TOKİ'lerde kömür sorunu sürüyor

Van'ın Edremit İlçesi'nde deprem sonrası inşa edilen TOKİ konutlarında kullanılan kömürün kalitesiz olduğu ve aşırı is meydana geldiği görülürken, kazan dairelerinde oluşturulacak yeni sistemle bu sorunun çözüleceği belirtiliyor. G

VAN 13.02.2016 09:51:31 0
TOKİ
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bölge: Bişar Ulutaş
 
     2011 yılında Van’da meydana gelen depremlerin ardından Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından kentin belirli bölgelerine inşa edilen konutlarda ısınma amaçlı kullanılan kömür, tartışma konusu olmaya devam ediyor.
      Edremit İlçesi Erenkent Mahallesi'nde inşa edilen konutlarda kullanılan kömürün aşırı is oluşturduğu ve kokusunun çok pis olduğu belirtiliyor. Konut bacalarından gökyüzüne doğru yükselen kirli duman ve kömür kokusu, konut sakinlerini kara kara düşündürüyor. Konutlarda oturan sakinler, daire başı yıllık bin 800 TL kömür ve aidat parası öderken, söz konusu kömürün kalitesiz olduğu söylentileri de her geçen gün artıyor.
 
      “SORUN YENİ SİSTEMLE ÇÖZÜLÜR”
    Bacalarda çıkan pis dumanın bütün çevreyi olumsuz etkilediği belirtilirken, söz konusu sorunun çözümü için birçok yerde uygulanan yeni kazan sistemlerinin buralarda da uygulanması gerektiği ifade ediliyor.
Son zamanlarda TOKİ'lerde kullanılan kömürün kalitesiz olduğu yönündeki söylentiler artarken, kalorifer kazanlarına takılan yeni sistemle sorunun büyük oranda çözüleceği ifade ediliyor.
       Gazetemize açıklamalarda bulunan yeni sistem sağlayıcı bir firma sahibi, “Bu sorun stoker sistemi ile büyük oranda çözülür. Biz Van’da birçok kurumda bu sistemi kullandık. Edremit TOKİ’deki konutlarda bacalara baktığınızda simsiyah bir duman yükselir. Bu, görüntü ve çevre kirliliğinin yanında sağlığı da olumsuz etkiliyor. Ancak hemen aşağıda Vali Yardımcılarının evi var, orada uyguladığımız sistemden dolayı pis duman yok. Van’da birçok okulda, kamu kuruluşunda bu sistem var. Stokerli sistem çevreci bir sistemdir. Bacadan duman ve diğer zararlı gaz çıkmaz. Kömürdeki yanma oranını yüzde 40 artırır. Yanıcı gazların sıkışması sonucu patlamalar olmaz. İki iş günü kazan yanmazsa bile herhangi bir yardımcı tutuşturucuya gerek kalmadan kendisi yanar. Stokerli sistemin özelliği, kömüre yanma aşamasında ideal yanma ortamını hazırlayıp, kömürü daha kazana girerken ısıtarak, açığa çıkan yanıcı gazları açığa çıkarıyor. Yanan kömürün üzerine kömür atılmayıp bu işlem alttan yukarıya doğru yapılır. Bu sistem mutlaka devreye girmeli” açıklamasında bulundu.
     Söz konusu firma sahibi, TOKİ’lerden sorumlu yönetim ile bu durumu konuştuklarını da sözlerine ekledi.