TOPLU TAŞIMA ŞOFÖRLERİNDEN AKARYAKITA YAPILAN ZAMMA TEPKİ

Van’da vatandaşlara toplu taşıma hizmeti veren şoförler akaryakıt fiyatlarında yapılan zamma tepki gösterdi.

VAN 1.11.2017 18:04:00 0
TOPLU TAŞIMA ŞOFÖRLERİNDEN AKARYAKITA YAPILAN ZAMMA TEPKİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), 31 Ekim 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 12 kuruş, motorinde de 17 kuruşluk fiyat artışı meydana geldiğini duyurmuştu.
Buna göre, Van’da motorinin fiyatı 5,18 TL, benzinin ise 5,65 TL olarak belirlendi.

Daha kısa süre önce kentte toplu taşıma araçlarına 20 kuruşluk bir zam yapıldı fazla bir süre geçmeden akaryakıta zam yapıldığını duyan toplu taşıma hizmeti veren şoförler duruma tepki göstererek akaryakıt fiyatların bir an önce hak ettiği değere inmesi gerektiğini söylediler. 

Şahbağı Esnaf Şoförlerinden Musa Türün, “Akaryakıt genelde Türkiye’nin büyük bir sorunudur. Ulaşım ile ilgili çalışan bütün arkadaşlarımız bundan dolayı şikâyetçidirler. Çünkü her gün biz insanlara burada hizmet veriyoruz. Hizmetimizin karşılığı olarak yılda sadece bir kez zam olarak alıyoruz fakat devlet büyüklerimiz hemen hemen her gün, ayda bir ya da haftada bir yakıta zam oranı uyguluyorlar. Tabi bizlerde bundan dolayı rahatsız oluyoruz bunlar da bizi etkiliyor. Biz bu yakıtları cebimizden ödüyoruz bu yakıtları cebimizden ödediğimiz zaman bunun farkını biz sadece bir defa alıyoruz. Ama her gün de zamlı yakıt alıyoruz. Hayat pahalılığı zaten malum bundan dolayı da bütün esnaf kardeşlerimiz rahatsız. 2-3 yıldan beridir sadece bu yıl birkaç ay önce 30 kuruşluk bir zam yapıldı. 2-3 yıl önce dizel akaryakıt 3,5-4 Lira iken şu an 5 TL’yi geçmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Bir diğer Şahbağı durağı şoförlerinden Mesut Cansever ise kiracı olduklarını ve zamlardan fazlasıyla etkilendiklerini belirterek, “Bu durakta Şahbağı hattına çalışıyorum. Şu an biz burada hat sahibi değiliz, kiracıyız. Aylık olarak 6 bin 6 bin 500 TL kira ödüyoruz. Mazota da zam gelince durumumuz daha da kötüye gidiyor.  Ödemek için gücümüz yetmiyor. Karşılama karımız olmuyor.

Bu yıl içerisinde birkaç ay önce zam geldi fakat zam ile birlikte mazota da zam da gelince aynı hesaba geldi ve değişen hiçbir şey olmadı. Yetkili kişilerden isteğimiz mazotun tekrardan düşürülmesidir. Çünkü maddi durumu iyi olan da var kötü olan da var. Hat sahiplerimiz belki karlarını çıkarıyorlardır fakat biz kiracı olduğumuz için karımızı çıkaramıyoruz.” şeklinde konuştu.

Akaryakıt fiyatlarında düzenlemeye gidilmesi talebinde bulunan Şahbağı Durağı Şoför Esnaflarından Ferhat Ayaz ise, “Şu an akaryakıta zam geldi bizler bundan dolayı şikâyetçiyiz. Biliyorsunuz bizler normal ticari araçlar gibi tek sefer gidip gelmiyoruz. 7/24 bu minibüsler çalışıyor.

Kazandığımız el emeğimize bir şey değmiyor. Biz bu konuda yetkililerden ricamız akaryakıt fiyatlarına bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. Aslında sadece sorunumuz akaryakıt değil çünkü bu araçların bandrolü ve vergisi de var ama en çok bizi maddi anlamda akaryakıt zorluyor. Birkaç ay önce zam yapıldı yolcu ücretlerine fakat değişen bir şey olmadı çünkü sürekli yakıta zam geliyor ve bizlerde yakıta sürekli para veriyoruz. Böyle olması da hayli bizlere etki ediyor.” diye konuştu.  


Erkan Karadağ /Vanolay