Terzioğlu, sanayi esnafıyla bir araya geldi

4 haziran seçimi yaklaşırken çalışmalarına hız veren CHP Van Milletvekili Adayı Haluk Terzioğlu sanayi esnafı ile bir araya geldi.

VAN 12.06.2018 13:42:25 0
Terzioğlu, sanayi esnafıyla bir araya geldi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Sanayi esnafının sıkıntılarını yakından dinleyen Terzioğlu, '' Eğitim ve öğretim gödüğüm yıllarda harçlığımı çıkarmak için 5-6 yıl sanayide çalıştım, o yüzden sanayi esnafının problemlerini en iyi anlayan kişilerden biriyim. Esnafların her geçen yılı arar olduklarını, artık önlerini göremediklerini, geçimlerini dahi gidermekte zorlandıklarını biliyorum" dedi.

     Esnafların kanayan yaralarına merhem olmak, çare olmak için yola çıktıklarını anlatan Haluk Terzioğlu, "Bu yolda sanayici esnaflardan desteklerini talep ediyorum. Milletin kaderini yine milletin kendi tercihi ile değiştirebileceğini, bizlere yetki verildiği takdirde; öncelikle mesleki ve teknik orta öğretim döneminde çıraklık eğitimi gören öğrencilerin,4 gün iş yerine, 1 gün de okula gittikleri,  ortalama 3.5 yıl süren çıraklık dönemlerinin emeklilikte sayılmadığı ve yaklaşık 1.271.000 civarında kişi mağdur, hakları gasp edilmektedir. Yapacağımız değişiklik ile ''Sigortalıların borçlanabileceği sürelerine'' mesleki ve teknik eğitim kapsamındaki çıraklık eğitim sürelerinin de ekleyeceklerini ve bu dönemin, ''mesleğe ilk adım'' özelliği taşıdığını ve değiştirecekleri kanun maddesinin gerekçesini teşkil edecektir'' dedi.

  

    "MESLEKSİZLİĞE SON VERECEĞİZ"

   'Sanayi esnafının ve mağdur olanların yanında olduğunu ve uzun yıllardır bunun üzerinde çalıştığını mesleksizliğe son vereceklerini söyleyen Terzioğlu '' Ülkemizde ne yazık ki küçük esnaf ve orta ölçekli kobiler kan ağlamakta, bir kuaför esnafımızın  ya da sanayici esnafımızın bu kadar işsiz var iken çırak dahi bulamaması ülkemizin durumunun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Esnafımızın üzerindeki bu sıkıntı maalesef bu güne kadar uygulanan yanlış politikalardan kaynaklanmaktadır.
Zengini daha zengin etmek için uğraşan ve 16 yıldır hükümetin başında bulunan iktidarın suçudur. 24 haziran'dan sonra bu düzen değişecek, herkes hakkını alacak,  adalet ülkemize tekrar gelecektir. Esnafın şimdiye kadar çözülmeyen kobilere, çıraklık okullarının ve mesleki liselerin özel teşvikler ile hak ettiği değeri tekrar sağlayacağız. İş'e ilk önce küçük dişlileri harekete geçirerek, büyük dişliye ancak güç verileceğini ve bununla ilgili kobilere iş gücü desteğini, çıraklık okulunu ve meslek liselerini cazip hale getirerek gençlerimizi meslek erbabı yaparak, genç nüfus potansiyelimizi doğru yönde kullanarak, haklarını arttırarak sizlerinde desteği ile ''çıraklık ve mesleki kurumları'' devletin önemsediği kurumlar haline getireceğiz.'' şeklinde konuştu.

     SANAYİ ESNAFININ DERDİ ÇOKTUR
    Terzioğlu ''Ülkemizin kalkınması, güçlü olması için sanayi şarttır ve sanayi esnafına yapılacak teşviklerde eşit olmalıdır. Kamu tarafından belli bir çüroya ulaşana kadar tüm teşviklerden yararlanması gerekiyor, yani süresiz olması esnafın yararına ve ülkenin kalkınması adına yapılacak büyük bir adımdır. Şu an dışa bağlıyız ve buna son vererek  içe bağlı bir sanayi oluşturmamız gerekiyor. Esnaf dolar yüksek diye dışarıdan alım yapamaz hale geldi" dedi.
 

   Bu başlıklar esnafın en büyük dertleridir

.

1- Sanayi çalışanlarının çalışma standartları,

2- Sanayi iş verenlerin kamu tarafından süresiz teşviklerden yararlandırılması,

3- Stajyer  ve çırakların ilk işe başlaması emeklilikte sigorta başlangıcı sayılması,

4- Bölgesel eşitsizlik,

5- Sektörel eşitsizlik ,

6- Çalıştıracak eleman bulamadığından, bulsa bile istikrar olmadığından yakınma,

7- Emekçiler değer istiyor,

8- Bir çok esnaf bağkuru yatıramıyor, kirasını ödeyemiyor.

9- Alınan malzemelerin çoğu ithal,

10- Sanayi sektörü parayı  dışa kaptırıyor,

11- Çıraklık,ustalık ve usta öğreticilerin değerinin kalmaması.
olarak görüyorum'' diyen CHP Van milletvekili Adayı Haluk Terzioğlu ''Van sanayi esnafının içler acısı halini gösteren tablo ortadadır kimse bize masal anlatmasın'' şeklinde konuştu.

 

     EMEKLİLİKTE YAŞ VE STAJYERLİK

    Türkiye uzun süredir emeklilikte yaş'a ve stajyerlik günlerini emekliye sayılması konusunda, ''sigorta başlangıcı'' diye bir meseleyi tartışıyor.''Yılını ve pirimini doldurmuş ama yaş şartı 1999 yılı sonrası yükseldiği için emekli olamayan çalışanlardan''  bahsediyoruz.9 eylül 1999'dan önce sigortalı olarak çalışanlar şu anda 25 yılını doldurmuş bulunmaktadır. Pirimi de tamam ise yaşı bekliyor. Hepsinin emekliliği mümkün değil, ancak; yaş da bir kaç yılı kalmış olanlar için bir kaç formüllerimiz var.
Bunlardan en uygun olanı, ''Finlandiya modelidir.'' Emekliliklerine bir kaç yıl kalanlara ''alacakları maaş her yıl için %2 daha az maaşa razı oluyor. Ama bu süre zarfında, sosyal güvenlik destek pirimi (SGDP) ödeyerek maaşını eski haline getirme durumu da var. Sigorta başlangıcı ve stajyerlik günlerinde emekliye, çıraklık okuluna gitmiş ve ya meslek lisesinde okumuş SGK numarası almış vatandaşlarımızın , bu sorunu geriye dönük hizmet haklarını giderilerek emeklilikte sayılması için kanun teklifi ile çözülebileceği mümkündür. Milletin kaderi tamamı ile kendi elinde olduğunu ,ne zaman emekli olmak istediğini , sigorta başlangıçlarının düzenlenmesi halinde tamamı ile aziz vatandaşlarımızın şahsi hissiyatına bırakmak için gençlerimize çıraklık okulunu ve meslek liselerini cazip hale getirerek,Ülkenin temel taşlarını oluşturan çıraklık ve mesleki kurumların değerlerinin tekrar ortaya çıkarılarak şu an ki  Hükümetin yapmış olduğu, ülkenin teknik kadrosunu önemsiz görmesinden daha üzücü durumdur. Bu görmezliği ortadan kaldıramaz isek  ileriki yıllarda daha çok dış bağımlılığımızın artacağını görmemiz gerekiyor. Kendimin de bir emekli olduğumu, bu konular ile bir çok projemizi gerçekleştirebilmek için sanayi esnaflarından ,bu konuda desteklerini bekliyorum.

   OYUNUZU KULLANIN SANDIKLARA SAHİP ÇIKIN
   Sanayi esnafının gönlünü kazanan ve destek sözü alan Haluk Terzioğlu  ''Biz bu göreve birilerinin icazeti ile değil liyakatımız ile taşın altına elimizi koyup geldik. İnşallah nasip olursa ve sizlerin desteğini alırsak bu sorunların çözümü için çalışacağız ve başaracağız. Yeter ki Van halkı bize o yetkiyi versin ve herkes sandığına sahip çıksın, oy'unu kullansın,  bir oy'un bile ne kadar değerli ve kıymetli olduğunun farkına varsın.'' ifadelerini kullandı.