Tesis tamam, araçlar bekleniyor

Gevaş, Edremit ve Gürpınar ilçelerinin birleştiği bir lokasyonda inşa edilen katı atık aktarma istasyonu tamamlandı.

VAN 13.06.2018 12:01:16 0
Tesis tamam, araçlar bekleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Entegre katı atık yönetiminin ilk ayağı olan katı atık aktarma istasyonu Van'da bir ilk. Gevaş, Gürpınar, Çatak ve Edremit'in bir bölümünün çöplerinin depolanacağı alandaki çalışmalar tamamlandı. Tesis ile ilgili son durumu gazetemizle paylaşan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, “Çok şükür tesis tamamlandı. Van Büyükşehir Belediyesi ve Valimiz Murat Zorluoğlu'na hakikaten hassasiyetinden ötürü teşekkür ediyorum. Onun gayretleri neticesinde önemli bir tesisin tamamlanmış olması bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Şuanda sadece Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi'nin araç alımını bekliyoruz. Sanırım o da çok kısa bir sürede hallolacak ve çöptaşıma işlemleri gerçekleştirilecek” dedi. Hakan, önemli bir konuya da işaret ederek, uzun yıllardır çöplük olarak kullanılan Keretaş bölgesindeki çöp sorununun da bu projeyle tarihe karışacağını ve söz konusu alınan  yeşil alan yapılacağını vurguladı.
Gevaş, Edremit ve Gürpınar ilçelerinin birleştiği bir alanda inşasına bir süre önce başlanan katı atık aktarma istasyonu tamamlandı.
Gelinen noktayı gazetemize anlatan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van Sürdürülebilir Çevre Birliği (Van ÇEB) ile başlayan sürecin Van Büyükşehir Belediyesi tasarrufuna geçtiğini söyledi. Van Katı Atık Tesisi'nin de 2007 yılından bu  yana Avrupa Birliği finansmanıyla yapılabilmesinin çalışmalarının yapıldığını ancak bunun mümkün olmadığını kaydeden Hakan, “Bana göre Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu'nun almış olduğu karar son derece isabetlidir, yüzde 100 haklıdır. Kendi imkanlarıyla yapılacak olan Katı Atık Tesisi kentimiz için son derece önemlidir. Başka türlü bu süreç sürüncemede kalmaya devam edecekti” diye konuştu.
Bir yandan Van Katı Atık Tesisi sürecinin devam ettiğini, diğer taraftan da Gevaş, Edremit ve Gürpınar ilçelerinin birleştiği bir alanda yepılan katı atık aktarma istasyonunun tamamlandığını açıklayan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, tesisin tamamlandığını ve hizmet vermeye hazır duruma geldiğini ifade etti.
Tesisin son olarak kalan elektrik ve asfaltlama eksiğinin de tamamlandığını anlatan Hakan, “Katı atık toplama tesisi tamamlandı. Bu konuda Van Büyükşehir Belediyesi ve Valimiz Murat Zorluoğlu'na teşekkür ediyorum. Gerçekten konuyla çok yakından ilgilendi, hassas davrandı, tüm ekibi seferber etti. Bu gayretlerin sonucunda tesis tamamlandı ve artık hizmet vermek için gün sayıyor.” diye konuştu

 

 

“ARAÇ ALIMI BEKLENİYOR”
Tamamlanan katı atık toplama merkezinde Gevaş, Çatak, Gürpınar ve Edremit'in Çiçekli mahallesinin çöplerinin toplanacağını anlatan Gevaş Belediye Başkanı Hakan; “Bu işlemlere başlanabilmesi için artık sona gelindi. Şimdi Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi'nin araç alımı bekleniyor. O da çok kısa bir sürede tamamlanacak ve çöp taşıma işlemleri kapalı sistemle gerçekleştirilecek. Bu tesiste toplanan çöpler, araçlarla Van'daki depolama alanlarına, geri dönüşüm  sahasına taşınacak. Van'daki Katı Atık Tesisi de tamamlandıktan sonra artık bu çöpler bertaraf edilerek, enerji de elde edilecek.” ifadelerini kullandı.
Van'da bir ilk olan ve Van geneli için de pilot bir uygulama niteliği taşıyan tesis, entegre katı atık yönetiminin de ilk önemli ayağı olacak.

 

“KERETAŞ ÇÖPTEN KURTULACAK, YEŞİL ALAN OLACAK”
Katı atık toplama merkezinin tamamlanması ile birlikte ilk işin Keretaş mevkiindeki çöplerin bu tesise taşınması olacağını aktaran Gevaş Belediye Başkanı Hakan, şunları söyledi; “Tabi bu proje sadece Gevaş için değil, çevre ilçeler için de hayati bir proje. Belki bir sürü haksız ithamlarla karşı karşıya kaldık ama çok şükür verdiğimiz emeğin karşılığını da aldık. Tabi tekrar söylemek gerekirse bunda Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu'nun çok ciddi gayretleri söz konusudur. Araç alımından sonra ilçemiz içinde bulunan Keretaş çöp sahasının ıslahını gerçekleştireceğiz inşallah. Bu bu mevkiyi yeşil alan yapacağız.  Bu şekilde Keretaş bölgesindeki çöp sorunundan da kurtulmuş olacağız.” Özel Haber: Umut Tarhan

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi