Tarihi Şamran Kanalı’nda tehlikeli köprü

Van’ın Edremit ilçesi sınırları içerisinde bulunan konu ile ilgili Tarihi Şamran Kanalı ile bağlantısı olan köprü, oradan geçen araçlara ve vatandaşlara tehlike dolu anlar yaşatıyor.

VAN 11.09.2017 19:18:30 0
Tarihi Şamran Kanalı’nda tehlikeli köprü
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van Edremit ilçesi Hacı Durağı Sokak’tan geçen Urartu Krallığı döneminde yapılan ve dünya su mühendisliği harikası olarak kabul edilen 3 bin yıllık tarihi Şamran Kanalı ile bağlantısı olan köprü tehlike saçıyor.

Konu ile ilgili İLKHA’ya konuşan İlhan Alici isimli vatandaş,  konu ile ilgili köprünün yayalara ve araçlara tehlike oluşturduğunu dile getirdi.

Alici, “ Çektiğimiz sıkıntılar göz önünde bu köprü ana caddeyle bağlantısı olan ve hat minibüsleri tarafından kullanılan işlek ve Şabaniye Mahallesine yakışmayan bir köprüdür. Geçen yıl burada üst üste kazalar oldu kimse bize yardımcı olmadı. Köprünün güzergâhına baktığımız zaman köprünün dar olduğunu görüyoruz ayrıca kanalın içi pislikle dolu. Çocuklar için tehlike arz ediyor ayrıca köprüye tehlikeli olduğuna dair de hiçbir tabela asılmamış. Şabaniye Mahallesi nüfus bakımından çok kalabalık bir mahalle ayrıca pazarlar kuruluyor, hat minibüsleri geçiyor ama bu köprünün bu mahalleye yakışmayacak bir görüntüsü var.” ifadelerini kullandı.

“Memleketimize sahip çıkmamız lazım”

Çoğu kez sorunu yetkililere bildirdiğini ifade eden Alici, “15 yıldır buranın görüntüsü böyle ben daha önce de eski belediyelere de bildirdim ama yardımcı olmadılar. Biz bu köprünün genişletilmesini istiyoruz. Ana caddeye 50 metre bir mesafesi var ayrıca tarihi bir kanal buna rağmen içinde bulunan çöpler mahallemize yakışmıyor. Memleketimize sahip çıkmamız lazım, güzel bir memlekete sahibiz ve memleketimizdeki bu kötü görüntüleri dile getirmemiz gerekiyor.” dedi.

“Mahallemizde ağaç dipleri ve yol kenarlarında çöpler birikiyor”

Yetkililerden Şabaniye Mahallesine temizlik görevlilerinin gönderilmesini talep eden Alici , “Önümüzde yine seçimler var, öyle bir yapılmalı ki bizlerde diyelim ki Allah razı olsun belediyemiz gerçekten bize bir şeyler yaptı. Belediye mahalleye temizlik için ekipler göndermesi lazım. Mahallemizde ağaç dipleri ve yol kenarlarında çöpler birikiyor. Kazaların çoğu genellikle kışın oluyor. Minibüsler dar olan köprü üzerinden geçemiyor. Belediye başkanımız Sayın Atif Çiçekli’den bu mahalleye de bir el atmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Urartu Kralı Menua tarafından 3 bin yıl önce Van'ın Gürpınar ilçesinden kent merkezine su getirmek amacıyla yaptırılan Şamran Kanalı, günümüzde de kullanılan en önemli Urartu mimarileri arasında bulunuyor. (Suat Tink – Erkan Karadağ – İLKHA)