Türköne'den Erdoğan'ı hedef alan sert yazı

Zaman yazarı Mümtazer Türköne bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili çok sert bir yazı kaleme aldı.

VAN 19.09.2014 11:25:36 0
Türköne
Tarih: 01.01.0001 00:00


Zaman yazarı Mümtazer Türköne, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için eleştiri yüklü bir mesaj yer aldı.

Türköne, Milli Görüş önderi Necmettin Erbakan'ın, eğer hayatta olsaydı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alnına "sizi gidi rantiyeciler sizi" lafını yapıştıracağını ileri sürdü.

Erbakan'ın karşı çıktığı rantiyenin, bugün Erdoğan Cumhurbaşkanlığı altındaki Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet şemsiyesi altında dağıtılan, emek vermeden oluşturulmuş bir servet ığını yarattığını iddia ediyor.

İşte Türköne'nin o yazısından çarpıcı satırbaşları:

"RAHMETLİ ERBAKAN YAŞASAYDI..."

Rahmetli Erbakan yaşasaydı, işaret parmağını sallayarak “sizi gidi rantiyeciler sizi...” lafını Cumhurbaşkanı’nın alnına yapıştırırdı. Millî Görüş’ün alamet-i farikalarından biri ve en sağlam ekonomik vizyonu rant sektörü karşıtlığıydı.

Kaldı ki Erbakan’ın karşı çıktığı Rantiye, bugünkünün yanında devede kulaktı, büyük ölçüde finans sektörü ile ve faiz geliriyle sınırlıydı. Bugün Türkiye’de dört başı mamur şekilde devlet şemsiyesi altında yaratılan ve dağıtılan servetlerle dev bir rantiye sektörü saltanat sürüyor. Kavga da işte tam burada kopuyor.

"ÜRETİMDE HİÇ BİR ARTI DEĞER OLUŞTURMADAN..."

Ekonomik sorunların siyasî rekabet üzerindeki belirleyiciliği artacak. Ne olacağını kestirmek için kişileri değil, ekonomik çıkar çatışmalarını takip etmelisiniz. Demek ki önümüzdeki aylarda daha fazla ekonomi konuşacağız. “Rant”, emek vermeden ve riske girmeden elde edilen kazanca deniyor. Emek vermeyip, riske girmeyince herhangi bir şey (hizmet veya mal) üretmiş olmuyorsunuz. Bu yüzden rant, sadece transfer yaparak, üretimde hiçbir artı değer oluşturmadan paranın birinden alınıp bir başkasının eline geçmesine deniyor. Havadan gelen kolay kazanç bu, ve bu havayı basma kapasitesi devlette mevcut. Devlet parmağını oynatınca büyük servetler bir yerden alınıp bir başka yere taşınıyor. 

"CUMHURBAŞKANI RANTİYECİLERİN TEMSİLCİSİ"

Siyasî rekabet işte bu rant sektörü ile artık bu sektörü sırtında taşıma mecali kalmayan reel sektör arasında tırmanıyor. Cumhurbaşkanı rantiyecilerin temsilcisi; gücünü muhafaza etmesinin yolu bu sektöre arka çıkmasına bağlı. Hükümet’in rüşdünü ispatlaması ve ekonomik istikrarı sürdürebilmesi için tam tersini yapması lazım. Kaderimiz şu sorunun cevabına bağlı: Kazanan kim olacak?