Türkiye'nin en genç kalemi Van'dan…

Henüz 14 yaşındayken babasının teşvik etmesiyle kitap okumaya ve ardından da deneme yazıları yazmaya başlayan Van'ın genç kalemlerinden Ahmet Can Altıok, Berçem adlı şiir kitabı basarak, 16 yaşında Kültür Bakanlığı tarafından Tü

VAN 2.09.2014 13:08:53 0
Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00
     


1998 yılında Van'ın Özalp İlçesi'nde dünyaya gelen Ahmet Can Altıok, babası Mikail Altıok'un teşvik etmesiyle genç yaşında yazar ve şair olmayı başardı. 


Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesi'nde okuyan ve üçüncü sınıfa geçen Altıok, özellikle deprem sonrası kitap okumaya daha fazla vakit ayırdığını belirtiyor. 

           "BABAMIN ÇOK BÜYÜK EMEKLERİ VAR"
            Bediüzzaman Camii İmamı Mikail Altıok'un oğlu olan Ahmet Can, İlk okuduğu kitabın Ahmet Günbay Yıldız'a ait 'Kendimi Unutup, Sana Ağladım' adlı romanı olduğunu söylereyer, deneme, şiir, roman, öykü ve birçok türden kitap okuyarak kendini geliştirmeye çalıştığını belirtiyor. Altıok, "Babamın benim üzerimde büyük emeği var. Çünkü ben kitap okumayı sevmezdim. Onun teşvik etmesiyle bu yola girdim. Denemelerimi ve yazılarımı edebiyathaberleri.com'a gönderdim. Yine Mevlana Haftası ile ilgili 3 sayfa yazı yazmıştım ve bu yazım çok beğenildiği için gönderdiğim internet siteleri de yayınlamıştı. Ondan önce de Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın başlattığı 'Gençlerden Ecdada Mektup' yarışması düzenlenmişti. Türkiye geneli bir yarışmaydı ve kategori yoktu. 25 bin 523 kişi arasında ilk 60'a girdim. Tabi bu ilk 60 kişinin yazmış olduğu mektuplar Kültür Bakanlığı'nın özel baskısıyla kitaplaştırıldı. Bu yarışma da 2 yıl önce olmuştu. Daha sonra bir roman yazmak istedim. Romanımın baş kahramanı Berçem adlı bir kızdı. Romanım çıkmayınca ben Berçem adlı bir şiir kitabı yayınladım. Berçem, şuan şiir kitabı ile gün yüzüne çıktı. Ben kafiye, redifli yazmayı sevmiyorum. Daha doğrusu yazamıyorum. Bir şairin; 'Kalbine hançer vurmuş, haline bak şairin, kafiye uysun diye manayı feda eder' diye çok güzel bir sözü vardır. Gerçekten de öyle. Günümüzde bazı hece ölçüsünde ve kafiyeli yazan şairlerin hali de bunu özetliyor. Ben serbest tarzda yazmayı tercih ediyorum" diye konuştu. 



"BAKANLIĞIN RESMİ YAZARLARI ARASINA GİRDİM"
Kültür Bakanlığı'nın resmi yazarları arasına girdiğini ve en genç yazar seçildiğini ifade eden Altıok, "Berçem adlı kitabımı çıkardım. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi yazarları arasına girdim. Türkiye'nin en genç yazar sıfatını aldım. Bu benim için gurur verici. Özellikle kitabın arka kapağında olan yazı, şiir değil, benim bir denememden bir bölüm. 3 yıl önce yazdığım bir denememdi. Arka kapaktaki bu yazıda; 'Ey karanlıklara bir mum yakmak yerine, bütün ışıkları söndüren katil! Aşk, bir kelime oyunuydu. Sende bilmedikçe adam astın. İşte bu yüzden sana katil diyorum. Şimdi eli kanlı seri bir aşığa soruyorum: Ne hakkın vardı doğacakların cennetini çalmaya? Ve Unutma! İhanet edenlere hakimler değil, şairler kalem kırıyor bu coğrafyada…' ifadeleri yer alıyor. Şuan hazır olan bir romanım var. Daha önce romanımın ismini Berçem olarak belirlemiştim. Fakat şiir kitabının ismini Berçem yapınca, şimdilik o ismi askıya aldım" dedi. 


Kitaplarının Van'da bazı kitapçılarda satıldığını ve ilgi gördüğünü belirten Ahmet Can Altıok, "kitabım Vakıf Kitabevi, Ceylan Kitapevi ve Star 2000'de bulunuyor. Kitabıma şuan çok yoğun bir ilgi var. Hatta Ceylan Kitapevi'nde çok satılanlar listesinde yerini aldı. Ben bu vesile ile okuyucularıma da teşekkür ediyorum. Ben burada okuyucularıma ikinci eserin de yolda olduğunu ve kısa süre içinde yayınlayacağı müjdesini de vermek istiyorum" şeklinde konuştu.          Bölge: Bişar Ulutaş