Turizmci Özkılıç, “havamız başka yerde yok” dedi ve ekledi; “İç turizme yönelelim”

Genç MÜSİAD Başkanı ve Flyone Turizm Acentesi sahibi Turizmci Muhammed Enes Özkılıç, Van'ın turizm konusundaki durumunu değerlendirdi.

VAN 14.08.2018 11:57:09 0
Turizmci Özkılıç, “havamız başka yerde yok” dedi ve ekledi; “İç turizme yönelelim”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

2018 yılına Van'ın turizmde iyi bir başlangıç yaptığını hatırlatan Özkılıç, Ocak ve Şubat aylarının oldukça yoğun geçtiğini, ancak Mart ayı itibariyle de turizmde gerilemenin olduğunu kaydetti. İran'da yaşanan gelişmelerden dolayı dış turizmde yaşanan sıkıntının iç turizm ile telafi edilebileceğini vurgulayan Özkılıç; “İddia ediyorum, Van'ın havası, suyu hiçbir yerde yok. Kentimizin, turizm konusunda sahip olduğu imkan ve avantajlar ortada. Geriye kılıyor bunları tanıtmak, anlatmak, insanları buraya çekebilmek. Ülkemizin diğer yerlerinde gündüz insanlar denize giriyor evet ama gece de sıcaktan durulmuyor. Ama Van'da gündüz deniz havası, gece yayla havası. Bunu değerlendirelim” dedi.
Van'ın bu yıl turizme iyi bir başlangıç yapmasına karşın, İran'da yaşanan sorunlardan dolayı gidişatın sekteye uğradığını anlatan Özkılıç, “İran'da yurt dışı çıkış harçlarına yapılan yüksek orandaki zam, yine İran'a uygulanan ambargo ve bunun sonucunda yaşanan ekonomik sorunlar, maalesef kentimizin turizmini de olumsuz yönde etkiledi.” dedi.
Özkılıç, İran'dan beklenen turist rakamına ulaşılamayacağını kaydederken, turizmde hedefleri yakalayabilmek için farklı ülkelerin vatandaşlarını buraya çekmek gerektiğini ifade etti.

 

İLK 7 AY...
Genç MÜSİAD Başkanı ve Turizmci Muhammed Enes Özkılıç, kentin turizm konusundaki ilk 7 aylık değerlendirmesini yaptı.
Özkılıç, şunları söyledi; “Van turizminin ilk 7 ayını değerlendirecek olursak, başlangıç iyi, gidişat durgun diyebiliriz. Yani Ocak ve Şubat ayları, turizm konusunda beklentilerimizin üstündeydi. Geçen seneye oranla turizmde yüzde 60'lık bir artış söz konusuydu. Ocak ve Şubat ayı beklentilerimizin çok üstünde bir rakamla kapandı. Şayet o yoğunlukla devam edebilseydik, hedefimiz olan 1 milyon turisti tuttururduk. Mart ayındaki Nevruz Bayramının ilk günlerinde de beklenilenden az turist geldi. Maalesef o günlerde otellerimiz yüksek fiyat verdi, 'yer yok' dedi, kapı müşterisi bekledi. Böyle olunca da İranlılar Van’daki otellerin dolu olduğunu zannetti. İlk zamanlarda bu konularda ciddi sıkıntılar yaşadık. Mart ayında beklentilerimizi yakalayamadık. Ancak geçen yılla aynı seviyede devam ettik, yani Mart ayı da turist konusunda fena geçmedi denebilir. Nisan ayından sonra ise turizm konusunda sıkıntılar başgöstermeye başladı. Bunun da sebebi İran'da yaşanan sıkıntılar, yurt dışı çıkış harcına uygulanan yüksek orandaki zam, İran piyasasındaki dolar fiyatının yükselmesi vb... İran'ın kendi piyasalarında sıkıntıları var. Dolar fiyatları fırlayınca İran’daki turistin Türkiye’ye gelme olanakları sınırlanıyor. Yani şuan İran’da çok ciddi sıkıntılar var, bu sıkıntılar İranlı turistler konusunda da doğal olarak bizi etkiliyor. Şuanda da İran'daki mevcut durumdan dolayı çok az sayıda İranlı turist Van'a geliyor. Durum şimdilik bu.”

 

“VAN'IN HAVASI HİÇBİR YERDE YOK”
Dış turizmde İran turizminde yaşanan sıkıntılardan dolayı iç turizmi çalışmak gerektiğini de anlatan Özkılıç sözlerine şöyle devam etti; “Açık ve net söylüyorum Van’ın sahip olduğu hava Türkiye’nin hiçbir yerinde yok. Gündüz denize girebilirisiniz, akşam da serin bir şekilde uyuyabilirsiniz. Yani bu olanak hiçbir yerde yok şuan. Mesela Antalya’da sıcaktan dolayı kimse rahat uyuyamıyor. Van'da ise gündüz deniz havası, gece yayla havası. Bu nedenle iç turizm konusunda da gereken çalışmalar yapılmalıdır.”
Havalimanında yapılan çalışmaların da biran önce tamamlanması gerektiğine işaret eden Özkılıç, “Havalimanındaki tadilat çalışmalarının biran önce tamamlanıp, uçuş sayısının arttırılması da son derece önemlidir. Çünkü ülkemizin diğer illerinden buraya gelmek isteyenler var ancak ya uçakta yer olmuyor ya da uçak bilet fiyatları yüksek. Havalimanındaki çalışmaların bu nedenle tamamlanması son derece mühim. Ayrıca Van'ın havasından suyuna kadar sahip olduğu bütün avantajları iyi bir tanıtımla duyurmalıyız. Mesela balık göçü zamanında Erciş Balık Bendini değerlendirmemiz lazım. Flamingoların olduğu zaman bunu değerlendirmemiz lazım. Bunun gibi bir çok avantaja sahibiz, bunları tanıtmamız, anlatmamız lazım. Gölümüzü değerlendirmemiz lazım, bu göl hiçbir yerde yok. Bunun tanıtımını çok iyi yapmamız gerekiyor. Hem yerli turisti hem de yabancı turisti buraya çekebilecek olanaklarımız var. Yabancı turist derken de sadece İranlı turisti kast etmiyorum, hedefimizde Azerbaycan, Irak, Gürcistan gibi yakın ülkeler de olmalı. Buralarda ilimizi, olanaklarımızı, avantajlarımızı tanıtmamız lazım. Bunu başarabilirsek inanın ki oldukça faydasını görürüz.” diye  konuştu.
Van'ın alt yapısının, otel sayısının ve benzeri turizm olanaklarının, İranlıların kente yoğun olarak gelmesi ile arttığını kaydeden Özkılıç, “Son yıllarda Van, turizme hitap eden yeni işyerlerine, otellere, markalara ve yeni yeni plajlara sahip oldu. Ancak bunlar yeterli mi, asla değil. Van’da mutlaka daha güzel şeylerin olması lazım. İlimize gelen turistin hem yüzebileceği hem de rahat bir şekilde tatil yapabileceği yerlerin sayısının arttırılması lazım. Yine sahillere yakın yerlerde butik otellerin yapılması gerekiyor. Çünkü buraya yüzmek için, göl için gelen turist sahile yakın olmak ister...” ifadelerini kullandı.        

 

“İRANLI TURİST HEDEFİMİZ...”
2018  yılı için belirlenen 1 milyon İranlı turist hedefine çeşitli sebeplerle ulaşılamayacak olunmasının Van esnafını da sıkıntıya soktuğunu anlatan Genç MÜSİAD Başkanı ve Turizmci Muhammed Enes Özkılıç; “Van olarak bu sene sadece İran’dan 1 milyon turist hedefimiz vardı. Ancak şuana kadar giriş yapan İranlı turist sayısına bakıldığında hedeflenen miktarın çok aşağısında kalmış durumdayız. Ama emin olun İran’ın ekonomisinde sıkıntılar yaşanmasaydı, yurt dışı çıkış harçlarına zam yapılmamış olsaydı biz 1 milyon İranlı turist hedefini yakalardık. Çünkü yılın ilk iki ayındaki gidişat onu gösteriyordu. Van esnafı da bütün beklentisini İran'dan gelen turist üzerine yapınca doğal olarak şuanda sıkıntı içinde. İnşallah farklı bir açılımla diğer ülke turistlerini de buraya çekip bu sıkıntıları bertaraf ederiz”dedi.Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi