TİYATRO BİNASI UNUTULDU!..

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden 3 yılı aşkın bir zaman geçti. Ancak kentin birçok yerinde deprem izleri hala duruyor. Yaşanan depremlerde hasar alan yerlerden birisi de Van Devlet Tiyatro binası oldu. O

VAN 20.12.2014 10:06:02 0
TİYATRO BİNASI UNUTULDU!..
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde yıkılmayan fakat orta hasar alan Van Devlet Tiyatrosu 3 yıldır hizmet veremeyerek resmen çürümeye terk edildi. Van Devlet Tiyatrosu tam üç yıldır güçlendirilmeyi beklerken, oyuncular da zor şartlarda çadırda oyunlarını sergilemeye devam ediyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz yetkililer konuşmaktan kaçınırken, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ise konunun kendileri ile alakalı olmadığını, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü ile alakalı olduğunu söyledi!

"HERHANGİ BİR GELİŞME YOK"
23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerin ardından Van Devlet Tiyatro binasının orta hasar aldığı gerekçesiyle buradaki faaliyetlere ara verildi. Bunun yerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür Sarayı bahçesine, oyunların sergilenebileceği bir Sanat Çadırı kuruldu. Isınma problemi yaşanan, hem oyuncuları hem izleyicileri zaman zaman büyük sıkıntıya sokan sanat çadırı, geçici olarak kurulmasına rağmen 3 yıldır varlığını sürdürüyor. Çünkü yeni tiyatro binası ile ilgili henüz atılmış bir adım yok. Tiyatronun gözardı edildiği Van'da bu ilgisizlik de haliyle dikkatleri üzerinde topluyor. Ancak yetkililerden konuya ilişkin tek bir açıklama dahi yapılmıyor.

"ÇADIR TEHLİKE SAÇIYOR"
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Ertuğrul Günay Sanat Çadırı'nda çalışmalarını sürdüren oyuncular 3 yılı aşkın bir süredir zor şartlarda oyunlarını sergilemeye devam ediyor. Kışın sert geçtiği Van'da sanat çadırında oyunlarını sergilemeye devam eden oyuncular çadırda sadece bir soyunma odası ve hijyenik olanaklardan yoksun tuvaletlerden dolayı büyük sıkıntı yaşıyorlar. Ayrıca çadırın içinde bulunan elektrik trafoları ve kabloları da büyük tehlike saçıyor.

"UTANILMASI GEREKEN BİR DURUMDUR"
Gazetemize açıklamalarda bulunan tiyatro severler ise, duruma adeta isyan ediyor. Durumu, sanata, sanatçıya ve Van'a önem verilmemesi şeklinde değerlendiren tiyatroseverler; "3 yılı aşkın bir süredir bu çadırda oyunlar sergileniyor. 1 milyon 100 bin nüfuslu bir kentin tiyatrosu yok. Bu çok ayıp ve utanılması gereken bir durumdur. Ama konuşmaya gelince Van'a depremden sonra birçok yatırımın yapıldığı ifade ediliyor. Bu yatırımlar yapılıyorsa neden hala bir tiyatro binamız yok? Ya da var olan tiyatro binamız neden güçlendirilmiyor, kullanılabilir duruma getirilmiyor? Van'da tiyatro kültürü yerleşmiş durumda. Her bir oyunu en az 300 kişi izliyor. Ancak oyun arasında çıkıp 5 dakika dinlenebileceğimiz bir yer yok. Ayrıca çadır çok havasız. Bu şartlarda bu insanlar nasıl buraya konuluyor anlam vermiş değiliz." diyorlar.

MİLLETVEKİLİ GÜR DE SORMUŞTU!..
9 Aralık 2013 yılında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nazmi Gür de, kapalı bulunan tiyatro salonu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in cevaplandırması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yazılı soru önergesi vermişti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş