Tekstil ve Hazır Giyim Van'da konuşuldu;

Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu işbirliğinde 'Cazibe Merkezleri Toplantıları kapsamında Van Tekstil ve Hazır Giyimde Yatırım Fırsatları ve Tanıtım Günleri” isimli bir program düzenlendi. Programda, Van'ın

VAN 23.09.2017 10:48:21 0
Tekstil ve Hazır Giyim Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

TAKVA: ÇALIŞTAYIN VAN'DA YAPILMASI SON DERECE ÖNEMLİDİR

Toplantı açılış konuşmaları ile başladı. İlk konuşmayı Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva yaptı. Katılımcıları selamlayan Takva, konuşmasında; “Bugün kentimiz açısından çok önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmanın onuru ve gururunu yaşıyoruz. MODA ve Hazır Giyim Federasyonu Başkan ve Temsilcilerinin böylesi önemli bir toplantıda ilimizi tercih etmeleri bizler açısından oldukça değerli ve kıymetlidir. Hepimizin malumudur ki özelde Van, genelde bölgemiz yatırımlar açısından dezavanjlı bir konumdadır. Bu nedenle hükümetimizin 23 ilde başlattığı Cazibe Merkezleri Programı, kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve yatırıma aktarılması konusunda oldukça değerli ve anlamlıdır. 23 ilde uygulanacak program gerçekçi yaklaşımlar ve çözüm odaklı planlamalarla başarılı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle programın bu yönüyle de değerlendirilmesi çok önemlidir. Yine Devlet Desteklerinde 6. Bölge Teşvikleri kapsamında bulunan ilimiz yatırım için uygun fırsatlara sahiptir.” dedi.

 

TAKVA: EN GENÇ NÜFUSA SAHİP İLLERDEN BİRİYİZ
Van'ın genç nüfusuna değinen Takva; “Bizler Van TSO olarak özellikle tekstil alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcılarımıza her türlü lojistik desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Oda olarak tekstil sektörüne destek vermek amacıyla odamız içinde her türlü makine teçhizata sahip atölyemizle kalifiye eleman yetiştirilmesi için kurslar düzenliyoruz.  Bakınız ilimiz Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerden biridir. Yaş ortalamamız 20.06'dır. Bu çok önemli bir kaynaktır. Özellikle emek yoğun sektör olan tekstil için önemli bir potansiyeldir. Kent özelinde işsizlik oranımız Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. İşte bu nedenle Van’ın genç nüfusunun değerlendirilmesi açısından istihdam odaklı yatırımlara ihtiyacımız var. Cazibe Merkezleri programı ile ilimize ve TRB 2 bölgesine yapılan yatırımların desteklenmesi oldukça önemli sonuçlar ortaya çıkacaktır. Cazibe Merkezleri programı kapsamında ilimize yatırım için 156 başvuru olmuş, bunun  için öngörülen istihdam oranı 15 bin 542, öngörülen toplam yatırım miktarı ise 2 milyar 382 milyon 633 bin 019 TL'dir. Tüm bu bilgiler ışığında ilimiz, sahip olduğu potansiyeller ile de yatırımcılar için oldukça önemli bir merkezdir. Potansiyelleri ile çevresinde çekim merkezi oluşturan Van, ülkemizin doğuya açılan en önemli durağıdır. İran başta olmak üzere, Irak, Azerbaycan, Nahçivan ve Ermenistan 2 saatlik uçuş mesafesi ile hinterlandımızda bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

 

TAKVA: BÖLGENİN DESTEĞE İHTİYACI VAR

Takva, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bölgenin teşvike ve desteğe ihtiyacı vardır. Bölgesel kalkınmanın sağlanması sadece bölgedeki yerel ekonomik aktörlerin finansmanı ile olmaz. Kamu kaynakları ile sağlanacak destekler bu nedenle çok önemlidir. Bu açıdan bakıldığında Cazibe Merkezleri Programı ilimiz ve yatırıma ihtiyacı olan bölgemiz açısından çok değerlidir. Yatırımlarla gelişecek illerin başında Van geliyor. Özellikle Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu ile ilimizin potansiyeli daha da artacaktır. İran Pazarı bizim için çok önemlidir. Bu nedenle Kapıköy Gümrük Kapısı Modernizasyon Projesi ile kentimizin İran pazarında etkinliği daha çok artacaktır. Bu da kentimizi yatırım için daha cazip hale getirecektir.  Son üç yıldır yürüttüğümüz ve oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkaran Van Alışveriş Günleri Festivali ile kentimizin İranlılar için çok önemli bir kent olduğunu görmüş olduk. Bizlere düşen bu uygun ortamın korunması, desteklenmesi ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktır.”

 

TAKVA: İLİMİZ, TEKSTİL YATIRIMLARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM ORTAMINA SAHİP
Takva, sözlerini şu şekilde tamamladı; “İlimiz son gelişmelerle ile tekstil yatırımları için çok önemli bir yatırım ortamına sahip olmuştur. İranlı turistlerin kentimizi alışveriş için tercih etmeleri, tekstil yatırımcılarının ilgisini çekecek boyuttadır. Sürekli artan turist potansiyeli ile kentimiz, bölgemizin en önemli alışveriş noktası olmuştur. Yeni açılan mağazalar, sürekli artan müşterilere hizmet noktasında önemli gelişmeler göstermektedirler. Bu durum kentimizin yatırımcılar için ne denli güvenli ve uygun bir yatırım merkezi olduğunu göstermektedir.”

 

ERBAY: VAN'IN KALKINMASI, CİVAR İLLERİN KALKINMASI DEMEK...
Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Müslüm Erbay da yaptığı konuşmada; “DOĞUSİFED olarak; Van'ın kalkınmasını civar illerin kalkınması, Diyarbakır'ın kalkınmasını bölgenin kalkınması olarak ve bölgenin kalkınmasını da ülkenin kalkınması olarak görüyoruz” dedi.
Erbay; “Bize göre, bölgemizin temel ihtiyacı olan iki temel unsur var, bunlar kardeşlik hukukunun geliştirilmesi ve de ekonominin güçlendirilmesidir. Yine bölge olarak temelde 4 sektörde öne çıktığımızı görüyoruz. Bunlar tarım, hayvancılık, madencilik ve turizmdir. Bu toplantı ve tekstil kentin kurulması ile beraber de çok şükür beşinci bir ana itici sektörün de ilimiz ekonomisinde iddialı bir şekilde yer aldığını görüyoruz. Tekstil sektöründe de ciddi atılımlar yapılabileceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

TOPRAK: TEKSTİL KENTİN YOLUNU YAPAMAMIŞIZ!
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Celal Toprak da; “Kim Tekstil Kent projesini düşünmüş ve hayata geçirmişse ona teşekkür ediyorum, eline koluna sağlık. Ama bu güne kadar kim de oranın yolunu yapmamışsa onu da söylemek gerekiyor. Tekstil Kente gidiyorsunuz, bakıyorsunuz yolu toz toprak içinde. Oysa Türkiye'nin en iyi yaptığı iş yol yapmak. Dünyanın yolunu yapıyoruz, otobanlar yapıyoruz. Fakat orada 5 – 6 kilometrelik bir yolu yapmayı başaramamışız. Düşünsenize Tekstil Kentte iş yapan firma Paris'te mağaza açmış. Müthiş bişey bu. Paris'te herkes mağaza açamaz, müthiş bir başarı öyküsü bu. Firma, oradaki müşterisini buraya davet ederse, güzel bir Van kahvaltısı ile karşılar, Van da güzel tamam da ya sonra hadi Tekstil Kente gidelim, üretim yerinizi görelim derse ne olacak? Tekstil kente gittiler diyelim, yolu toz toprak içinde. Yani denizi geçerken derede boğulmak gibi bir şey bu. Yanlış bir şey konuşuyorsam beni düzeltin. Bu durum eleştiriyi hak ediyor.” ifadelerini kullandı.
Toprak, konuşmasının devamında; “Ama ben inanıyorum ki Tekstil Kentten çok şey çıkacak. Bu toplantılar biraz daha sıklaştırılıp, dünyadaki, İstanbul'daki tekstilciler de buraya yatırım yapmaları konusunda ikna edilirlerse Van çok mesafe alabilecek. Çünkü bunun burada ciddi pazarı da var. İran gibi bir pazar var. Tekstilde Van çok iyi bir noktaya gelebilir.” dedi.
Toprak, son olarak Kızılay'a ilişkin de övücü cümleler kurdu ve; “Kızılay muhteşem bir kurum, göz nurumuz, söylemek istediğim fakat içimde kalan birşeydi. Hazır bu toplantıda Kızılay Başkan Yardımcımız da varken söylemiş olayım” dedi.

 

ÖZTÜRK: VAN ÇOK ÖNEMLİ
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk de, açılış konuşması yaptı. Öztürk, “Ortadoğu'nun en büyük ülkesi İran ve İran'a en çok sınırı olan kent olarak Van var. Bu yönüyle Van çok önemli. Diğer taraftan Van, hayvancılığıyla, tarihi dokusuyla çok önemli bir kent. İran için Van büyük bir cazibe merkezidir. Bütün ihtiyaçlarını görebiliyor, kısa sürede buraya varabiliyorlar. Ülke için üretmek, insan için üretmek, doğa için üretmek inanılmaz bir cazibe merkezidir diye düşünüyorum. Öncelikle bu taraftan bakmamız lazım. Sadece kazanmak veya ihracat yapmak değil, bu tarafıyla da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sosyal barışı sağlama adına da cazibe merkezi ve üretmenin de çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

ÖZTÜRK: BÖLGENİN KAYNAKLARINI KULLANABİLİR MİYİZ DİYE BURADAYIZ
Bölgenin öz kaynaklarının kullanımının önemine de değinen Öztürk, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “İlla biz devletin vereceği bir teşvikten ziyade, bölgenin kaynaklarını daha aktif kullanabilir miyiz, işte bunun için buralara geldik. Burada aslında şehrin kendisi ile konuşmasını, tehdit ve fırsatlarını ortaya koymasını, şehrin kanaat önderleriyle bunu yerinde tartışmak için buradayız. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim bu yatırımların toplamında amacımız şu; yerel yatırımcıyla beraber, karma hazır giyimin büyük şehirlerde sıkışmasını yerel yatırımcıyla partner olarak aşmak. Mümkün olabildiğince tasnifli, mümkün olabildiğince şehirlerin kendi sektörünü oluşturmak gerekiyor.”

 

ÖZTÜRK: VAN, HAZIR GİYİMDE ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜS OLABİLİR
Van'ın durumuna da değinen Öztürk, şöyle devam etti; “Yarışanlar ekonomik olarak yarışmalı ama mesleki olarak dayanışmalı. Bunun en güzel örneklerinden biri Gaziantep'tir. Orada çok keyifli bir kümelenme var. Çevresini komple besliyor, abilik misyonunu da dolu dolu götürüyor. Van'ın da bu anlamda Doğu Anadolu Bölgesinde bir abilik yapabileceğini, tasnifli hazır giyimde çok önemli bir üs olabileceğini düşünüyorum. İran 80 milyonu ile hazır giyimde ihtiyacının yüzde 70 – 75'ini ithal ediyor. İthal ettiği ürünün yüzde 80'ini de Türkiye'den bir vesileyle götürüyor. Bunu kurumsal olarak götürmüyor fakat bir şekilde yüzde 80'ini İranlı vatandaşlar Türk malı olarak giyiniyor. Bunun önemli karşılanma yerlerinden birisi de Laleli, Osmanbey gibi yerler. Biz de diyoruz ki lokal olarak en azından buradaki kapıya hitap edebilecek bir ticari potansiyeli burada yakalamamız mümkündür.”
Öztürk, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Bize ev sahipliği yapan, bizleri sıcak bir şekilde karşılayan Van TSO Başkanı Necdet Takva ve tüm ekibine teşekkür ediyorum. Tedaş'a çok teşekkür ediyorum, bizim yanımızda oldu, katkı sağladı. Moda Hazır Giyim Federasyonunun değerli üyelerine tüşükkür ediyorum. Kızılay Başkan Yardımcımıza teşekkür ediyorum. Bu tür etkinliklerin çok önemli olacağına inanıyorum. Burada bizi en çok yüreklendirecek olan şey, yerelin bu işi sahiplenmesidir. Kalkınma Ajanslarının, Valiliğin, Ticaret Odasının ve bu bölgedeki bütün yatırımcıların destek vermesi gerekiyor.”

 

TAN: BURADA ÇADIR FABRİKASI KURABİLİRİZ

Türk Kızılayı Başkan Yardımcısı Ercan Tan da, “30 yıllık tekstil geçmişim olduğu için buradayım, davet edildiğim için. Van ile bağlarımız kuvvetli. Deprem zamanında buradaydık. Van, verilen herşeyin karşılığını anında veren bir il. Karşınızda her an bir dostluk, bir kardeşlik bulabileceğiniz bir il Van. Biz burada çadır fabrikası kurabiliriz. Yine tekstilci arkadaşlarımızdan aldığımız kumaş bağışları var, onları burada yardım malzemesi haline getirebiliriz. Bu konuda ben de teşekkür ediyorum, Allah mahçup etmesin. Kızılay hepimizin Kızılay'ı. Hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

VALİ YARDIMCISI CİVELEK: SİZLERİ İLİMİZE YATIRIMA DAVET EDİYORUM

Son konuşmayı Van Vali Yardımcısı İbrahim Civelek yaptı. Civelek şunları söyledi; “Gerek nüfusu, gerek ekonomisiyle öne çıkan ilimiz, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinde, Bölgesel Çekim Merkezi olarak nitelendirilmiştir ve cazibe merkezleri destekleme programı kapsamında desteklenen ilk 11 ilden biri olmuştur. Kalkınma Ajansı üzerinden yürütülen bu program kapsamında ilimizde çok önemli projeler hayata geçirilmiştir. Bunlardan belki de en önemlisi 55.3 milyon liralık bir bütçe ile inşa edilip, tekstil alanındaki yatırımcılara yer tahsisi sağladığımız Tekstil Kenttir. Tekstil Kentte inşa edilen fabrika binalarımızın hemen hepsi yatırımcılarımıza tahsis edilmiş olup, yoğun talepten dolayı yer tahsis edemediğimiz yatırımcıları Kalkınma Ajansımız aracılığıyla il ve ilçe merkezlerimize, diğer sanayi alanlarına kanalize etmekteyiz. Bu yoğun talebi Van'ın mevcut iş gücü potansiyeli ile birleştirdiğimizde ilimizin yakın gelecekte Doğu ve Güneydoğu illeri içerisinde en önemli tekstil merkezlerinden biri olacağı aşikardır. Desteklerle ilimizdeki yatırımcılara çok uygun imkan ve fırsatlar sağlanmaktadır. Bundan dolayı da siz değerli yatırımcıları da devletimizin bölgede yatırımcıya sunduğu desteklerden yararlanmasını arzu ediyor ve sizleri ilimize yatırım yapmaya davet ediyorum.”
Konuşmaların ardından panele katkı sunanlara plaket takdimi yapıldı ve panel öncesi çay arası verildi.
Aradan sonra panel “Hazır Giyim Sektörü ve Van”, “Yatırım Merkezi Olarak Van'ın Potansiyeli” başlıklı iki oturumla devam etti. Haber: Umut TARHAN

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi