Tecrit Kamplarında Ölümü Bekliyorlar

Arakan'da devlet desteği ile hem Budist şiddetine hem de ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalan Müslüman Rohingyalar, tecrit kamplarında yavaş yavaş 'öldürülüyor'.

VAN 30.10.2014 14:31:28 0
 Tecrit Kamplarında Ölümü Bekliyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Güneydoğu Asya ülkesi Burma'da (Myanmar) Budist çetelerin şiddetinden ve insanlık dışı uygulamalardan kaçan Müslümanlar ölüm-kalım savaşı veriyor. Çoğunluğu Müslüman olan 140 bin kişi, Arakan eyaletinde tecrit kamplarına hapsedilmiş durumda. 6 bin kişiye ev sahipliği yapan bin 170 haneli Nget Chaung Kampı, ülkedeki 68 kampın içinde en kötü koşullara sahip olanı.

PERİŞAN KOŞULLAR

Kamp koşullarının çok kötü olduğuna dikkat çeken Burma BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Pierre Peron, 'Kimse Nget Chaung Kampı'ndaki berbat koşullarda yaşamak zorunda kalmamalı' diyor. Kampta her yer sular altında. İnsanlar 'ev' olarak gördükleri barakalara gitmek için kirli suların içinden geçmek zorunda. Müslüman Rohingyaların barındığı kampta yüzlerce çocuk perişan koşullarda yaşamını sürdürüyor.

BURADAN ÇIKIŞ YOK

Kamplarda koruma altında tutulan binlerce insan kendi iradesiyle dışarı çıkma özgürlüğüne sahip değil. İnsanların yemek, sağlık ve eğitim gibi temel haklardan mahrum bırakıldığını söyleyen Peron, 'Hareket özgürlüğü olmayan insanlar kendi hayatlarını kuramıyor ve insani yardıma muhtaç olarak yaşıyor' derken, Enformasyon Bakanı Ye Htut ise, 'daha fazla çatışmayı engellemek ve güvenliği sağlamak' amacıyla kamptan insanların sadece polis eşliğinde ayrılmalarına izin verildiğini savunuyor.

Toplama kampı gibi

Binlerce insanın tutulduğu baraka alanların 'toplama kampları'ndan farksız olduğunu söyleyen Arakanlı aktivist Wai Wai Nu, 'Tüm haklarından mahrum bırakılan insanlar fiziksel ve gıda güvenliğinden yoksun. Hepsi umutsuzluk içinde' yorumunda bulunuyor. Sadece teknelerle gidilen kampa ulaşım, gelgitlere bağlı olarak 1.5-4 saat sürüyor.

Su altında ölüm

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Burma Özel Raportörü Yanghee Lee'ye göre, kronik hastalıklar ya da gebelikle ilgili koşullarda acil tıbbi yardıma ulaşılamadığı için ölüm vakalarında artış gözleniyor. Kampın sular altında olması sebebiyle klinikler sadece bölgenin girişinde faaliyet gösterebiliyor. Bu da kampın çamurlu bentlerini aşamayacak derecede hasta olan insanların hayatını tehlikeye atıyor.

Üç koldan eziyet

Geçen yıl eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve işyerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan'dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.

Etnik temizlik

Burma'da yönetimin son planında, Arakanlı Müslümanların vatandaşlık kazanmaları için 'Bengalli' nitelemesini kabul etmeleri istenmişti. Plan taslağına göre başvuru yapmayı reddedenler veya gerekli evrakları hazırlamayanlar için 'geçici tecrit kamplarının inşa edilmesi' öngörülmüştü. Arakan eyaletinde 2012 yılında patlak veren ve sonrasında devam eden şiddet olaylarının yol açtığı kriz, İnsan Hakları İzleme Örgütü raporuna göre, etnik temizlik suçları boyutuna ulaştı.

Yeni Şafak