TOKİ MAĞDUR ETTİ!

Van Memur-Sen TOKİ mağdurları, eksikleri giderilmeyen evlerin ödemesini yapmak istemiyor. Uygun fiyatlarla insanları ev sahibi yapmak amacıyla konut yapan TOKİ, hak sahipleriyle binalarda kullanılan kalitesiz malzeme ve kötü işçilik nedeniyle

VAN 18.12.2014 11:54:13 0
TOKİ MAĞDUR ETTİ!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’den ev alan vatandaşlar, uygulamalarda yaşadıkları sıkıntıları yargıya taşımaya devam ediyor. TOKİ'ye şu ana kadar Türkiye geneli 21 bin 127 dava açıldı. Van merkez Kurubaş Mevkii’nde Memur-Sen üyeleri için yapılan TOKİ konutlarından hak sahibi olan vatandaşlar da TOKİ’ye karşı dava açmaya başladı. 2009 yılında inşaatına başlanan ve ‘Memur-Sen TOKİ Konutları’ olarak bilinen 1058 konutluk Kurubaş TOKİ 1. Etap Uygulaması hak sahipleriyle yapılan sözleşme gereği konutların 30 Eylül 2011 tarihinde teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak kentte 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından inşaatı devam eden konutlar, evsiz ve barksız kalan hak sahipleri daha fazla mağdur olmamaları için geçici işgaliyle anahtarları teslim edilmeye başlandı. 2012 Ocak ayından bu yana hak sahiplerinin tamamına yakını geçici işgaliye belgelerini imzalayarak konutlarda oturmaya başladı.

HAKLARINI ARAMAK İÇİN DAVACI OLDULAR

Ancak konutların yapılmasının üzerinden yaklaşık 6 yıl geçmesine rağmen alt yapı, su, temizlik ve çevre sorunları olduğunu aktaran hak sahiplerinden Sinan Arvas, hakkını aramak için TOKİ’ye dava açtığını söyledi. TOKİ’nin kendilerine ev değil, 4 duvar teslim ettiğini aktaran Arvas, “Evlerin içinde hiçbir şey yoktu. En az 15 bin TL kendi cebimizden ekledik. Bu konutlar TOKİ’ye 70-80 bin TL’ye mal ediliyor. 140 bin TL’ye gariban insanlardan para tahsil ediyorlar. Bitirmediği halde bir yıldır taksit ödüyoruz. Doğru düzgün yapıldı mı ki parasını tahsil ediyor. Yetkilere sesleniyorum. Bu eksikleri giderin. Zaten hak sahiplerinin büyük bir çoğunluğu mahkemeye başvurdu. Bende başvurdum. Hatta bugün duruşmam var. Bir site yönetimi getirmişler diyor ki ‘biz yukarıya bildirmişiz.’ Yukarıya bildireli kaç yıl oldu. Yoksa bunlar da mı 2023’te bitecek.” İfadelerini kullandı.

‘55 YIL ÇEKMEDİĞİMİ TOKİ’DEN ÇEKTİM’

Hak sahiplerinden Rahime Sinoğlu da bütün varlarını yoklarını ev sahibi olmak için TOKİ’ye verdiğini belirtti. 2011 yılında yaşanan depremlerde evinin yıkıldığını aktaran Sinoğlu, “Mecburen gelip buraya sığınmak zorunda kaldık. Daha evin hiçbir şeyi bitmemişti. İki yıl gecikmeli olduğu halde. Cebimden 2 bin TL yatırarak eksikleri giderip taşındım. O kış kalorifer kazanı yoktu. O kışı elektrikli sobalarla geçirmeye çalıştık. Ve sürekli elektrik kesiliyordu. İnanın ki Allah’a ben pet şişelere sıcak su doldurup sırtıma bağlayıp öyle dolaşıyordum evde. Çünkü hiç yanmamış binaydı. Kapı pencereler düzgün kapanmıyordu. 55 yaşındayım. Bu yaşa kadar çektiğim sıkıntılar bu TOKİ’den çektiğim sıkıntılar kadar değildir.” Diye konuştu.

BÜTÜN KAPILAR YÜZLERİNE KAPANDI

Sorunlarının giderilmesi için başvurdukları bütün kapıların üstlerine kapandığın dile getiren Sinoğlu, “Hiçbirimiz evimiz bitti diye imza vermedik. Kapıya geliyorlar artık teslim alacaksınız diye. Dedim ki ‘kardeşim eksiklerim bitmemiş ki neyi imzalayacağım.’ Ben zulme uğradım. Ama zalimin zulmü başına yıkılsın diyorum.” Şeklinde konuştu.

ALACAĞINI ALAMAYINCA ASANSÖR PARÇALARINI SÖKTÜ

2011 yılında ki depremden sonra çadırda kalmamak için konutunun anahtarını teslim aldığını söyleyen hak sahiplerinden Bekir Karayel ise, eve 15 bin TL daha masraf yaparak yerleştiğini aktardı. Kaloriferlerinin 1,5 yıl boyunca yanmadığını dile getiren Karayel, “Asansörlerimiz 7 ay önce çalışmaya başladı. 15 gün önce bakım yapan firma biz paramızı alamadık diye parçalarını söktü. Şuan asansörlerimiz çalışmıyor. Site yönetimine gittik ilgilenen yok. Biz bir şey yapamayız dediler. Çevre düzenlemesi için geçen yıl TOKİ başkanlığından geldiler. Seçim öncesi söz verdiler, ama yapmadılar. Binalar teslim edilmediği halde şuan ödemeleri alınıyor. Geçen yıl 740 TL ile başlayan aidatlar şimdi 780 TL ödüyoruz.” Dedi.

MEMURLAR TOKİ MAĞDURU

Hak sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun memur olduğu için hiçbir kapıya gidemediğini aktaran Karayel, “Çalıştığı iş yerinden tepki alırız, uzaklaştırma alırız diye çekiniyorlar. Yani şuan içler acısı bir durumla karşı karşıyayız. Bu arada binamızın içindeki dolaplar da sağlıklı yapılmadığından dolayı, oturduğumuz bina da iki mutfak dolabı düştü. Bu dolaplardan biri bir kız çocuğun üstüne düştü. Çocuğun sinir damarları kesildi. Ve 7-8 aydır tedavi görüyor.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN