TANDIRA DÜŞME VAKALARI ÇOK

Van'ın Çaldıran ilçesinde belediye tarafından 'ayakta tandır' projesi çerçevesinde, kadınları kapalı yerden ve dumandan kurtaran bir proje geliştirildi. Çaldıran Belediyesi Eş Başkanı Suna Atabay, amaçlarının kadınları hastalıklarda

VAN 27.02.2015 09:26:48 0
TANDIRA DÜŞME VAKALARI ÇOK
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Kırsal alanda tandırlar kadınların korkulu rüyasını oluşturuyor. Kapalı yerlerde kurulan ve yere gömülü halde yakılan tandırlar aşırı ısı ve duman nedeniyle ekmek pişiren kadınları zor durumda bırakıyor. Kaza sonucu tandıra düşmeler de zaman zaman karşılaşılan feci sonlar olabiliyor.

Şimdiye kadar elde edilen tıbbi sonuçlara göre, kapalı yerlerdeki bu tandırlar özellikle migren ve bel ağrısı gibi hastalıklara yol açıyor. Isı ve duman gözleri de olumsuz yönde etkiliyor ve zamanla görme bozukluklarına yol açıyor. Tüm bunların yanında yere gömülü tandırlara düşme tehlikesi de büyük tedirginlik yaratıyor.

BELEDİYE ÇÖZÜMÜ BULDU

Çaldıran Belediyesi kadınların bu sorununa el attı ve "ayakta tandır" projesini geliştirdi.

Proje Almanya'ya sunuldu.

Kabul edilmesi durumunda, 90 mahallede açık yerlere tandırlar kurulacak. Günü birlik ekmek pişirilebilen bu tandırlarda pişirme işlemi ayakta yapılacak. Kadınlar hamuru evde yapmak zorunda kalmayacak, burada ayrı bir kabinde bulundurulan "hamur yapma makinesinden" hamuru yapabilecek.

Tüm mahalle halkı bu tandırdan ücretsiz olarak yararlanabilecek.

TANDIRLAR DONATILIYOR

Ayrıca, mahallelere sıradan tandırlar yerleştirilmeyecek aynı zamanda tandırların kurulduğu mekan çeşitli hizmetlerle donatılacak.
Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren Çaldıran Belediyesi Eş Başkanı Suna Atabay, tandırın kurulacağı alanda çocuk oyun alanları ve duş kabinlerinin de olacağını söyledi.

TANDIRA DÜŞME VAKALARI ÇOK

Çaldıran'da çok sayıda tandıra düşme vakasının yaşandığını ve birçok kadının bu şekilde ya sakat kaldığını ya da yaşamını yitirdiğini belirten Atabay, bu durumun kendilerini böyle bir proje hazırlamaya ittiğini söyledi.

Atabay, tandıra düşme vakaları dışında kadınların kapalı yerdeki tandırlar nedeniyle çeşitli hastalıklara yakalandıklarına da dikkat çekti ve bunu önlemek istediklerini kaydetti.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı