'Tarım sigortası yaptırın'

Van’da bu yıl yaşanabilecek kuraklığa dikkat çeken Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, çiftçiye ‘Tarım Sigortası’ yapma çağrısında bulunarak, “Çiftçilerimizin yapmaları gereken şu; sigorta yapmaları. Afetlere karşı

VAN 13.01.2018 13:14:44 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Sigortanın yarısını devlet karşılıyor, böyle de bir avantaj var.” dedi. Bu yıl ülke genelinde beklenen kar yağışının bir türlü gelmemesi, kuraklık riskini de beraberinde getirdi. Kış memleketi Van'da da Ocak ayının ortasına gelinmesine rağmen henüz beklenen kar gelmedi. Meterorolojik verilere göre pazar gününden sonra kar yağışı beklense de, Tuşba Ziraat Odası Başkanı Özgökçe, çiftçileri uyararak, kuraklığa karşı sigorta yaptırmaları tavsiyesinde bulundu.
Bu yıl bölge ve ülke genelinde olduğu gibi Van’da da diğer yıllara nazaran şuana kadar çok az bir yağış düştü. Bu durum ise, tarım üreticisini şimdiden ürkütmeye başladı. Çünkü beklenen yağışın düşmemesi muhtemel bir kuraklığa sebep olabilir. Bu durum da özellikle çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı.

 

"40 YILIN EN KURAK DÖNEMİ"
Gazetemize konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, bu yıl yaşanan kuraklığın ve yağış düşüklüğünün son yılların en düşük seviyesinde olduğunu belirterek, “Türkiye’nin genelinde bir kuraklık vardır. Son verilere göre, son 40 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Hatta 70’lerden beri ilk kez böyle bir durumla karşı karşıyayız diyebiliriz. Burada ister istemez çiftçimiz mağdur olacaktır. Bu nedenle çiftçilerimizin tedbir almasında fayda var” dedi.

 

VAN’DAKİ DURUM
Van üreticisinin karşı karşıya bulunduğu gerçekliğe de dikkat çeken Özgökçe, “Şimdi Van’daki 250 bin dekarlık sulanabilir alanın 125 bin dekarı sulanıyor, 123 bini de sulamaya hazır olmasına rağmen sulama kanalları olmadığı için sulama yapılamıyor. Şimdi barajlar da boş, göletler de boş. Su seviyesi çok düşük olduğu için sulanabilen arazi de artık sulanamayacak. Durum bu olunca çiftçilerimiz mağdur olacaktır. Verim düşüklüğü olacaktır, hasatta zarar edecektir ve hasatta zarar ettiğinde de bu işi bırakacaktır. Van’da çiftçimizin, hayvan üreticimizin bir özelliği şu; bir yıl zarar etti mi, artık o işi bırakıyor. Ondan sonra ne kadar teşvik verirsen, ne kadar hibe programı uygulasan da tekrar geri dönmüyor.” diye konuştu. 

 

"ÇİFTÇİMİZ SİGORTA YAPTIRSIN"
Kuraklığa karşı alınması gereken önlemlerden birinin çiftçinin yetkisinde olduğunu, bunun da ‘Tarım Sigortası’ olduğunu ifade eden Özgökçe, şunları söyledi:
“Çiftçilerimizin yapmaları gereken şu; sigorta yapmaları. Afetlere karşı, kuraklığa karşı, verim düşüklüğüne karşı, arazilerini, ekinlerini sigortalamaları gerekir. Türkiye Ziraat Odaları’nın yaptığı müracaatta verim düşüklüğünün de sigorta kapsamına alınması istendi. Verim düşüklüğü şudur; Yeterli yağış olmadığı zaman buğday ya da ekilen ürünler kendisini toparlayamıyor, dolayısıyla verim düşüklüğü meydana geliyor. Komisyonda bulunan genel başkanımızın çabasıyla bu da sigorta kapsamına alındı. Bu kapsamda çiftçiye para ödenecektir. Sigortanın da yarısını devlet karşılıyor, böyle de bir avantaj var. Ama bu bilinç daha yerleşmemiştir. Sigorta yapan üreticiler var, o da büyük çiftçiler.”

 

ODA NELER YAPIYOR?
Ziraat Odası olarak bu konuda yaptıkları çalışmalara ilişkin de bilgi veren Özgökçe, şunları kaydetti:
“O nedenle şimdi biz önlem olarak çiftçimize gideceğiz, ‘Tarım sigortanızı yaptırın’ diyeceğiz. Geçen sene de dolu problemi yaşandı, sigortalama için çiftçimize gittik, maalesef az katılım oldu. Bizim başımıza gelmeden önlemini almasını bilmiyoruz, böyle bir sıkıntımız var. Biz bu sene grup köyler oluşturacağız, bu şekilde çözüm bulmaya çalışacağız. Geçen sene biz bu eksiği gördük, 5 tane tarım danışmanı aldık. Beşi de ziraat mühendisi ve sertifikalı. Biz bu sene 4 köyde toplantılar yaptık. Değirmenköyü, Erçek, Canik, Alaköy. Çevre köyleri topladık, bu konuda bilgilendirme yaptık. Buraya gelen çiftçilere de projeler hakkında, tarım konusunda, hibeler konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi