TURİZME KAZANDIRILMALI

Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğretim görevlisi Erdoğan Özel tarafından başlatılan 'Van Gölü Kirlenmesin' etkinliği, kısa sürede büyük destek buldu.

VAN 1.07.2015 13:45:16 0
TURİZME KAZANDIRILMALI
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

 

Etkinliğin şimdiden 5 bin aktivisti olduğunu söyleyen Özel, "Haliç'i temizlemek için çok büyük bir para harcandı. Biz de Van Gölü'nün böyle olmasını istemiyoruz. Önce kirletip daha sonra ülkenin önemli bir ekonomik kısmını buraya harcatmaktansa Bunun önlemini şimdiden alabiliriz. Van Denizi bizim kalbimizdir lütfen kalbimize iyi bakalım" dedi.

 

Türkiye'nin en büyük gölü, dünyanın ise en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün gelecek nesillere de temiz aktarılması için etkinlik başlatıldı.

 

YYÜ MYO Öğretim Görevlisi Erdoğan Özel tarafından başlatılan ve birçok kişi tarafından da desteklenen 'Van Gölü Kirlenmesin' etkinliğinin 1.5 ayda 5 bin aktivisti oldu. Özellikle sosyal medyada destek bulan etkinlik kapsamında Van Gölü etrafındaki ilçelerde halkı bilinçlendirmek için çalışma yapıldı. Etkinliğe dikkat çekmek için Van Gölü kenarında resim, müzik dans gibi etkinlikler yapılırken, bir yandan da sahillerde çöpler toplanıyor. Amaçlarının Van Gölü'nün kirlenmesini önlemek olduğunu belirten Özel, bunun için hem vatandaşların hem de yetkili kurumların sorumluluğunun büyük olduğunu söyledi.

 

VAN GÖLÜ'NÜ DÜŞÜNENLER BİZİMLE

Van Gölü etrafında 8 yerleşim yerinin bulunduğuna dikkat çeken Özel şöyle söyledi:

 

"Biz Van Gölü aktivistleri olarak bir araya geldik. Sosyal medya oluşturduk. Bizim bu girişimimiz oldukça desteklendi. yaklaşık 1,5 ay içerisinde 5 bin aktivistimiz oldu. Bizde bu kadar destek görünce daha çok mutlu olduk. Bir insana bile ulaşabilirsek büyük bir kazanımdır. Etkinlik kapsamında Van Gölü etrafındaki ilçelerin sahillerinde çevre temizliği yaptık. Bu etkinliklerimize öğrenciler, çocuklar büyük ilgi gösterdi. Van Gölü için içi yanan herkes şuanda bizimle beraber. Van Gölü etrafında piknik yapanların bazen çöplerini rastgele attıkların görüyoruz. Fakat etrafa çöp atmak istemeyenler de çöplerini atacak bir çöp konteyneri bulamıyor. Kurumların bunlara çok dikkat etmeleri gerekir."

 

TURİZME KAZANDIRILMALI

Van Gölü'nün birbirinden güzel koylarının, sahillerinin olduğunu ve suyunun da birçok deri hastalıklarına iyi geldiğini hatırlatan Özel, gölün iyi tanıtılması ve turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

 

Özel, "Van Gölü kirlenmesin diyoruz ama bu sadece bu işin bir kılıfı. Biz insanları bilinçlendirmek istiyoruz. Sadece Van gölü'nü değil biz şehrimizi de kirletmeyelim." dedi.

 

HALİÇE BENZEMESİN

Van Gölü'nün kirlenmemesi için özellikle vatandaşların ve yetkililerin çok dikkatli davranmak zorunda olduklarını belirten Özel, "Haliç kirlendiği zaman, Haliç'i temizlemek için çok büyük bir ekonomi harcandı. Bizde Van Gölü'nün böyle olmasını istemiyoruz. Önce kirletip daha sonra ülkenin önemli bir ekonomik kısmını buraya harcattırmak istemiyoruz. Bunlar bizim vergilerimizle yapılacak. Bu hem ülkeye hem de bölgeye zarardır. Bunun önlemini şimdiden alabiliriz. Bununla ilgili tavsiyelerimiz var. Vatandaşların ve kamu kurumlarının üzerlerine düşen görevler var. Bizim çalışmalarımız devam edecek. Özellikle çocuklara çeşitli seminerler vereceğiz. Biz diyoruz ki 'Van Denizi bizim kalbimizdir lütfen kalbimize iyi bakalım" dedi.




Kaynak: Editör

Editör: vandahaber.com