TOKİ'de yeni yakıt ve aidat fiyatları belirlendi

AİDAT ALMAK İÇİN NE YAPTINIZ? PARA ALIYORLAR HİZMET ETMİYORLAR

VAN 15.09.2014 11:12:12 0
TOKİ
Tarih: 01.01.0001 00:00

      Van'ın Edremit İlçesi'ndeki toplu konutlarda oturan sakinler, yeni kömür ve aidat fiyatlarının belirlendiği sözleşmeye imza attı. TOKİ sakinleri bu yılki fiyatlardan memnun görünüyor. Kömür ve aidat fiyatları 9 taksite bölündü ve aylık 170 TL taksitlerle ödenecek. Edremit'teki yeni TOKİ olarak bilinen konutlarda oturanlar toplam 1.520 TL ödeyecek. Daire başı iki ton kömür bin 316 TL olarak belirlendi. Aidatlarda ise baca temizliğinden, personel yoğurt alımına kadar tüm fiyatlar kalem kalem açıklandı.


Deprem sonrası Van'ın çeşitli bölgelerinde inşa edilen TOKİ'ler, sürekli gündem konusu oluyor. Her gün farklı bir sorun veya sıkıntıyla gündeme gelen TOKİ'ler, bu kez yeni sözleşmelerin içeriğiyle gündem oldu.


Özellikle Edremit'te yapılan yeni TOKİ konutlarında oturanlar geçtiğimiz yıl kalitesiz kömürlerin oldukça pahalı fiyata mal olduğunu belirtmişti. TOKİ'lerin, bu dönem için yeni yakıt ve aidat fiyatları belirlendi. Özellikle kömür fiyatlarının hem Van bölgesi, hem de ülke genelinde çok iyi araştırıldığı belirtilen sözleşmede, tüm giderlerin fiyatları bir bir açıklandı.

FİYATLAR, SÖZLEŞMELERE KALEM KALEM YANSIDI
TOKİ'de oturanlar yönetim tarafından hazırlanan sözleşmeye imza attı. Tüm fiyatların kalem kalem belirlendiği sözleşmede, toplam fiyattan birçok kişinin memnun olduğu görüldü. Sözleşmenin içeriğinde ise, ödemesi gecikecek olan taksitlerde günlük %5  gecikme zammı uygulanacağı, bunun da geciken gün sayısınca belirleneceği belirtildi.


 'Sayın site sakinimiz' diye başlanan sözleşmede, söz konusu etap ve konutlar belirtildikten sonra önceki ödemelerin düzenli olmasından dolayı teşekkür edildi. Yönetimden bakiyenin ne olduğuyla ilgili yedi gün içinde bilgi alınması istendiği belirtilen sözleşmede, kat mülkiyeti kanununun ilgili maddeleri hakkında bilgi verildi. İlgili madde kapsamında, son ödeme tarihinde yapılmayan ortak gider aidat bedellerine yüzde5 gecikme tazminatı uygulanacağı hatırlatılan sözleşmede, konutunu devredecek sakinlerin borçlarını sıtı yönetimine yatırmaları ve borçsuzluk belgesi almaları, yapılan devir işleminden sonra imzalanan devir protokolünü site yönetimine ibraz etmeleri gerektiği belirtildi. 

"KÖMÜRLER İYİ BİR ARAŞTIRMA SONUCU ALINDI"
Sözleşmede, konutlar için alınan kömürlerin çok iyi bir araştırma sonucu alındığı belirtilerek, "Söz konusu kömür alım bütçelerinin hazırlanması öncesinde Van bölgesi ve Türkiye genelinde gerekli piyasa araştırmaları yapılmış, en düşük fiyat üzerinden kaliteli ve ısı kalorisi en yüksek kömür alımı konusunda azami gayret gösterilmiştir. Kömür alım bütçesi ile ilgili tüm gider kalemleri daireler arasında eşit paylı olarak dağıtılmış, ödenecek miktarlar buna göre tespit edilmiştir. Hak sahibi bu kriterlere göre kömür alım bütçesini ödemekle yükümlüdür" ifadeleri yer aldı. 
Daire başı iki ton kömürün 1,316 TL olarak belirlendiği sözleşmede, yine daire başına düşen kalemler şöyle belirlendi:
Sirkülasyon pompaları elektrik gideri- 87.95 TL
Kazan dairesi bakım onarım ve malzeme -45.76 TL
Baca temizliği gideri-11.44 TL
Personel yoğurt gideri-7.16 TL
Bütçe yedeği -51.69 TL
Sözleşmede fiyatların 9 eşit taksite bölündüğü belirtilerek, 8 ay boyunca daire başı 170 TL, dokuzuncu ay ise 160 TL ödenmesi gerektiği açıklandı. Eylül ayında başlanacak olan yakıt ve aidat ödemelerinin son ödeme tarihi ise 25 Eylül olarak açıklandı. 
Ödemelerin elden alınmadığı hatırlatılan sözleşmede, banka şubeleri ve iban numaraları da verilerek, kredi kartı ile ödeme yapılabileceği ifade edildi.    

Bölge: Bişar Ulutaş