TKDK, 15. çağrı ilanına çıktı

TKDK, IPARD I'in kalan son bütçesi için dün 15. başvuru çağrı ilanına çıktı. Çağrı ilanı kapsamında proje başvurularının 19-30 Ekim 2015 tarihleri arasında Van İl Koordinatörlüğü'ne yapılabileceği duyruldu.

VAN 8.10.2015 18:22:35 0
TKDK, 15. çağrı ilanına çıktı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2007 yılından bu yana ülke ekonomisine gözle görülür katkılar sağlayarak kırsal kalkınmanın yeni odağı haline geldi. TKDK, Avrupa Birliği üyelik sürecinde, kırsal kalkınma alanında aday ülkelere politika geliştirme ve mevzuat uyumlaştırma amacıyla sağlanan mali yardımın (Katılım Öncesi Yardım Aracı / Instrument for Pre-Accession Assistance) ülkemizdeki elçisi durumunda. AB'den 2011 yılında aldığı mali yetki ile fonların (Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma / Instrument for Pre-Accession Assistance Rural Development) küçük ve orta ölçekli işletmelerle buluşturulmasını sağlayan TKDK, dört yıllık süreçte ülke ekonomisine 5,8 milyar liralık yatırım kazandırdı. IPARD fonlarından yararlanan 10 binden fazla kişiye, yatırımlarının 3,3 milyar lirası hibe olarak ödenecek. Eylül 2015 itibariyle söz konusu hibe tutarının yaklaşık 1,7 milyar lirası ödenirken; bu yatırımlar kapsamında 42,5 bin kişiye de istihdam sağlandığığ açıklandı. 

TKDK, IPARD-I Programı kapsamında, farklı sektörlerden yatırımcılara %50 ile %65 oranında hibe sağladı. 42 ilde, süt üretimi ve et besiciliğine (kırmızı ve kanatlı eti), işleme ve pazarlama sektöründe et, süt, meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına, küçük çiftçilere yönelik olarak ise kırsal ekonomik faaliyetler kapsamında arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler ve el sanatları ile kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara destek sağladı.

TKDK VAN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ'NDEN TARIM YATIRIMLARINA 26.6 MİLYON TL HİBE
TKDK Van İl Koordinatörlüğü ilk proje alımını 2012 yılında 6. başvuru çağrı dönemi ile birlikte gerçekleştirdi ve ilk ödemelere 2013 yılında başladı. 2013 yılında kamu katkısı olarak toplamda 3.8 milyon TL tutarında bir hibe ödemesi yapılırken, bu hibe tutarı 2014 yılında 6.1 milyon TL olarak gerçekleşti. İl Koordinatörlüğü olarak 2015 yılı Ekim ayı sonu itibari ile 4.6 milyon TL'lik bir ödeme yapılarak, bu tutara yıl sonuna kadar 12.1 milyon TL'lik yeni ödemelerin de eklenmesi suretiyle toplamda 16.7 milyon TL hibe gerçekleşmiş olacak. 
IPARD I programı çerçevesinde Van'da 2012-2015 yılları arasında desteklenen ve toplam yatırım tutarı 56 milyon TL olan 128 adet projeye toplamda 26.6 milyon TL'lik bir ödeme yapılmış olacak. 
Ayrıca 2015 yılı içinde 14. Çağrı dönemi kapsamında uygun kabul edilerek sözleşme imzalayan 9 adet proje sahibiyle sözleşme imzalandı. Bu projelerin toplam yatırım tutarları 21 milyon TL olarak açıklandı. Ödemesi 2016 yılında gerçekleştirilecek olan bu yatırımlarla birlikte, TKDK Van İl Koordinatörlüğü olarak 2016 yılı sonu itibariyle toplamda yatırım tutarı 77 milyon TL olan 137 adet projeye toplamda 40 milyon TL'lik hibe ödemesi yapılacak.

IPARD II ENERJİ SEKTÖRÜNE DE YÖNELECEK
IPARD-I Programı kapsamında maksimum hibe oranı % 65 iken IPARD-II'de bu oranın % 100'e kadar çıkabildiği sektörler olacak. Ayrıca IPARD Programı kapsamındaki yatırımlar için katma değer ve gelir vergilerinden muafiyet de söz konusu oluyor. IPARD-II programında yeni destek alanlarıyla daha çok yatırımcıya ulaşılması hedefleniyor.
TKDK'nın, 2020 yılında sonlanacak IPARD-II Programı ile yenilenebilir enerji sektöründe de ülkemize ciddi bir girdi sağlamayı hedeflediği açıklandı. IPARD-II kapsamında, biyo-yakıt, biyo-gaz, biyo-kütle, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, termal güneş enerjisi, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve bunların kombinasyonları da destekleniyor. Mevcut Programda olduğu gibi, IPARD-II Programı kapsamında da gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyette bulunan üreticiler veya bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimciler ile kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen vatandaşların yatırımları için değişen oranlarda hibe desteği veriliyor. Yeni dönem programı ile kırsal alanlarda yerel eylem girişimleri ve çevre dostu tedbirler de desteklenecek. 
IPARD-II Programında, besicilik destekleri kapsamında, manda sütü üretimi, mevcut işletmelerde yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de destekleniyor. Besicilik, işleme ve pazarlama sektörlerinde atık yönetimi yatırımı yapan yatırımcılara % 10 daha fazla hibe sağlanıyor. Kırsal ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında, yenilenebilir enerjinin yanı sıra, makine parkları ve mantar yetiştiriciliği de destek kapsamında olacak. IPARD-II destekleri için yakın bir gelecekte çağrı ilanına çıkılması planlanıyor.
Ayrıca kurum, IPARD I'in kalan son bütçesi için dün 15. başvuru çağrı ilanına çıktı. Çağrı ilanı kapsamında proje başvuruları 19-30 Ekim 2015 tarihleri arasında Van İl Koordinatörlüğü'ne yapılabilecek.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -