TUŞBA BELEDİYESİ HAFİF ZİHİNSEL ENGELLİ ÖNDER GEDÜK’Ü İŞE ALDI

Tuşba Belediyesi, tüm Vanlıların tanıdığı hafif zihinsel engelli Önder Gedük’ü işe aldı.

VAN 11.09.2017 19:13:54 0
TUŞBA BELEDİYESİ HAFİF ZİHİNSEL ENGELLİ ÖNDER GEDÜK’Ü İŞE ALDI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Önder Gedük, tüm Vanlıların ve il dışında gelen herkesin tanıdığı, cadde ve sokaklarda geçen herkesin önünü keserek iplik satan ve adeta sakız gibi insana yapışıp iplik satmadan ve para almadan bırakmayan bir simaydı.

Tuşba Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü Önder’e iş İmkânı sağlayıp sokaklarda insanların önünü keserek iplik satma huyundan vazgeçirdiği gibi alın teriyle çalışmasına da vesile oldu. Önder Gedük Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün, Temizlik İşleri biriminde çalışmaya başlamasının ardından düzenli olarak işine giden, evine ve işine bağlı biri oldu.

İşe alınma sevinci ile zamanında işine gidip gelen Önder Gedük, “Kimse demiyor Önder neredesin? Bana babalık yapan Başkan Fevzi Hoca Sağ olsun. Önce Allah’a Sonra Tuşba Belediye Başkanıma çok güveniyorum. Beni işe alarak adeta hayatımı değiştirdi. Van halkı hiç duyarlı değil. Van’da çalmadığım kapı kalmadı. 

Hiç kimse bana iş vermiyordu. Başkanımızla görüştüm Allah razı olsun beni dinledi, yardımcı oldu. Şimdi sigortalı bir işim var. Van halkı biraz duyarlı olmalı gençlerin sokaklara düşmemesi için ellerinden tutmalı. Ben yaz kış, soğuk sıcak sokaklarda iplik satıyordum. Kesinlikle dilenmiyordum, ama herkes beni dileniyor zan ediyordu. Her gün bir sürü tartışma ve küfür yiyordum, çoğu kişi bana takılıyordu, beni dövüyorlardı. Gençlerin benim gibi sokaklara düşmemesi ve benim durumuma düşmemesi için tüm iş adamlarının, Kamu kurum ve kuruluşlarının bu işe el atması lazım.” ifadelerini kullandı.

İş sayesinde ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığını dile getiren Gedük, “Burada bana herkes çok iyi davranıyor. Kimse beni hor görmüyor, beni arkadaşları gibi, kardeşleri gibi görüyorlar. Arkadaşlarım ve şefimle çalışırken çok mutlu oluyorum. Daha yeni işe başlamama rağmen bayram harçlığı olaraktan hesabıma para yatırmışlar, O parayla evimin ihtiyaçlarını aldım, Bayramımı çok güzel geçirdim. Bayramlıklarımı kendi maaşımla aldım. Artık hayatım düzene girdi. Artık boş boş sokaklarda gezmiyorum, kimseyi rahatsız etmiyorum. Bazen beni görenler acaba öndere ne oldu diye soruyorlar. 

Bende diyorum o eski Önder gitti, yeni Önder geldi. Şimdi bana herkes insan muamelesi yapıyor. İşime gidiyor işimden evime dönüyorum. Burada işim çok güzel belediyemize ait iş makinelerinin temizliğinden sorumluyum. İş makinelerini yıkayıp dezenfekte işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Burada keyfim yerinde ne iş verseler yaparım. İşimi seviyorum ekip arkadaşlarımı ve şefimi seviyorum. İşimi hakkıyla yapıp, düzenli bir şekilde teslim ediyorum.” dedi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, “Tuşba Belediyesi olarak sosyal belediyecilik kapsamında tüm vatandaşlarımızın yararlanabileceği imkânlar sunmaya çalışıyoruz. Önder Kardeşimize de böyle bir imkân nasip oldu. Kendisi sağ olsun bize verdiği sözü yerine getiriyor. Artık sokaklarda insanlara ısrarla bir şeyler satmak zorunda kalmıyor. İşine geliyor, işinden evine dönüyor. Bu çalışmamızda bunu anladık bu tür kardeşlerimize gerekli imkânlar sağlanırsa onlar toplumun huzurunu bozan değil toplum huzurunu sağlayabilecek bizler gibi birer neferdirler. Tuşba Belediyesi olarak bu konu üzerinde çok hassas çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Özgökçe sözlerine şöyle devam etti; “Bu konumda olan kardeşlerimizin yaşamlarını sürdürebilmesi için çalışması ve gelir getirmesi gerekmektedir. Bu denli hassasiyetti olan kardeşlerimizin severek çalışması yaşamlarını güzelleştirir, onları mutlu eder. Onlara acımak ise onları üzer. İşte bunun için Tuşba belediyesi olarak duygulanmak soruna çözüm getirmez dedik. Bu tür kardeşlerimizin de yapabileceği işler vardır dedik. Gerekli imkânları sunmak için elimizden geleni yapıyoruz. Önder gibi kardeşlerimizi kırmadan üzmeden onlar için ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. 

Tuşba Belediyesi olarak yol, su, park, bahçe gibi yerel hizmetlere ek olarak, yerel toplumun bireysel ve grup olarak ihtiyaçlarının çözümü konusunda katkı yapmayı da, belediyecilik vizyonumuz kapsamında bulunduruyoruz. Ben Önder Kardeşime hayatında başarılar diliyorum. Hafif zihinsel engelli bireyler, engelliler arasında çok daha iyi muamelelere ve eğitime muhtaç olmasına rağmen, kötü muamelelere ve istismara her zaman açıktırlar. Bu yüzden, hem devletin hem de tüm toplumun, zihinsel engellilere karşı hoşgörülü ve yardımcı olması gerekmektedir.” 

TUŞBA BELEDİYESİ HAFİF ZİHİNSEL ENGELLİ ÖNDER GEDÜK’Ü İŞE ALDI