot ve gübre fiyatlarında yaşanan artışa değinen Özgökçe, şunları söyledi:
 
“Ülkemizde son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmeler ve yükselen döviz kurlarına bağlı olarak hemen hemen her şeyin fiyatlarında artışlar olmuştur. Bu durumdan en çok da bu ülkenin emekçileri olan; 80 milyon insanımızı ve ayrıca ülkemize gelen yaklaşık olarak 20 milyondan fazla turisti de besleyen çiftçilerimizi derinden etkilemiştir. Çiftçilerimizin en çok kullandığı temel girdi maddelerinden mazot, geçen yıl litre fiyatı 4,49TL iken bu gün ise 6,50TL olup yaklaşık olarak 45 oranında bir artış olmuştur. Gübrede ise, durum daha da vahimdir, çünkü gübrenin ham maddesi ithal edilmektedir. Geçen yıl 50kg’lık taban gübresinin fiyatı 85 TL iken bu gün yaklaşık olarak 175 TL civarındadır. Geçen yıla göre 100'den fazla artmıştır. Boy gübresinde de durum pek farklı değildir. Geçen yıl 50 kg’lık bir torba boy gübresinin fiyatı 60 TL iken bu gün yaklaşık olarak 110 TL civarındadır. Bunda da yaklaşık olarak 85 oranında artış olmuştur.”
 
 
“YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİDİR”
 
Yerli üretimin desteklenmesinin önemine vurgu yapan Özgökçe, şöyle devam etti:
 
“Zirai ilaçta ve tohumda da geçen yıla göre yaklaşık olarak 60-70 oranında artış olmuştur. Alet ekipmanda da durum pek farklı değildir. Geçen yıla göre yaklaşık olarak 35-40 civarında bir artış olmuştur. Hayvancılıkta da durumlar pek farklı değildir. Yem fiyatları, bakım ve veterinerlik ücretlerinde de geçen yıla göre 35-40 oranında artışlar olmuştur. Bölgemizde hayvancılık yapmak daha da maliyetlidir. Çünkü kış koşulları hem ağır geçmekte hem de uzun sürmektedir. Bu şartlar altında maliyetler de artmaktadır. Yukarıda fiyatlarını verdiğimiz tarımın en temel girdi maddelerinin fiyatlarındaki artışlar dikkate alınması ve ekim dönemi de başlamışken çiftçilerimizin önlerini görmeleri ve gönül rahatlığıyla işlerine devam etmeleri için Tarım Bakanlığımızın en kısa zamanda bir değerlendirme yaparak 2019 yılında tarımsal ürünlere verilecek destek miktarlarını açıklamalıdır. 2019 yılı tarımsal destekler piyasa koşullarına göre belirlenmelidir. Odamıza gelen çiftçilerimiz çaresiz durumda olduklarını, bu maliyetler karşısında üretim yapamayacaklarını ifade etmektedirler. Çiftçilerimizin üretime ara verdiklerinde bir daha dönmeme ihtimali ülkemiz tarımı için çok acı sonuçlar doğuracağından endişeliyiz. Onun için tarımsal üretim sürekliliğine önem verilmelidir. Odamıza toplu halde ziyaretlerde bulunan muhtarlarımız ve çiftçilerimiz sürülmüş tarlalarını mazot ve gübreye gelen aşırı zamlardan dolayı ekemeyeceklerini söylemektedirler. Yerli üretim desteklenmelidir. Devletimiz, çiftçimizin yanında olduğunu göstermelidir. Yerli üretici mağdur edilmemelidir. Çiftçiye güven vermelidir.”
 
 
“ÖNLEM ALINMASINI BEKLİYORUZ”
 
Çiftçilerin odaya aktardıkları sorunlarla ilgili önlem alınmasını istediklerini belirten Özgökçe, şunları kaydetti:
 
“Biz de Tuşba Ziraat Odası olarak, çiftçilerimizin bu haklı taleplerinin ve sorunlarının bir an önce giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçinin içinde bulunduğu zor koşulların görülmesi gerekiyor. Çiftçinin bu şartlar altında üretim yapması çok zor. Alınacak önlemlerin yetkililer tarafından bir an önce açıklanmasını beklemekteyiz.”
Özel Haber: Adil HARMANCI
Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi