Turizmciler uyarıyor;

Van 2018 yılı turizm sezonuna iyi bir başlangıç yaparken, İran'daki nevruz tatili dolayısıyla çok sayıda İranlı turist de kente geldi.

VAN 6.04.2018 10:16:24 0
Turizmciler uyarıyor;
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Shopping Fest kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenerek İranlı turistlerin hoşça vakit geçirmeleri ve festival kapsamında 'indirimli' alışveriş yapmaları amaçlanırken, zaman zaman fiyatlar konusunda itirazların yükseldiği duyuldu. Kimi turizmciler bu yıl ki turizm hedefini 1  milyon olarak belirlerken, Vali Murat Zorluoğlu ise geçen yıl 500 bin olan İranlı turist sayısının bu yıl 700 bine çıkarılmasının hedeflendiğine vurgu yaptı. Bu hedefler doğrultusunda özellikle İranlı turistlerden dolayı hareketli günler geçiren Van dikkat çekerken, bu yıl turizm sezonunun Van'da açılması kararlaştırıldı. 14 Nisan'da Kültür ve Turizm Bakanının katılımıyla turizm sezonu startının Van'dan verilmesi planlanırken, Vanlı otelciler de bazı hususlara dikkat çekiyor. Otelciler, özellikle turistlerin fiyatlar konusundaki hassasiyetine dikkat çekerek; "Geçen yıl ile bu yıl arasında fiyat farkları görüyoruz. Cüzi farklar olabilir ama bunu abartanlar da var maalesef. Bu olmaz, turiste yanlış yapmak kentimize kaybettirir" diyorlar. 

 

“NEVRUZ’DA DÜŞÜKTÜ”
2018 yılına dair Van’daki İranlı turist potansiyeli hakkında konuşan Tekin Oteli yetkilileri, geçen yıla nazaran bu yılki Nevruz’da daha az İranlı turist ağırladıklarını söyledi.
28 Mart’tan bu yana otellerdeki doluluk oranının düşük seviyelerde seyrettiğini belirten otel yetkilileri, “Biz bu yıl Nevruz’da 1 hafta 10 gün dolu kalabildik. Ondan sonra da otelimiz doğru düzgün dolmadı. Şimdi sokaklara bakıyoruz da İranlı yok, otellerdeki doluluk oranı da oldukça düştü, şuanda daha çok yerli turistler var. Ama geçen yıl bu tarihlerde İranlılar halen vardı.” diye konuştu.
Van’a gelen turistlerin hatırı sayılır bir bölümünün batı illerine gittiğini belirten otel yetkilileri, bunun da Van’da karşılaştıkları ücretlerle ilgili sıkıntıların neden olduğunu iddia etti.

 

“BU YIL NEVRUZ DÖNEMİNDE DÜŞÜŞ OLDU”
Otel Semira Müdürü Ayhan Derinsu da, bu yıl İran’da uygulanan Nevruz bayramı dolayısıyla Van’a gelen turist sayısında geçen yıla göre bir düşüş olduğunu iddia etti.
Şu anda Van’daki otellerin doluluk oranının düşük seviyelerde olduğunu ifade eden Derinsu, “Şu anda sokaklarda geçen yıl bu vakit gibi turist görmek zor. Geçen yıl bu vakitlerde, bugün 5 Nisan, yani geçen yıl 5 Nisan’da ve daha sonrasındaki günlerde bile otellerimiz doluyken, bu yıl nevruz dönemindeki yoğunluğun erken bittiğini söylemek mümkün. ” dedi.

 

“HAKSIZ REKABET VAR”
İranlı turistlerin hesap konusunda çok hassas olduğunu, bazı çevrelerin buna dikkat etmediğini ifade eden Derinsu, şunları söyledi:
“Bir kere haksız bir rekabet var. Evet, geçen yılın fiyatı bu yıl artırılabilir, ama aşırı artırdığınız zaman bu doğru olmaz. Ben geçen yıl otele gelen müşteriden 70 TL alıyordum, bu yıl 80 TL alıyorum. Bunu müşteriye açıklayabiliyorum. Ama geçen yıl 60-70 TL alıyorken bu yıl 110 TL, hatta 150 TL kişi başı ücret alan oteller var. Zararımı çıkarayım, turistin olmadığı dönemin açığını kapatayım hesabı yapılıyor. Bunu sadece otelciler, rezidanslar yapmıyor, aynı zamanda bunu yapan mağazalar da var. İndirim gibi gösterip etiketlere çok yüksek fiyat yansıtanlar oluyor. Lokantalarda da olabiliyor. Gelen turist de geçen yıl ile bu yıl arasındaki mukayeseyi yapınca haliyle uzaklaşıyor.”

 

TURİSTİ KARŞILAMA ŞEKLİ
Derinsu, şöyle devam etti, “Van’da bulunması gereken turist şimdi Karadeniz bölgesinde. Neden; çünkü Karadeniz bölgesindekiler gelip turisti Doğubayazıt sınır kapısından yüzde 50 indirimle alıp götürdüler, bazıları da ücret almadı, ondan. Peki, biz ne yaptık, gelenlere taşımada indirim yapılmadığı gibi fazla para bile alanlar oldu, tabi ki turist Karadeniz’e gider.” ifadelerini kullandı.

 

“ÖNLEM ALINMAZSA...” 
İranlı turistlerin Van ekonomisine önemli bir katkısının olduğuna dikkat çeken Derinsu, turist sayısının artırılması ve düşüşün engellenmesi için yapılan hatalardan vazgeçilmesi ve ek önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Shopping-Fest’in İranlı turistleri kentte tutma adına önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Derinsu, “Shopping-Fest’in çok etkisi oldu. İyi ki böyle bir şey yapıldı. Ancak bir eksiklik var, kimse indirim yapmadı iddiasındayım. Bu gibi etkinlikler turizme dönük ise bir ayrıcalığı ve çekiciliği olmalı, fiyatları aynı tutarsanız, hatta yüksek tutarsanız bir anlamı olmaz. Ayrıca gelen turist İran’da bulamadığını burada bulmak için geliyor. Eğlence mekanları, farklı dinlenme alanları, bunlar olmalı, olmadığında, beklediğini görmediğinde gelmez, bir kere gelir ama bir daha da gelmez. O nedenle hem yerel yöneticilere hem de biz turizme dönük iş yapan esnafa çok görev düşüyor. Turisti memnun etmek ve onu kentte tutmak hepimizin elinde diye düşünüyorum” diye kaydetti.
Turizimciler, kentte iş yapan bütün esnafların, otellerin, turizmcilerin tüm kentin, özellikle fiyatlar konusunda son derece hassas olması gerektiğini, yapılacak olan küçük yanlışların bile tüm kentin turizmine mal olabileceği uyarısında bulundular.
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: