Tezkereler bugün oylanacak

Bugün oylanması beklenen tezkerelerde AK Partili 46 vekil hac farizasını yerine getirdiği için oy kullanamayacak

VAN 2.10.2014 10:37:05 0
Tezkereler bugün oylanacak
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Hükümete yurt dışına asker gönderilmesinden, yabancı askerlerin Türkiye’den geçisine kadar geniş yetkiler tanıyan tezkere bugün TBMM’de görüşülecek.


Muhalefet partileri tezkere oylamasında nasıl tavır alacaklarına dair ilk açıklamaları yaptı. MHP, ‘evet’, CHP ve HDP’yse ‘hayır’ diyecek.

Oturumun açılması için oturuma meclis üye sayısının üçte biri kadar vekilin gelmesi gerekiyor. Tezkerenin kabulü için de katılanların salt çoğunluğunun (sayının yarısından en az bir fazlası) ‘evet’ demek zorunda.

AK Parti’nin milletvekili hac farizası için Suudi Arabistan'da olduğundan oylamaya katılamayacak ancak MHP’nin ‘Evet’ oyunu kullanacağını açıklaması ‘katılım sayısından’ kaynaklanabilecek riskleri ortadan kaldırıyor.

Kulislerde oylamada 1 Mart 2003' benzer bir durum yaşanmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.

GÖRÜŞMELER AÇIK YAPILABİLİR

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Irak ve Suriye tezkeresinin TBMM Genel Kurulu'nda büyük ihtimalle açık yapılacağını söyledi. 

Elitaş, konuya ilişkin soru üzerine, dün TBMM Başkanlığı'na sunulan Irak ve Suriye'deki örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin TBMM Genel Kurulu'nda nasıl görüşüleceğine ilişkin kararı, AK Parti Grup Başkanvekilleri olarak yapacakları toplantıda vereceklerini söyledi.

Eğilimin, Irak ve Suriye tezkeresinin açık birleşimde yapılması olduğunu belirten Elitaş, "Tezkere görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda büyük ihtimalle açık yapılacak" dedi.