Turizm hareketliliği başladı

Van, bahar ayının gelmesi ile birlikte turizm konusunda hareketlenmeye başladı. Van Valiliği öncülüğünde kent, shopping fest (alışveriş festivali) kapsamında ışıklandırılarak görsel bir güzelliğe kavuşturulurken, oteller ise misafir

VAN 14.03.2018 19:19:41 0
Turizm hareketliliği başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Festival kapsamında turizm sezonuna renkli bir giriş yapacak olan Van'da İranlı turistler kente gelmeye başlarken, iç pazarda da yoğunluğun yaşandığı kaydedildi. Gölüyle, tarihi, doğal güzellikleriyle çok sayıda turist ağırlamayı amaçlayan Van, turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemek istiyor. Van'ın şuanki turizm durumunu değerlendiren Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı ve Ayanıs Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turizmci Abdullah Tunçdemir; “Hem iç turizmde, hem İran kaynaklı dış turizmde oldukça yoğun bir döneme girdik. Nevruz boyunca İran'dan çok sayıda misafir ağırlayacağız, diğer taraftan da kültür turları için iç turizmde de ciddi bir yoğunluk var. Otellerde yer bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.
Van, 2018 yılı turizmine hızlı başlıyor. Nevruz tatili nedeniyle İran'dan çok sayıda kişinin kente gelmesi beklenirken, iç turizmde de hareketlilik yaşanıyor.
Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı ve Ayanıs Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turizmci Abdullah Tunçdemir; “2018 yılı turizm konusunda hem iç pazar olarak, hem de dış pazar olarak çok yoğun geçecek, bundan ümitliyim. İç turizmde kültür turları şuan yüzde 50’yi aştı, inşallah daha çok insan gelecek. Rezervasyonlar alındı ve otellerimizde yer yok. Hem iç pazarda hem İran pazarında oldukça yoğunuz” dedi. 
Nevruz tatillerini Van’da geçirmeyi planlayan İranlı turistlerin aylar öncesinde yaptıkları rezervasyonlarla otellerdeki doluluk oranları yüzde 100’ü buldu. 
Nevruz bayramındaki turist yoğunluğunun şimdiden başlayıp Nisan ayının ilk haftasına kadar devam edeceğini söyleyen turizmciler “2018 yılı turizm açısından çok bereketli bir yıl olacak, biz bu beklenti içerisindeyiz ve ümitliyiz” diyorlar.

 

“DIŞ PAZARIMIZIN ÖNCÜSÜ İRAN PAZARIDIR”
2018 yılı turizmden beklentilerini gazetemize değerlendiren Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı ve Ayanıs Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir; “2018 yılı turizm konusunda ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için hem iç pazar, hem de dış pazar olarak iyi geçecek, tahminlerimiz ve beklentilerimiz bu yönde. Bizim dış pazarımızın öncüsü İran pazarıdır. Yani bunu kabul etmemiz ve buna yoğunlaşmamız lazım. Dış pazarda İran pazarı başlı başına Van için çok önemli bir yer kaplıyor. Bunların en başında da hem İran’ın tatil günleri, hem de özel nevruz günü. İran'da da nevruz tatili 15 – 20 günlük bir döneme tekabül ediyor. İranlı turistler, ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için çok önemli. Nevruz döneminde İran pazarındaki pastadan en büyük payı biz alacağız. Nevruz bayramı çalışmaları 3-4 ay geriden başlayarak geliyor. Şuan otellerimizde yüzde100 doluluk oranı söz konusudur. Van'da yer bulunamaması durumlarında, İranlı misafirleri ben bir tur operatörü olarak Tatvan, Erciş, Muradiye ve yakın çevreye yönlendirmeye çalışıyorum. Van’daki doluluk oranının taşıp ilçelere gitmeleri beni de mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.
Turizm pazarından pay alırken, kentin altyapısının da buna göre hazırlanması gerektiğini belirten Tunçdemir, “Bir işi yaparken doğru yapmamız lazım ki insanlar bir daha gelsin. Gelen insanlar bizden memnun olmadığı zaman ne olacak? Zararını biz çekeceğiz. Bu nedenle yatak kapasitemizden altyapıya kadar herşeyi çok iyi hesap etmemiz gerekiyor” dedi. 

 

“PROFESYONEL DÜŞÜNMEK LAZIM”
 İran pazarının son yıllarda revaçta olmasını fırsat bilen bazı fırsatçıların turizmle alakaları olmadığı halde bu işle ilgilendiklerini ve tecrübesiz oldukları için sadece çıkar üzerine çalıştıklarını, bunun da bazı olumsuzlukları beraberinde getirerek şikâyet konusu haline geldiğini söyleyen Tunçdemir; “Bu tür davranışlar bizleri üzüyor. Bu ne ülkemize ne de memleketimize yakışmayan hareketlerdir. Turizmci olmayanların, sırf para kazanmak için bu işle uğraşmaları sektöre zarar verir. Şuanda biz İran pazarından iki şekilde yararlanıyoruz. Birincisi transit geçişlerden, ikincisi ise Van’da kalmak üzere gelenler. Nevruz dönemi Van için çok önemli. Bu ay otellerimiz her gün dolu olacak, her gün dolu olduğu yerde de her alanda her sektörden buna iyi hazırlanmamız gerekecek. Geçen sene konaklama ayağında yaşanan sıkıntılar malum, yaşanan bu sorunlara karşı geçici çözüm olarak devlet kurumlarının misafirhaneleri gelen turistlere açılmıştı lakin bu geçici bir çözümdü. Diğer bir konuda şu; İran pazarında turizmden faydalanmak istiyorsak, profesyonel düşünüp bu işi öyle yapmak lazım. Batıda turizm işi profesyonelce yapılıyor ama maalesef bizim memlekette turizmle hiç alakası olmayan insanlar da bu işi yapıyor. Yani resmi acente sahibi insanlar dışında gayri resmi işyerlerindeki insanlar da turizme el atmış durumda. İranlı bir turist acente üzerinden Van’a gelmişse şayet, buacente o turistin gelip tekrar gitmesine kadar ondan her anlamda sorumludur.” ifadelerini kullandı.

 

“KÜLTÜR TURLARI YÜZDE 50’Yİ AŞTI”
Tunçdemir son olarak şunları söyledi; “2018 hem iç pazar olarak, hem de dış pazar olarak çok yoğun geçecek, bundan ümitliyim. Şuan iç pazarda da yoğunluğumuz var. Mesela kültür turları şuan yüzde 50’yi aştı, inşallah daha çok insan gelecek. Rezervasyonlar alındı. Hem iç pazarda hem İran pazarında çakıştık diyebiliriz. Öyle bir çakışma yaşıyoruz ki şuan yani bize yer verebilecek otel yok, yani böyle bir duruma geldik. İç pazara yönelik çok ciddi bir talep var ve bunu nasıl çözeceğiz, nasıl altından kalkacağız diye kara kara düşünüyoruz.”

 

CADDELER IŞIKLANDIRILDI
Bu arada Shopping Fest kapsamında Van caddeleri ışıklandırılıyor. Eski emniyet kavşağı, semaver kavşağı, Beşyol mevkii, Cumhuriyet Caddesi, Sıhke Caddesi gibi birçok noktada yapılan ışıklandırmalar, gece Van'a ayrı bir hava katıyor. Beğeni toplayan ışıklandırmalar, turistlerin de dikkatini çekiyor.
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: