TÜBİTAK yarışmalarına ilçelerden katılım çok az

TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Bilgilendirme Toplantısı dün gerçekleşti. Toplantıda en dikkat çeken konu ise yarışmalara ilçelerden katılımın çok az olması. Burada konuşan Van Milli

VAN 19.12.2014 11:05:46 0
TÜBİTAK yarışmalarına ilçelerden katılım çok az
Tarih: 01.01.0001 00:00
         
             Selahaddin Eyyübi Lisesi'nde gerçekleşen TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Bilgilendirme Toplantısı'nda, önce Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri müzik dinletisi sundu. Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi sorumlularından Nurcan Alpaslan'ın sunduğu programda önce TÜBİTAK Proje Koordinatörü Hakan Durgun sunum gerçekleştirdi. 

        SÖZ KONUSU YARIŞMAYA 10 ALANDA BAŞVURU YAPILIYOR
           Söz konusu yarışmaya on alanda başvuru alındığını anlatan TÜBİTAK Proje Koordinatörü Hakan Durgun, "Bu yarışma TÜBİTAK kurulduktan sonra ilk başlattığı projelerden biri olup, 1969 yılında başlamış, biyoloji ve fizik olmak üzere sadece 2 alanda başvuru alınmıştır. Bu gün itibarı ile 10 (on) alanda başvuru alınmaktadır. Yarışma TÜBİTAK -BİDEB tarafından düzenlenmekte olup,  2015  yılında 46.sı gerçekleştirilmektedir" dedi. 

          BİDEB konusunda bilgi veren Durgun, "Bu günkü bilgi çağında bilgiyi üreten, bilgiye ulaşan, bilgiyi teknolojiye dönüştüren toplumların en üst lig'de olduğu bilinmektedir. Bilim ve teknolojide atılacak her adım Ülkemizi daha ilerletebilir. Bilginin, bilim ve teknolojinin birey ve toplum hayatında her geçen gün daha da büyük bir önem kazandığı bir dünyada yaşıyoruz. Ülkemizin dünyanın en ileri bilgi toplumlarından biri haline gelmesi hedefi doğrultusunda,  bilim ve teknoloji seferberliğinin vazgeçilmez paydaşlarından biri yarınlarımızın teminatı olan gençlerdir. Bugün dünyaya damga vuran birçok firmanın gencecik insanlar tarafından kuruluyor olması bir tesadüf değildir. Facebook, Twitter v.b. böyle firmalardır. Gençlerimize o ülkelerdeki imkânları sunabildiğimiz takdirde bizim gençlerimizin de çok daha büyük işleri başarabilecekleri bir hakikattir. Öğrencilerimiz, bu tür yarışmalar ve projeler sayesinde toplum önünde konuşma, kendi fikirlerini başkasına aktarma konusunda tecrübe kazanmakta, araştırma ruhu kazanmaktadırlar. Bu yarışmaya başvuru sayıları her sene ortalama %35 artmaktadır. Geçen Yıl % 41 oranında artmıştır Ülkemizin her köşesinden bilimsel araştırmaya meraklı gençlerimizin bu yarışmaya artan bir oranda ilgi göstermelerinden büyük bir memnuniyet duymaktayız. Projelere katılan kız öğrencilerin sayısı son 3 yılda yüzde 36 artarak erkeklerle aynı noktaya gelmiş olup, bu gelişme sevindirici bir sonuçtur" ifadelerini kullandı.

         "YARIŞMA, 12 AYRI BÖLGE MERKEZİNDE YAPILIYOR"
         TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Cemil Tunç ise söz konusu yarışmaların amacı konusunda bilgiler verdi. Tunç, "Bu yarışma Türkiye genelinde 12 Bölge Merkezinde yapılmaktadır. Ankara, Eskişehir, Erzurum, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, İstanbul Avrupa, İstanbul Asya, İzmir, Malatya ve Van ili kapsıyor. Van Bölgesi ise şu illeri kapsıyor; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Siirt ve Şırnak illeri yer alıyor. Bu yarışma Fen ve Sosyal Bilimlerde 10 Bilim Alanında yapılmaktadır: Bunlar ise Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji ve Tarih yer alıyor. Yarışma için okul müdürlüklerine başvuruları 15 Eylül 2014'te başladı. Başvuru yapan öğretmenlerimize ilgili okul ve Milli Eğitim Müdürlüklerinin onayı alındıktan sonra haftalık 6 saat egzersiz ödemesi sürecin sonuna kadar yapılmaktadır. Yarışmaya, Türkiye'de öğrenim gören tüm ortaöğretim öğrencileri katılabilir. Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok iki öğrenci tarafından hazırlanır. Bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman istediği sayıda projeye danışmanlık yapabilir. Projede danışman olması zorunlu değildir. Proje başvuruları https://e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden 06 - 27 Ocak 2015 tarihleri arasında öğrenci tarafından online olarak yapılacaktır. Başvuru formu 30 Ocak 2015 tarihine kadar Bölge Koordinatörlüğü adresine gönderilecek veya elden teslim edilecektir (proje başvuruları TÜBİTAK'a gönderilmeyecektir). Van'ın ilçeleri çok kötü durumda görünüyor. Maalesef üzülerek söylüyorum. Tam 4 yıldır Gürpınar ilçesi bize proje sunmuyor. Bunun yanında Saray, Başkale, Muradiye, Çatak, Bahçesaray, Çaldıran ve Özalp ilçeleri de bize son iki yılda hiçbir proje hazırlamadı. Gevaş ve Erciş İlçesi de birer tane proje sundu. Biz yarışmada dereceye girecek öğrencilerimize hediye de vereceğiz. Birincilere 500 TL, ikincilere 300 TL, üçüncülere 200 TL ve danışman öğretmenler de dereceye giren öğrencilerinin aldıkları miktar kadar ödül alacaktır" dedi. 

         "BİR OKUL TEK BAŞINA 59 PROJEYLE BAŞVURMUŞ"
               Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ise Van'da 104 lise olduğunu, bu sene itibariyle bu sayının 110'na çıktığını belirterek, "Bu rakam büyük bir rakam, bizim TUBİTAK yarışmasına iştirak eden proje sayısı ise 120'dir. Yani her okula hemen hemen bir proje düşüyor. Ancak arkadaşlarımız az önce açıkladılar, sadece 1 okul 59 proje ile başvuru yapmış. Bazı ilçelerimizin tablosu çok acı verici. Acaba o ilçelerde keşfe yönelik hiçbir çalışma yok mu? Bizim 180 iş günümüzde liselerimizdeki dönüşüm ve değişim bütün eğitim ve öğretimleri bir etkinlikle ifade edilebilir" dedi. 

           Van olarak bazı illere göre proje konusunda zayıf kalındığını anlatan Kırekin, "Geçen yıl yapılan bir toplantıda ben 8 ilin ve bizim başarımızı gördüm ve çok üzüldüm. Diğer illere göre çok iyi olduğumuza rağmen Bitlis kadar proje başvurusu yapmadık. Batman'ın yanından bile geçemedik. Bundan öncede tanıtım toplantıları yapıldı. Biz takvimde çokta geç kalmadık. Bunun için çalışmalara hemen yeniden başladık ama bu konuda bir ilgisizliğin olduğunu da görüyoruz. Bizim hocamız ve ARGE ekibimiz burada iletişim bilgileri var. Bu anlamda kesinlikle kendileri ile irtibata geçebilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

             Kırekin, temel amaçlarının projeye yönelik yapılan bir eğitim sistemi olduğunu ve bu anlamda her zaman önemli projelere imza atmak için çalışmanın gerekliliğini dile getirdi. 
Programa; Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, okul müdürleri ve öğretmenler de katıldı.   Bölge: Bişar Ulutaş