Tarımın yansıdığı kareler ziyaretçilere açıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Tarım ve İnsan' temalı fotoğraf sergisi açıldı.

VAN 17.09.2014 16:23:35 0
Tarımın yansıdığı kareler ziyaretçilere açıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen “Tarım ve İnsan” temalı fotoğraf sergisi açıldı.

 

Van Anadolu İmam Hatip Lisesi sergi salonunda düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Van İl Müdürü Fevzi Altuner, Van İl Milli Eğitim Müdürü Vekili Tahsin Güneş ve Van Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Fethi Demir ile okul öğrencileri katıldı.

 

Okul öğrencileri ile beraber sergiyi dolaşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Van İl Müdürü Fevzi Altuner, okul öğrencilerine tarımın öneminden bahsederek, Türkiye’nin tarımdaki konumu hakkında bilgi verdi.

 

“Tarım, hava ve su kadar gerekli ve sürekli olması gereken bir şeydir”
Sergi sonunda İlke Haber Ajansına konuşan Altuner, yapılan fotoğraf sergisi hakkında bilgi verdi. Atuner, “Sergimizin maksadı özellikle öğrencilerimizin, genç neslimizin, tarımın yansıdığı kareleri görerek, tarımın karelerde oluşturduğu güzelliği fark edip, bunu benimseyip, bunun değerini anlamaya ve bunun kıymetini bilmeye yönlendirmektir. Soframıza gelen gıdaların nasıl bir evreden geçip soframıza geldiğini görüp, gelen gıdaların kıymetini bilmek için bu sergi açıldı. Tarım, özellikle insan hayatı için gerekli olan gıdayı temin etmesi bakımından hava, su kadar gerekli ve sürekli olması gereken bir şeydir. Sahada tarımsal faaliyetler yürütülürken balıkçılık olsun, hayvancılık olsun, bitkisel üretim olsun ve tarımın diğer konuları olsun hangi alanda olursa olsun bununla ilgili sahada faaliyetler yürütülürken çekilen fotoğraflar bakanlığımız tarafından düzenlenen yarışma programında değerlendirildi. Burada da dereceye giren fotoğraflar var, bu fotoğraf sergisinde birçok kategori var, bu kategorilerin içerisinde çalışanlar, çiftçiler, üreticiler var, her birinin farklı kategorileri var ve dereceye giren fotoğraflar da burada sergileniyor.” dedi.

 

Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 18'inin Van'da nüfusun yüzde 48'inin geçimini tarımdan sağladığını ifade eden Altuner, "Şimdi tarımın insan hayatına, diğer tarafta doğrudan kendisini bununla geçindiren çiftçimizin, üreticimizin hayatına doğrudan ya da dolaylı olarak bir yansıması var. Biz yansımasını sofralarımızda görüyoruz, çevremizde görüyoruz, havada, suda her yerde görebiliyoruz. Tarımın sürdürülebilir bir şekilde olabilmesi için toplumun da bunun dönüşümüne hem tanıklık etmesi lazım hem de öncülük etmesi lazım, sahip çıkması lazım.” şeklinde konuştu.


 

“Avrupa’da birinci sıraya yükselmiş bir toplumuz”
Altuner son olarak, Türkiye'nin tarımda dünyada 7'nci, Avrupa’da ise birinci sıraya yükseldiğini belirterek, "Hedef bizim ülkemizin özellikle tarımsal ürünlerin ihracatçısı bir ülke haline gelmesidir. Şuan kendi kendine yeten bir ülkeyiz, 75 milyonu besliyoruz, diğer taraftan dışarıdan ağırladığımız 25 milyon turisti besliyoruz ve bunun ötesinde de dışarıya da tarımsal ürün ihracatçısı konumundayız. Bu ihracat miktarımızı arttırmak ile ilgili ciddi hedeflerimiz var. Çevremizde ihracatçı olarak, Pazar olarak kullanabileceğimiz ciddi potansiyeller var, ülkeler var, yakın zamanda sebze ihracatı yapabileceğimiz birçok ciddi pazarlar ortaya çıktı. İlimizde de özellikle hayvancılıkta, bunun yanı sıra bitkisel üretimde, sebzecilikte ve diğer alanlarda ciddi üretim yapılıyor.” dedi.