Tarihi Sobacılar Çarşısı yeni sezondan umutlu

Van`da yaklaşık 50-55 yıllık bir geçmişi olan sobacılar çarşısı hizmete devam ediyor. Çarşı esnafı bu yılki sezona 'bismillah' diyerek başladı.

VAN 10.05.2013 22:08:04 0
Tarihi Sobacılar Çarşısı yeni sezondan umutlu
Tarih: 01.01.0001 00:00
Van`ın en eski çarşısı olarak bilinen yarım asırlık Sobacılar Çarşısı esnafı bu yılki iş sezonunu başlattı. Sezondan umutlu olduklarını belirten tarihi sobacılar çarşısı esnafı piknik malzemelerinin üretimlerini tamamlayıp satışa sunduklarını belirttiler.

 “Yeni İş Sezonundan Umutluyuz”

Yaklaşık olarak 48 yıldır usta olarak bu sektörde çalıştığını belirten Nihat Atacan, yeni iş sezonunda umutlu olduklarını belirterek, “48 senedir sobacıyım. Mesleğimi seviyorum. Yeni sezonu açtık. satışlarımız güzeldir. Bu yaz için semaver, mangal ve çeşitlerimizi hazırladık. Millet pikniğe gittiğinde malzemelerini buralardan temin edebilir. İşlerimiz bu sezon inşallah iyi olacak” dedi.

“Eskiden İmkânlar Kıttı Ancak Malzemeler Kaliteliydi”

Mesleği ile ilgili bilgi veren Atacan, eskiden imkânlar kısıtlı olmasına rağmen malzemelerin çok daha kaliteli olduğuna dikkat çekti Atacan,  “Şimdi elektrikli makinelerimiz var. Her çeşit piknik malzemesini rahatlıkla üretebiliyoruz. Eski işler daha güzeldi. İmkânlar kıttı ama malzemeler çok daha kaliteliydi. Şimdilerde eskisi gibi olmasa bile malzeme seçimine dikkat edilirse Malzeme seçimi iyi yapılırsa ve alınan malzeme temiz tutulursa bu malzemeler 2-3 sene kullanılabilir. Malzemenin kalitesinden anlamak için bakılması yeterlidir kalitesiz saclar genelde ince olur” İfadelerini kullandı.

Yarım Asırlık Dükkânda Yarım Asırlık Usta!

Eski sporculardan olduğunu ve performansını spora borçlu olduğunu vurgulayan Atacan, daha çocuk yaşta bu meslekle tanıştığını askerlikten sonra ise şu an hala devam eden dükkânını açtığını belirterek, “Daha çocuk yaşta çırak olarak bu işe başladım. Ondan sonra ustalığa başladım geçtim ve bu dükkânı açtım ve 48 senedir de buradayım 2011 de yaşadığımızda depremlerde çok şükür dükkânıma bir şey olmadı. Bu işle tanışmam anlattığım gibi ilkokuldan sonra oldu bizim dönemimizde okul okuyan fazla kimse yoktu. İnsanlar sanata önem veriyordu. Benim babamda beni burada bir ustanın yanında işe başlamamı sağladı. Bende devam ettim. Daha sonra kalfa oldum. Askere gidip geldikten sonra da burada dükkân açtım hamd olsun yarım asra yakındır bu dükkândayım birçok usta yetiştirdim. İki oğlum da şu anda burada usta olarak çalışıyor. Şu an 73 yaşındayım çıraklık ve kalfalık dönemini sayarsak yaklaşık olarak 50-55 yıldır bu sektörde çalışıyorum ” şeklinde konuştu.

“Havaların Isınması İle İşler Başladı”

Sobacılar sokağının eski esnaflarından Yusuf Coşar da yaklaşık olarak 24 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, “Havaların ısınması ile işler başladı. Mangal çeşitlerimiz var. Semaver çeşitleri şiş piknik malzemelerimiz var. Piknik malzemelerinin her çeşidi bizde mevcuttur. Üretimi kendimiz yapıyoruz. Toptan ve perakende olarak piyasaya sunuyoruz. İyi bir sezon bekliyoruz. Geçen senelere göre işlerin bu sene daha iyi olması gerekir. Kış sezonu pek iş yapamadık. Yazın inşallah daha iyi olur temennimiz odur.” İfadelerini kullandı.  

Semaver ve Mangal Alırken Bunlara Dikkat!

El yapımı mangal ve semaver çeşitlerinin daha kaliteli olduğunu ifade eden Coşar, “Fabrikalarda üretilenlerle el yapımı olanlar bir olmaz. El yapımı olan semaver ve mangallar daha güzeldir. Sac semaverlerimiz var bunların çayı daha güzel olur. Krom sacların çayı güzel olmaz acı olur. Dolayıyla malzeme alırken bunlar göz önünde bulundurulmalıdır.”diye konuştu.(Murat Dalgın-İLKHA)