Türkiye, hangi gerekçeyle savaş ilanı sayabilir?

'Türkiye yasal, gerek Irak merkezi yönetimi gerekse BM tarafından onaylanmış bir statüsü olan bölgeye hangi gerekçeyle savaş açacak? IKBY referandumu yaptı ve bağımsızlığını da ilan etti diyelim, bunu Türkiye sınırları içinde mi ya

VAN 27.08.2017 12:52:21 0
Türkiye, hangi gerekçeyle savaş ilanı sayabilir?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Türkiye'nin aylar önce Mesud Barzani’nin ziyareti sırasında İstanbul ve Ankara’da Kürdistan bayrağı asmakta sakınca görmediğini belirten Habertürk gazetesi yazarı Nihal Bengisu Karaca, Ankara'nın bir yıl öncesine kadar da “IKBY’de bir referandum olursa tavrınız ne olur?” sorusuna,“Irak’ın iç meselesi” cevabını verdiğini hatırlattı.

Ardından Kürt Bölgesi'nin bağımsızlığının felaket olacağı senaryolarının kimi köşe yazılarında işlenmeye başlandığını anımsatan Karaca: "Sonra Devlet Bahçeli’den 25 Eylül’de yapılması planlanan IKBY bağımsızlık referandumuyla ilgili şöyle bir yanıt geldi: “Yapılırsa savaş sebebidir.” 

Türkiye'nin, bağımsızlığı halinde Kürdistan'a savaş açmasının zor olacağını işleyen Karaca'nın yazısından ilgili kısım şöyle;

Türkiye yasal, gerek Irak merkezi yönetimi gerekse BM tarafından onaylanmış bir statüsü olan bölgeye hangi gerekçeyle savaş açacak? IKBY referandumu yaptı ve bağımsızlığını da ilan etti diyelim, bunu Türkiye sınırları içinde mi yapacak ki toprağımız ve egemenlik hakkımız ihlal edilmiş gibi ordularımızı Kuzey Irak’a süreceğiz? Sonra bunu BM’de nasıl açıklayacağız? “Efendim, sınırlarımızda bir Kürt devletine müsaade edemezdik, bize çok zarar verirdi” diyerek mi?

Doğru, zarar verebilir. Hatta ABD ve İsrail “etkisi’ düşünüldüğünde... Ama durumun böyle olması, “sorunu kökten çözelim”ci tutuma meşruiyet kazandırmaz. Müstakbel bir tehdide karşı ne yapılacağı sorusu, tehdit saydığınız durumu bertaraf etme yönteminizin ne kadar meşru olduğu sorusuyla sınırlıdır. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun meseleyi daha nazik ifadelerle karşılama çabasının nedeni bu farkındalıkla ilgili.

Karıştırmamak gerekiyor: Türkiye, PYDPKK ile haklı bir mücadele yürütüyor. Türkiye, PYD’nin sınır vilayetlerimizi de kapsayan ama en iyi ihtimalle hemen yakınında teşekkül ettirmek istediği koridora var gücüyle karşı koyarken haklı bir zemine dayanıyor: PYD de, PKK da, kazanım addettikleri mesafeleri terörizmle elde etmiş yapılar. PYD’nin kantonlaştığı bölgelerde nasıl etnik temizlik yaptığı, evleri boşalttığı, ahaliyi, “Bakıp gitmezseniz ‘Burada IŞİD’ciler var’ diyerek yerinizi ABD’askerlerine bildiririz, sizi bombalatırız” diye kokuttuğu ve kaçırdığı, kaçmıyorlarsa zorla sürdüğü 2015’te yazılmış, Uluslararası Af Örgütü raporuyla belgelenmişti. Yani IKBY’ye müdahale etmek ile PKK-PYD’ye müdahale etmek arasında dağlar kadar fark var. Bu farkı silikleştirmenin sonuç doğurmayacağını devlet de Devlet Bahçeli de biliyor. Ama galiba burada mesele aslında “iç siyaset”.