Turizmci Özkılıç, uçak sayısında azalma olduğunu söyledi ve ekledi; “Uçak sayısının azalması kentimize zarardır”

Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve Flyone Turizm Acentesi sahibi Muhammed Enes Özkılıç, son dönemlerde Van iniş ve kalkışlı uçak bilet fiyatlarının çok yükseldiğine işaret ederek, havalimanındaki tadilat çalışmaları nedeniyle uçak

VAN 12.07.2018 10:48:50 0
Turizmci Özkılıç, uçak sayısında azalma olduğunu söyledi ve ekledi; “Uçak sayısının azalması kentimize zarardır”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Ferit Melen Havalimanında devam eden tadilat çalışmalarına değinen Özkılıç; “Havalimanındaki tadilatın biran önce bitmesi gerekiyor. Burada tadilat çalışmaları sorun oluşturuyor ve bu sorunun çözülmesi şart. Sorunun çözülmesi demek uçak sayısının artması demek. Ayrıca uçak bilet fiyatları çok yükseldi. Bu durum Van'a zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

 

“YERLİ TURİST KONUSUNDA GEÇEN SENEYE GÖRE İYİ DURUMDAYIZ”
İran'ın kendi iç işleyişinden ve yurt dışı çıkış harçlarına uyguladığı fahiş zamdan dolayı Van'da İranlı turist konusunda büyük bir azalış olduğunu anlatan Özkılıç, ancak iç turizmde de Van'ın geçen yıla göre daha iyi bir durumda olduğunu söyledi. Yerli turistin geçen yıla oranla daha iyi bir oranda Van'a geldiğini kaydeden Özkılıç, havalimanındaki tadilatın bitirilmesi durumunda bu sayının daha da artacağını, şuanda tadilattan dolayı birçok kişinin de ya uçak bulamadığı için ya da uçak bilet fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı Van'a gelemediğini vurguladı.

 

 

“OTELLERDEKİ DOLULUK ORANI DÜŞÜK”
Şuan Van'daki otellerde doluluk oranın düşük seviyelerde olduğunu da kaydeden Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve Flyone Turizm Acentesi sahibi Turizmci Muhammed Enes Özkılıç, şunları söyledi; “Biz firma olarak tüm otellerle çalışıyoruz. Şuan otellerimizdeki doluluk oranı yüzde 25-45 civarında. Yaz döneminde olmamıza rağmen bu doluluk oranı çok ciddi bir sıkıntı. Bunun da iki sebebi var. Birincisi; İran hükümetinin uygulamış olduğu vergilendirme kısmı, ikincisi de havalimanı tadilatından dolayı uçuş sayısının azalması. Çünkü şuan yerli turist bile Van’a gelemiyor, hem uçaklarda yer yok, hem de fiyatlar çok yüksek. Bu iki nedenden dolayı otellerdeki doluluk oranı çok düşük. 5 yıldızlı otellerde duymadım ama bu düşük konaklamadan dolayı 3 ve 4 yıldızlı otellerde personel azalmasına gidilmiş, yani işten çıkarılan personeller var. Çünkü yoğun döneme göre hareket edildi, piyasanın Mart dönemindeki gibi devam etmesi beklenildi ama öyle olmayınca personel çıkışı kaçınılmaz oldu. Otellerimizdeki mevcut yüzde 40-45 olan doluluk oranını oluşturanların yüzde 80’i yerli ve İran dışından gelen turistlerdir. İranlı turistlerin sayısı ise en fazla yüzde 20’dir. Yerli turisti bu sene mevcuttan daha çok bekliyorduk ama havaalimanındaki tadilattan dolayı hayal ettiğimiz kadar yerli turisti getiremiyoruz, bu ciddi bir sıkıntı demektir. Ama havalimanındaki tadilata rağmen geçen seneye göre yerli turist sayımız daha iyi ve otellerde konaklayanların geneli de ülkemiz vatandaşıdır.”

 

“REKLAM OLANAKLARINI İYİ DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR”
Turizmci olması nedeniyle, turizme etki edebilecek farklı konular üzerinde de görüş bildiren Özkılıç, yeni açılan halk plajlarını da değerlendirdi. Turizmci Özkılıç; “Van’da plaj eksikliği vardı ve Van’ın plaja çok ciddi bir şekilde ihtiyacı söz konusuydu. Çünkü Van’a İranlı, Avrupalı değişik ülkelerden ve ülkemizin çeşitli yerlerinden turistler geliyordu ve bunların yüzebileceği bir plajımız yoktu. Geçen sene Edremit Belediyesi bir plaj açtı, yine bu sene Edremit Belediyesi 2’inci plajı açtı, hakikaten çok güzel bir yer yaptı. Tuşba Belediyesi de Mollakasım Köyünde mavi bayraklı çok güzel bir plaj yaptı. Ben ulaşım konusunu da araştırdım, insanlarımız oralara nasıl gidip dönecek diye baktım. Bu anlamda da belediyelerimizin güzel hizmetleri olmuş, ulaşım sorunu yok. Hatta Tuşba Belediyesinin açmış olduğu Halk Plajına ilk zamanlarda ücretsiz servis imkânı da varmış, bu güzel bir adım. Bu gelişmeler turizme etki eder mi? Elbette ki zamanla eder. Şuan inanın turizmde ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Van piyasası genelde İran’a yönelik olduğu için, İran’daki sıkıntı Van’ı çok ciddi derecede etkiliyor. Ben bunu her zaman söylüyorum, İran yoksa Van’da çok ciddi bir ekonomik sıkıntı olur, bu sıkıntı bütün sektörleri kapsıyor. Konumuza dönersek, yeni açılan plajların yerli halkımız dışında turistlere çokta bir etkisi yok çünkü elimizde yabancı turist yok. Yerli turistimiz var, yerli turist ise Van’a daha çok tarihi ve doğal güzellikleri görmek için geliyor. Buraya yüzmek için çok sayıda turist geldiğini söylemek zor. Ama bu tür plajlar mutlaka önemlidir ve yakın illerdeki insanlarımız buralara yüzmek, serinlemek için turlar düzenleyebilirler.” şeklinde konuştu.

 

 

“REKLAMA İHTİYACIMIZ VAR”
Van Gölü'nde yüzmenin tadının başka olduğunu ancak bunun bilinmediğini kaydeden Özkılıç; “Van Gölü'nda yüzmenin keyfini anlatan, suyunun şifalı olduğunu gösteren reklamları kullanmak gerekiyor. Mesela Van Gölü'nde yüzmenin sağlık açısından önemini birçok kişi bilmiyordur. Bunları insanlara anlatmak, gölü tanıtmak gerekiyor ki buraya insanlar gelsin. Bir yandan plajlar yapılırken, diğer taraftan da tanıtımlar yapılırsa ilimize en azından yerli turisti daha çok çekebileceğimiz kanısındayım” dedi.

 

“FARKLI PİYASALARA AÇILMAK GEREKİYOR”

İran hükümeti tarafından uygulanan harç meselesine de değinen Özkılıç, İran'da uygulanan yurt dışı harç sorununun çözülmemesi durumunda bu ülkeden çok fazla turist gelemeyeceğini kaydetti.Özkılıç, şöyle devam etti; “Van Valiliğinin ve Van Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlemiş olduğu Shopping Fest çok güzel bir program oldu ve İran’da da ses getirdi. İran gazetelerinde bu konu işlendi. Ancak bu tür programlar, İran'ın yurt dışı harç meselesi çözülmedikçe çok fazla işe yaramayacak. İran piyasası şuan gerçekten çok kötü bir durumda ve 4 ay önceki kur fiyatları ile şimdiki kur fiyatları arasında dağlar kadar fark var ambargodan dolayı. İran’ın kendi içerisinde de sıkıntıları var ve kapı sorunu da çözülmeden bir kurumun reklam yapması çok da mantıklı değil. İran piyasası dışında Irak piyasası ya da iç piyasaya yönelik reklam yapılması şu aşamada daha mantıklı olur.”

 

“REKABET ORTAMI OLMADIĞI İÇİN FİYATLAR YÜKSELİYOR”
Son olarak Ferit Melen Havalimanında devam eden tadilat konusuna değinen Genç MÜSİAD Van Şube Başkanı ve Turizmci Muhammed Enes Özkılıç, şunları kaydetti; “Nisan ayında başlayıp 15 Ağustosta bitmesi gereken bir çalışma var. Ancak bu çalışmalardan dolayı uçuş sayısı azaldı, Ankara 6 seferden 3 sefere düşmüş durumda. Bu ciddi bir sayı demek yani günlük en kötü ihtimal 400-500 kişilik bir kişiye tekabül ediyor. Bunun yanında uçak fiyatları çok yükseldi ve bu durum Van halkına zarar veriyor. Ferit Melen Havalimanındaki tadilatın biran önce bitmesi lazım, bu sorunun çözülmesi lazım, sorunun çözülmesi demek uçak sayısının artması demektir. Buradaki çalışmaların tamamlanması Van halkına büyük bir nefes aldıracak ve turistin de daha rahat gelmesine neden olacaktır. Ben bir öğrenci grubuna tur yapmayı planlıyorum ama yapamıyorum çünkü uçak bilet fiyatları çok yüksek ve yer yok. İnşallah en kısa zamanda bu tadilat çalışmaları tamamlansın. Uçuş sayısının azalması demek bilet satma sayısının azalması demek. Rekabet ortamı olmadığı için de firmalar kendi kafalarına göre fiyat artırıyorlar. Haziran ayı sonunda Ankara uçuş fiyatı 320 TL iken şuan 350 TL taban fiyatı olmuş durumda. Taban fiyatının artmasının nedeni firmanın isteğine bağlı bir şey çünkü rekabet yok, havalimanının erken bir şekilde bitmesi gerekiyor ki rekabet olsun ve fiyatlara yansısın.”       Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi