Ticaret savaşları için din eksenli plan: Rahip Brunson

Levent Yılmaz

VAN 2.08.2018 10:04:43 0
Ticaret savaşları için din eksenli plan: Rahip Brunson
Tarih: 01.01.0001 00:00

Ticaret savaşları için din eksenli plan: Rahip Brunson

Uzunca bir süredir Türkiye’de yaşayan ve savcılık iddianamesinde belirtildiği üzere terör örgütleri PKK ve FETÖ ile bağlantısı bilinen Rahip Brunson üzerinden gerilen ABD-Türkiye ilişkileri aslında dünyanın yeni dönemini okumamız için bize büyük bir fırsat veriyor. Zira Brunson olayı tek başına bir olay olmadığı gibi sadece ABD iç siyasetinin de bir parçası değil. Bu konuda elimizde net bilgiler var. Kısaca özetleyeyim.


Gerilim Trump’ın attığı tweet ile başlamış gibi görünse de öncesinde yaşanan ve gözlerden kaçan çok kritik bir toplantı var. 24-26 Temmuz 2018 tarihleri arasında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ve ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen “Uluslararası Dini Özgürlük Sempozyumu”ndan bahsediyorum. Toplantıda ABD Başkan Yardımcısı Pence, Dışişleri Bakanı Pompeo’nun yanı sıra Rahip Brunson’ın kızı da konuşma yapmış. Ayrıca toplantıya 80 ülkeden 40’tan fazla dışişleri bakanı ve çok sayıda dini lider, tarikat mensubu ile sivil toplum kuruluşları da katılmış. Brunson’ın kızı dünyayı Türkiye’ye karşı yaptırıma davet ederken, Pence “bu daha başlangıç, dini özgürlüklerin elde edilmesi için yapılacak çalışmaları finanse edeceğiz” demiş.

TÜRKİYE, İRAN, ÇİN ve RUSYA

Sempozyumun sonuç bildirgesinde Türkiye, Çin, İran ve Rusya dini özgürlükler konusunda sorunlu ülkeler ilan edilmiş. Ancak sempozyumdan anladığımız üzere işgal ettiği topraklarda camiye gaz bombası atıp sivil Müslümanları keskin nişancı ile vuran İsrail’de sorun yok(!) Devam edelim. Türkiye, İran, Rusya ve Çin’in aynı cümlede kullanabileceğiniz tek konunun sanırım “Kuşak ve Yol İnisiyatifi” yani İpekyolu olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Dünyanın ekonomik ağırlık merkezi hızla Batı’dan Doğu’ya doğru giderken dini özgürlükler konusunda bugüne kadar milyonlarca Müslümanın ölümüne neden olarak sicilini kabartan ABD böyle bir toplantı yapmış. Elbette Türkiye hariç diğer ülkelerde yapılan bir takım sorunlu uygulamalar olduğu aşikar. Ancak bunların ABD’nin aklına henüz gelmesi ise manidar. Sanırım hepimiz söz konusu ülkelerde dini ve etnik hassasiyetlerin kaşınması ile ortaya çıkacak sorunlar yumağının kimin işine yarayacağını öğrenmemize yetecek kadar çok Müslümanın öldürüldüğünü biliyoruz. Özetle Rahip Brunson olayı önümüzdeki süreçte ABD’nin asla “çözmek istemeyeceği” bir konu ve Türkiye bunu çok iyi okuyacak zekaya ve tecrübeye sahip.

ÇOK BOYUTLU KUŞATMA ÇABASI

Tüm bu yaşananlar aslına bakarsanız 2013’ten bu yana Türkiye’ye karşı yürütülen ancak her seferinde Türkiye’nin yarmayı başardığı çok boyutlu kuşatmanın bir parçası. Dünyanın ekonomik ağırlık merkezi Batı’dan Doğu’ya doğru kayıyor ve yaptığı projeler ile “sıklet merkezi” Türkiye olmuş durumda. Ayrıca Türkiye, İslam ülkeleri için bir örnek oluştururken Erdoğan da “İslam dünyasının doğal lideri” konumuna gelmiş durumda. Gerek Ortadoğu’daki enerji kaynaklarının gerekse Doğu Akdeniz’dekilerin ticarileşmesi için Türkiye’nin masada olması ve Türkiye’nin de “O eski Türkiye” olmayışı birilerinin sinirlerini fena halde bozuyor. Tüm bu Rahip gerilimi, rahip üzerinden ekonomik yaptırım tehditleri ve dünyadaki dini özgürlüklerin sağlanması başlıklı toplantılar da ticaret savaşlarının bir parçası. Bu açıdan FETÖ, PKK, DAEŞ ve benzeri yapılarla sahada yenemedikleri Türkiye’yi bu kez masada Rahip üzerinden sıkıştırmaya çalışıyorlar. Ancak Türkiye artık bu tarz eski tip diplomatik kurnazlıklarla baş edebilecek stratejik güce ve zekaya sahip. Yakın zamanda şantaj ve blöf yerine Türkiye ile eşit şartlarda oturup konuşmak zorunda olduklarını anlayacaklar.