Turşuluk sebze çeşitleri tezgâhlardaki yerini aldı

Sıcak havaların son demlerini yaşadığımız bu günlerde ev turşusu yapımında kullanılan ürünler manav tezgâhlarındaki yerini almaya başladı. Ev turşusu hazırlamak isteyen vatandaşlar ise manav tezgâhlarındaki ürünlere yoğun ilgi g?

VAN 13.09.2018 10:26:35 0
Turşuluk sebze çeşitleri tezgâhlardaki yerini aldı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Özellikle kış aylarında tüketilmek üzere hazırlanan birçok yöresel gıda ürünleri var. Bunlardan biri de hamaratlı ellerden çıkan ev turşusu. İçeriğindeki zengin menüsü ile insan sağlığına da oldukça faydalı olan ve doğal olarak hazırlanan ev turşusu, bugünlerde yapılmaya başlandı. 

 

“ÜRÜNLER UCUZ”
Ev turşusunda kullanılmak üzere alınan sebze çeşitleri ve fiyatları hakkında bilgi aldığımız Semt Halk Pazarı sahibi İkram Şaprak, şunları söyledi; “Turşu yapımında kullanılan ürünlerin yüzde 80’i Mersin’den geliyor. Ama son birkaç yıldır memleketimizde biber, domates ve salatalık üretimi yapılıyor. Sadece acur Mersin’den gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz seneye göre bu yıl turşuluk ürünler daha ucuz. Turşu yapımında kullanılan malzemeleri şöyle sıralayabiliriz; sarı tatlı kıl biber kilosu 4 TL, acı olanın kilosu 5 TL, süs biberi 2 çeşittir ince ve tombul şeklinde. Erciş ve Baykan’dan gelen süs biberlerinin kilosu 5 TL, salatalık 3-3,5 TL arası, acur 3,5 TL, keçimemesi şeklindeki Van Domatesinin kilo fiyatı 1,5-2 TL arası. Yine Erciş’ten ve Adilcevaz’dan gelen lahanalarımız var kilosu 1,5 TL’dir.”

 

MALİYET
Turşu yapımında kullanılacak olan sebze ve meyvelerin çürük olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şaprak,  “Turşu hazırlarken önce ekleyeceğimiz tüm sebzelerimizi çok güzel bir şekilde büyükçe bir leğenin içinde yıkamalıyız. Daha sonra turşunun hazırlanacağı bidonun içerisine sırasıyla sebzeleri yerleştirmeye başlıyoruz. Beyaz lahanayı doğramadan önce yıkamalıyız, yıkandıktan sonra doğrayıp bir kenara bırakıyoruz, sonrasında biberimizi, domatesimizi, salatalığı ve diğer çeşitleri düzenli bir şekilde bidona yerleştirmeye başlıyoruz. Son olarak lahanamızı da ekledikten sonra sirke ve tuzu ekleyip ağzını kapatıyoruz. 5 kiloluk bir bidonun ortalama maliyeti 20-25 TL arasıdır. Yani 5 TL bidon 10-15 TL sebzesi tutuyor, tuz ve sirke de eklediğimiz zaman bu fiyata mal oluyor. 20-25 kiloluk bidonların maliyeti ise 50-60 TL arası değişiyor” şeklinde konuştu.  

Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör:
porno seyret