Turizme 'kongre' katkısı

Turizm sezonuna iyi başlayan, ancak İran'daki bazı gelişmelerden sonra bu ülkeden turist sayısının büyük oranda düşmesi ile birlikte durgun bir döneme giren Van, son günlerde turizmde yeniden bir hareketlilik yaşadı.

VAN 18.09.2018 10:18:23 0
Turizme
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Gevaş İlçesinde düzenlenen Gençlik Festivali ve ayin için çok sayıda kişi Van'a gelirken, bu dönemlerde otellerdeki doluluk oranları da yüzde yüze yaklaştı. Ancak turizmdeki hareketlilik bu gelişmelerle sınırlı kalmadı. Son günlerde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından üst üste düzenlenen kongrelerle il dışından çok sayıda bilim insanı da aileleriyle birlikte Van'a geldi. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal; “Van, Kongre Turizmine oldukça uygun bir kenttir. Bunu sürekli söylüyoruz. Sadece son on günde üniversitemiz tarafından yapılan beş farklı toplantıda yaklaşık 1200 bilim insanı aileleriyle birlikte Van’a geldi.” dedi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu da; “Farkındamıyız bilmiyorum! Van YYÜ gerçekleştirdiği kongrelerle Van’da yaklaşık 30 günlük bir turizm sezonu yaratıyor.” vurgusu yaptı.

3-4-5-6 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen 13. Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 6-7-8 Eylül 2018 tarihlerinde yapılan "14. Veteriner Fakültesi Dekanlar Konseyi Toplantısı", 11-12-13 Eyül 2018 tarihlerinde yapılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve Uygulamalı Matematik Konferansı ( ICPAM 2018) gibi etkinliklerle çok sayıda bilim insanı Van'a geldi. Bir çok bilim insanı Van'a ailesi ile birlikte gelirken, gelenlerin çok büyük bir bölümünün de Van'dan etkilenerek ayrıldıkları ve aileleriyle birlikte mutlaka Van'a gelmeyi planladıklarını söyledikleri vurgulandı.

Van YYÜ tarafından 27 – 30 Eylül 2018 tarihleri arasında yine son derece önemli bir kongre gerçekleştirilecek. "II. Uluslararası Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi" (IWACT’18) ismiyle gerçekleştirilecek olan kongereye ilişkin gazetemize bilgi veren Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu; “Mesela bu kongremize şuana kadar 173 kişi kayıt yaptırdı. 250 bildiri var. 6 farklı ülke ve 53 farklı üniversiteden bu kongreye katılım olacak. Tabi aileleriyle beraber katılacaklar da hariç...” dedi.
Yine Van YYÜ tarafından 10-13 Ekim 2018 tarihleri arasında Uluslararası Müzik Dans ve Sağlık Kongresi gerçekleştirilecek.

Van'ın kongre turizmine oldukça uygun bir kent olduğunu belirten Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal; bunu değerlendirmek gerektiğine işaret etti.

 

“DAHA ÖNCE DE DİLE GETİRMİŞTİM”

Kongre turizmini çok önemsediğini ve üniversite olarak da yaptıkları kongrelerle kentin turizmine katkı sunduklarını belirten Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, daha önce de kongre turizmine ilişkin şunları söylediğini hatırlattı; “Kongre turizmi ne anlama geliyor? Bakın söyleyeyim; Ben Ankara'daki bürokratlara, ulaşabildiklerime hep şunu söylüyorum; Antalya ve birkaç büyük il, siz isteseniz de istemeseniz de belli oranda kongre merkezi haline geldi. Bunu buraya kaydırmamızın yollarını aramamız lazım ve bu çerçevede bürokratlara söylüyoruz ki; toplantılarınızı Van'da yapın. Bakın üniversite olarak biz çok güçlü toplantılar alıyoruz buraya. Van kongre turizmine çok uygun. Ve inanın Van büyülü bir şehir. Türkiye'nin hangi köşesinde kongre toplantısına yönelik çalışma yaparsanız yapın Van'daki kadar ilgi görmüyor. Bu çok önemli. İnsanların belki uzaktan bakışları farklı olabiliyor ama ellerine imkan düştüğü zaman mutlaka Van'a gelmek istiyorlar. Van'ı seviyorlar, görmek istiyorlar. Van farklı bir cazibeye sahip. İçinde yaşayan bizlerin anlayamayacağı kadar önemli cazibe noktaları var Van'ın. Dolayısıyla kongre turizmini bizim özellikle dikkate almamız gerekiyor. Bu turizmi biz canlandırabiliriz. Tabi bu noktada adım atmaya çalışıyoruz ama maalesef desteksiz kalıyoruz. Destek olursa beraber kongre turizmi noktasında çok daha önemli işler yapabiliriz. Mesela beraberce buradan bir heyetle bakanlıklara gidilip, bir – iki yıllığına kongrelerin Van'da yapılmasını temin etmek lazım, bunu talep etmek lazım. Van farklı bir kent, ben zaten bu özelliği üzerinde durulması gerekiyor diyorum. Dolayısıyla bu anlamda da hakikaten oturup etkin bir şekilde, doğru bir şekilde adım atmamız gerektiği kanaatindeyim...”

 

“FARKINDA MIYIZ?...”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu da; “Farkındamıyız bilmiyorum! Van YYÜ gerçekleştirdiği kongrelerle Van’da yaklaşık 30 günlük bir Turizm Sezonu yaratıyor. Bu konuda bütün kongrelere sonuna kadar destek veren sayın Rektörümüze ve kentimizin değerli paydaşlarına teşşekür etmek istiyorum. Van kongre turizmi için çok uygun bir kent. Her yıl 10’larca kongre yapılıyor olmasına karşın talebin sürekli arttığı kaç kentimiz var? 27-30 Eylül 2018 tarihleri arasında Batı Asya Turizm Araştırmaları Kongresi “IWACT’18”Van YYÜ bünyesinde Van’da gerçekleşecek. Bu kongreye şuana kadar 173 kişi kayıt yaptırdı. 250 bildiri var. 6 farklı ülke ve 53 farklı üniversiteden bu kongreye katılım olacak. Tabi aileleriyle beraber katılacaklar da hariç...” ifadelerini kullandı. Özel Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi