“Toplumumuz KOAH hastalığını tam olarak bilmiyor“

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından KOAH Günü dolayısıyla yayımlanan açıklamada, KOAH hastası olan her 10 kişiden 9'unun bu hastalığa sahip olduğunun farkında olmadığı belirtildi.

VAN 19.11.2014 14:00:26 0
“Toplumumuz KOAH hastalığını tam olarak bilmiyor“
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Dünya KOAH Günü ile ilgili yazılı bir açıklama yayımlayan Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, hastalıkla ilgili bilgiler paylaştı. Kronik Obstrüktif  (tıkayıcı) akciğer hastalığının (KOAH) tüm dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin ölümüne yol açtığı ve giderek yaygınlaştığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de ise 5 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiği belirtildi. Hastalığın ülkemizde ölüm nedenleri arasında 3. sırada olduğu ve her yıl 26 bin kişinin bu hastalıktan öldüğü kaydedildi.

KOAH’ın tam olarak bilinen bir hastalık olamadığına dikkat çekilen açıklamada, “Her 10 hastadan 9’u bu hastalığa sahip olduğunun farkında değildir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Hâlbuki hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem durdurulabilir hem de iş gücü kaybı ve ölüm oranı azaltılabilir.”denildi.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü, hastalıkla ilgili şu bilgileri paylaştı:
Hastalığa ait belirti ve bulgular
Hastalığın ilk belirtileri öksürük ve balgam çıkarmadır. KOAH hastalarının büyük çoğunluğu aynı zamanda sigara tiryakisi olduğundan öksürük ve balgam yakınması başlangıçta hasta tarafından sigaradan oluyor düşüncesi ile önemsenmez. Oysa bu dönemde hastalığa tanı konulması hastanın geleceği açısından son derece önemlidir. Erken dönemde sigaranın bırakılması ile hastalık belirtileri gerileyebilir ve hastalık gelişimi durabilir. Öksürük genellikle sabahları daha fazla ve arka arkayadır. Kronik bronşitin ön planda olduğu KOAH olgularında çoğu kez öksürükle birlikte balgam çıkarma da vardır. Hastalığın bu dönemde fark edilmemesi ve sigaraya devam edilmesi neticesinde hastalık ilerler ve hırıltılı solunum, nefes darlığı gibi yakınmalar ortaya çıkar. Ayrıca bazı hastalarda balgamla birlikte hafif hemoptizi (kan tükürme) olabilir.

Hastalığın tanısı
KOAH belirtileri bulunan hastalarda akciğer grafisi ve solunum fonksiyon testleri ile tanı konulur. Solunum fonksiyon testi, son derece basit bir test olup, hava yollarında tıkanıklık olup olmadığını ortaya koyar.

Hastalığın tedavisi
KOAH tedavisinin iki ana hedefi vardır. Birincisi şikayetleri azaltmak, ikincisi de hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Bugün KOAH tedavisinde kullanılan pek çok çeşit ilaç piyasada bulunmakla beraber bu ilaçların hiçbiri hastalığı tamamen ortadan kaldıramaz ve hiçbir ilaç sigaranın bırakılması kadar hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı etki gösteremez. Sigarayı bırakmak KOAH’a bağlı şikayetleri azaltır ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.

Acaba KOAH’lı mısınız?
Sigara içiyor musunuz? Öksürüyor musunuz? Balgam çıkarıyor musunuz? Hareket ederken yaşıtlarınızla aynı hızı tutturmakta zorlanıyor musunuz? Nefesiniz daralıyor mu? Bu sorulara cevabınız "evet” ise KOAH’lı olabilirsiniz. En kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve solunum fonksiyon testini yaptırmak hastalığınızın ilerlemeden önüne geçilmesini sağlayacaktır.

KOAH Günü nedir?
KOAH Günü’nün hastalığın bilinmesi açısından önemine değinilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Hastalığın önemine vurgu yapmak ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla değişik ülkelerden  çok sayıda bilim insanın  bir araya gelerek oluşturdukları uluslararası Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Küresel Girişimi (Global Initiative of Obstructive Lung Diseases – GOLD) önderliğinde 2002 yılından bu yana her yıl Kasım ayında Dünya genelinde KOAH günü etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu yıl GOLD tarafından 19 Kasım 2014 günü “Çok Geç Değil” sloganının kullanılacağı “Dünya KOAH Günü” olarak ilan edildi. 

Dünya KOAH Günü’nün amacı, kamuoyu ve sağlık görevlileri arasında KOAH bilincini artırmak, KOAH riski altındaki kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli testleri yaptırmalarını teşvik etmek, yöneticileri ve yetkilileri bu önemli halk sağlığı konusunda bilgilendirmek ve harekete geçmelerini sağlamaktır.” (İLKHA)